Мдааа, хора, слушайте кака ви Омби - умна жена, видяла свят, патила...
Верно е, че всичко си е в нас, ние сме най-големите рекламни агенти. Малии кат си спомня за прословутата "среща с представителите на гр. Квебек" и разгорелите се дискусии. Ама и наш'те медии са за утрепване, помните ли БТВ - "Набират се инженери за Квебек!". То бива, може, ама чак пък "набират се". Сякаш някой е разпънал една маса и един тефтер и набира ли, набира...
Мисля, че това през което минават нашите приятели от гр. Квебек се е случило на всички по едно или друго време. Ако разровите мои стари постинги или пък на Омб, или на много други форумци ще видите че "и ний сме плюли по Квебек". Това е, защото по един или друг начин сме очаквали или по-скоро сме се надявали на мааалко повече. И аз като си спомня като тръгвах, четях във форума, че положението с ИТ е зле, ама не исках да повярвам. (Което може би се оказа за добро. В края на краищата пък и обратното съвсем не върви - да тръгнеш с потънали гемии)
Имиграцията си една бизнес сделка. Ама с двама продавачи и двама купувачи. Ти продаващ себе си (както на интервю за работа) те може би искат да купят. Квебек продава себе си, ти може да искаш да купиш.
Всеки е егоист, всеки гледа себе си. Никой от нас не е тръгнал с идеална цел. Примерно идеална цел би била - аз искам да оправя демографския проблем на Канада (не че не мога де, бидейки свръх-потентен

), искам да плащам данъци на канадското правителство, искам да помогна за проблема с пенсиониращите се бейби-бумъри и т.н. По същата логика на никой канадски властимащ не му е и през ум минавало - "Тия Българите са големи пичове чувам, дай да им нарерим яка работа, да бачкат и да си гледат кефа". Положението не е така, просто всеки си гледа интереса.
И имигрантството, бидейки бизнес сделка, страда от някои странични явления - не съвсем честна реклама и т.н. Т.е. честна, но непълна, рисуваща картина каквато е изгодна на продавача (Квебек). По същата логика, по която никой продавач на коли или на каквото и да било, няма да ти каже нищо лошо за стоката си. Ще каже само хубавото, а за лошото ще си затрае. А ако го попитат, ще отговори уклончиво.