Koko написа:Извинявай, какво разбираш под - да живея по американския начин? А и сигурен ли си че ще ти хареса?Jordan98 написа:Здравейте!Извинявам се, ако темата Ви се стори дълга.
От месеци следя форума и чета Вашите мнения - било то за плюсовете и/или минусите на Канада и/или България, разликите в културата и атмосферата тук и там или пък състоянието на двете държави като развитие, видяни през Вашата призма. Съвсем скоро реших да се регистрирам тук, за да мога да ви задам своите въпроси, тъй като считам, че вие сте по-възрастни и по опитни от мен и има какво да науча от Вас и ще ми бъде полезно да разбера какво вие мислите по следния казус.
Тази година завършвам средно образование и съм на кръстопът. Имам колебания какво да запиша да следвам във ВУЗ. Тук е момента да отбележа, че завършвам елитна гимназия, владея и два чужди езика (английският ми е на С1 ниво, а немският на около Б1 като сметям да го донауча до Б2), но нямам никакво кой знае какво влечение към която и да било сфера.
Имайки предвид това - единствената отправна точка, по която ще избера своето образование и кариера занапред, ще е дали с нея ще мога да емигрирам в чужбина и да водя един по- "добър" живот. Вие знаете защо сте напуснали България затова ми се струва безсмислено да казвам своите мотиви, но все пак ще го направя. Това, което наистина ме дразни тук в нашата страна, е шуробаджанащината. Знам, че и на Запад я има, но тук е в особено големи размери, искам да ме оценяват според качествата ми, а не на кого съм син, зет, племенник и т.н. Искам да мога да изградя една кариера и да знам, че усилията, които влагам в учене било то по професията ми или пък на езици, ще си струват. Имам още два мотива, които по- скоро са второстепенни - да имам финансовите средства да обиколя света, докато съм млад и да живея по американския начин (ако приемем, че канадския е близък до него). Няма да засягам болните теми като ниво на здравеопазване, сигурност и т.н в страната ни - смятам, че всеки критично мислещ човек си дава сметка ние къде сме в тези сфери и останалия тсвят къде е.
Та на въпроса... Какво според Вас ще си струва да запиша - право или електроинженерство? Приет съм право в Софийския университет (нямам никакви връзки в тази сфера, а както предполагам знаете - това е важно). Така, както аз ги виждам нещата, това е една специалност, която може да се работи само в България, пазарът е наводнен с юристи и реализацията след завършването е доста спорна. Повечето мои приятели и познати са се насочили към нея. Влечение към правото не знам дали имам все още, но знам каква е реалността.
Предвид факта, че вече е април и е късно да се подготвям да кандидатствам други специалностти (понеже нямам време за подготовка за изпити) мога да кандидатствам с матура в Техническия университет - София. Там влизам в повечето им специалностти(просто на матура по БЕЛ винаги изкарвам между 5.00 и 5.50), но ми се стори, че електротехниката може би е най-перспективна от тях - реших тя да е другият ми вариант.
И така, за да не правя темата още по-дълга... Какво смятате, че ще ми е от полза? С кое според Вас ще мога да се реализирам и развия? Искам да видя как Вие виждате нещата? Това ще ми бъде полезно, за да взема решение.![]()
Благодаря!
П.С Не знам дали съм поставил темата в правилния раздел - съжалявам, ако съм объркал мястото.
Имам предвид големите къщи със собствен гараж, подредеността на всичко около теб, широките улици, които са навсякъде накъдето се обърнеш, респективно и големите коли, които карат (падам си фен