Здравейте,
ето това е още една особеност на местната фауна. ОБИЧА ДА СТАЧКУВА, а под стачкува, нека не се лъжем, ття разбира да не работи и вкрайна сметка да вземе още повече пари.
Интересно е че още на ниво колеж ги учат да се организират в стачни комитети. Не ми се говори за ЮКАМ, където колкото пъти спомент университета по телевизия или радио се казва че студентите стачкуват. На един познат майка му е преодавател там. Жената споделялала че ако не пишела хубави оценки на студентите (димек в случаите когато между 2 стачки не са отворили учебник) вече на 2 пъти и събирали масови подписки да я гонят от университета.
Сега обаче по темата.
-Одобрявам синдикалната защита на правата на работниците и дори стачкуването в случай че изконни права са иззети.
-Пряко транспортните стачки не ме касаят, както каза ИВ Хайду - 1бр МПС отървава положението, с лед като има къде да ходи човек всеки ден че да му требе транспорт значи и че взима пари от това място също, извод ...?
-ОБАЧЕ, ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, АВИАЦИЯ, АРМИЯ, ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА И ПР. СА КЛючОВИ ОТДЕЛИ КЪДЕТО ЕФЕКТИВНОТО СТАчКУВАНЕ Е ЗАБРАНЕНО (в повечето държави). Стачкуването на СТМ не е просто стачка, за мен това е един тъп акт почти терористичен. Какво почти това си е чист тероризъм, в основата на всичко стои ЗАПЛАХАТА чЕ ДЕЙСТВИЯТА НА ИСКАщИТЕ ЗАСТРАшАВАТ ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ОБщЕСТВОТО, и ако всеки ден те въпрепятстват една популация от 2 000 000 души да изпълняват социалните си функции (в пове4ето случаи и лишавайки ги от приход за периода), то това не е нищо друго освен взимане на 2 000 000 заложници.
Друг момент е че резултата от действието не бърка да кажем в джоба на някой алчен собственик на фабрика които не плаща майчинкси осигуровки например, а действат подривно на социалната структура и нейните функции... тоест подривна дейност към държавата. Затова се казва ключови отрасли - армията не може да стачкува, тя може само да дезертира.
Както ме поправи един съфорумник "който се бои от мечки да не ходи в гората" , ами когато са се натискали да станат шоьори за 60К на година (което е заплата на един професор в университет) явно им е птървало, после обаче веднъж на топло и е гот да стачкуват.
Както и да е винаги съм бил на мнение, че работата на едно правителство е да се бори да осигури основни социални условия и стуктури на своите граждани за да могат те да имат нормален живот.
В този аспект и като се има предвид колко много хора (квебекчани и имигранти) се втурват по оопашки за СВта когато се отвоят 3 места за шофьори, при стачка на й малкото което може да се направи е да бъдат изгонени и заменени (на секундата) от нови ентусиазирани работници.
Уви, транспорта и в общи линии всички подобни синекури са запазени за квебекчани (от френски произход

)(тук таме се вкарва един негър да няма расизъм:-)) и ако някой не-квебекчанин дори и си помисли да има правата на първия.... олелееее това е най-голямата социална ерес в обществото.
ОК, майната му, да кажем, миропомазани, миропомазни, нямат баране те. Но като последен компромис със своя авторитет едно управление би молго да позволи частната инициатива във този сектор. Сигурен съм че стотици фирми само мечтаят да имаха шанс да имат частни автобусни линии. Това е ненасилствена алтернатива, в такива случаи, нали?
Но не другаря квебекчанин не желае това. АМи как да го желае като тогава един шофьор туку виц започнал да получава заплата като за шофьор а не като за професор.
Та в крайна сметка транспорта ме дразнят по 2 оснонвни пшричини:
1. това че са част от тези клонове които нямат право на активни стачни действия, именно поради подривното действиое на таки срещу държавата.
2. изразяват една явна тенденция за меко отношение към нашите и лисващо такова към другите.