prace написа:В заведенията има забрана и НАИСТИНА не се пуши. Пуши се навън или в някакви отредени за пушачи места. Друг е въпросът, дали димът не влиза в салоните за непушачи, понеже в България много се пуши и са пълни салоните и местата за пушачи. Това е проблемът.
На пешеходните пътеки повече се спира, отколкото преди. Това и на мен ми прави впечатление, а и хора които не са живяли в чужбина го казват. Полицията продължава да е бездарна и безполезна. Но дали фактът, че българите повече спират на пешеходните пътеки е това, че много българи са се върнали от чужбина и въвеждат ново поведение или тези тук са се поправили- това не знам.
За пешеходните пътеки, полицаите проверяват. Затова е.
Ако нещо искат да го оправят, получава се нареждане отгоре, полицаите масирано ударно правят проверки, и за има няма няколко дена превъзпитават шофьорите.
До колкото съм чувал на запад също е наложено чрез полицията. А не е от милосърдие.
И съответно като стане що годе масово и по-културните хора започват да го правят с удоволствие, усмихват се и тн. Просто се интегрира в културата.
Разбира се, ако се спрат проверките хората пак се разхайтват.
Трябва да се признае, обаче, а и от различни места го чувам, из провинцията по-слабо се спазват пешеходните пътеки. Най-вече на места, където няма полиция.
Също, ако пешеходните пътеки са из много големите булеварди, локалните на Цариградско, включвания и тем под, колите карат много бързо и пешеходците доста нерешително прохождат. Не пред всяка пешеходна пътека има ограничение 30.
Специално се дискутираше по телевизията, че в българският закон не е предвидено
пред пешеходна пътека да се намалява скоростта. А да сложат по 1 знак не се сещат.
Даже сега се сещам за 1 фрапиращ пример, голямото кръгово на 4ти километър има пешеходни пътеки от 4те страни. Точно тази, която е откъм стопанския факултет, където е включването за посока центъра, колите хвърчат с по 80-90, понякога и повече, през интервал от 1 секунда. Аз лично я избягвам тая пешеходна пътека, но се е случвало да я ползвам, но само на прибежки.
Поради някаква идиотска причина, точно там държат най-много да се изфорсират селяните, да не би някой, от голямата опашка на включването откъм шипченски проход да успее да се включи.
На други места, разни булеварди, ограничението е 50-60 и тупната пешеходна пътека.
Съответно доста от по-простите шофьори се правят на ударени и нарочно карат бързо, за да не се обърка никой да пресече пред тях.
Затова и повечето, почти всички пешеходни пътеки са върху гърбица. За да е принудително намалянето.