Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ablood »

Kan_Tangra написа: Сега, очевидно не говорим за северноамериканския манталитет "да се заредим на бензиностанцията" с каквато масовка намерим.
Това звучи сякаш в българските бензиностанции изборът е много по-голям, или че тук няма специализирани магазини с редки бири.

Иначе като се има в предвид, че средният канадец заработва 3 бири на час в бар, или каса и кусур от магазина, тогава цените не изглеждат толкова високи. Не гледай от аршина на студент, или нов имигрант. Там след наема и разходите балансът обикновено е отрицателен, та всичко изглежда скъпо.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Kan_Tangra написа:[
Не говорим за молсон или някакви бози, а за примерно стела и от сорта. 6$ са някакви ментаци. А и те с бакшиша стават 8$.
Да наричаш собственото производство на някой бармани-мералкии "ментак" е особена форма на снобария.

Там идеята не е да се фалшифицира дадена бира-ширпотреба а да се създаде индивидуален вкус.

Хората се гордеят с рецептите си, разчитат на клиентела от ценители, ходят по състезания...
speedy

Мнение от speedy »

Само да отбележа, че и в България, и в Канада има голямо разнообразие от хубави бири. В Канада те са местните малки пивоварни. И Стела Артоа, Хайнекен и други подобни не е мерило за хубава бира.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Kan_Tangra написа:
miteto написа:
Kan_Tangra написа:Тъй както го гледаш, доста е вероятно това павильонче да има по-широк избор от европейски бири, отколкото имате в цяла Канада. А за ниските им цени, изобщо е дори смешно да се сравнява.

И аз го гледах отдалеч с насмешка, докато един мой приятел, ценител ме заведе да пробвам туй онуй.

Та може и да ви се вижда смешно, но народът си взима за 2 - 2.5 лева биричка от световна класа
Кое му е ниското на цените, Тангра? Тук европейските бири са по $2.20-$3.00? Даже има няколко чешки и полски марки в LCBO дето са по $1.90-$2.00.
Нещо не разбирам 2.50 лева в България "смешно ниска цена" ли е спрямо $2.50 или $3.00 в Канада?
Говорим за редки бири. Такива, каквито изобщо няма в Канада. Няма как да са 2-3$.
Сега, аз не съм бираджия, или какъвто и да е пияч, и не мога да знам всички детайли. Но имам един приятел, той ме светваше за най-различни марки, които не запомних. Но ако някой има мерак, и е в София, може да иде, и да поразпита продавача. Със сигурност е квалифициран и в час. В крайна сметка, едва ли го прави заради парите, а му е страст. Вътре има сигурно 100 вида бира от цяла Европа. Кеф ти чешки, немски, ирландски, холандски и всякакви други.
Нали се сещаш, че да се извози 1-2 бройки кашони от Ирландия или Холандия, не е същото като да возиш 2 тира бира.
И едно на ръка цената на транспорта, но и самото време да се менажира и организира наличността, си е сериозна фира.

Сега, очевидно не говорим за северноамериканския манталитет "да се заредим на бензиностанцията" с каквато масовка намерим.
Сега, ако говорим за супер-редки бири, няма как да знам дали ги има в това очукано павилионче пък при нас да ги няма. Ето гледай тук http://www.lcbo.com" и http://www.thebeerstore.ca/beers" и виж какво разнообразие има. И по-масови и не толкова масови европейски бири се въртят около $2.50-$3.00. Същите няма да са по левче в България. Между другото, само като погледнеш размера на това павилионче и размерите на един типичен LCBO или Beer Store и е ясно че физически е невъзможно в павилиончето да има по-голямо разнообразие ако ще и само по една каса от вид да са заредили.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Kan_Tangra написа:
roumensp написа:
Kan_Tangra написа:А каква е алтернативата в Канада? Завираш се в някое мазе, гордо наречено айриш пъб, като изборът е високо надценени бири, по 10-12$ парчето, от измислени, или в краен случай баналните (но не лоши, Стела, Гинес и тн) марки.
Бира за 10-12 няма дори в най-скъпите заведения в Хонолулу. В повечето кръчми в БК бирата е 5-6, в Happy Hour има по 4. В BC има над 150 microbreweries правещи едно 5-600 вида “craft beer”, която в общия случай е доста по-добра от популярните по магазините.

Същото и за вината: скъпите вина от Оканаган Вали са много по-добри от всяко българско вино, което съм пил. Жена ми е сноб за вината, често взима такива по 50-ина кинта и покрай нея и аз се научих да поразбирам нещо.

Okanagan Valley named world’s 2nd best wine region to visit

Това че си се стискал в Канада и не си видял или пробвал нищо си е твой личен проблем, който обаче не те оправдава да пишеш измишльотини.
joro написа:Те българите от чужбина нали затова се връщат- да се наядат и напият евтино и качествено, пък после да разправят в чужбина колко лошо било в България.
За тия дето редовно се връщат (и не са гастербайтери в Европа) имам само една препоръка: най-добре да си останат там, защото явно нещо им липсва или не се чувстват на мястото си там където са. Жена ми не се е връщала 17 години и не забелязвам планове това да се промени, докато аз имам 12 дена за същия период.
Не знам по какви заведения сядате, но в най-обикновен бар в Монреал, преди 3-4 години, бирата си е 8$. Като сложиш типа, става 10$.
Не говорим за молсон или някакви бози, а за примерно стела и от сорта. 6$ са някакви ментаци. А и те с бакшиша стават 8$.
Освен ако не е някоя супер убита и гнила дупка, няма как да е по евтино.
Което си е верно, си е верно. И при нас в Онтарио няма такива филми - бира по $5 в заведение ( освен може би някаква промоция в 3 часа следобяд в Понеделник). Най-ниско може би $6.50 за някъв Молсон дето е по-подходящ да си миеш косата с него, не да го пиеш :rofl:
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Главната причина за разликата в цените на алкохола са данъците/акцизите. В Канада те могат да са от рода на половината цена на продукта, в зависимост от провинцията.

Сега, въпроса колко са високи данъците и дали тези пари се харчат разумно е отделен въпрос, но поне площадите в централните части на канадските градове са доста добре поддържани и не ни се налага, като оптикс да речем, да кропваме разбити плочки, грозни графитита и т.н.

Капиш, Йорко?
joro

Мнение от joro »

Marto написа:Главната причина за разликата в цените на алкохола са данъците/акцизите. В Канада те могат да са от рода на половината цена на продукта, в зависимост от провинцията.

Сега, въпроса колко са високи данъците и дали тези пари се харчат разумно е отделен въпрос, но поне площадите в централните части на канадските градове са доста добре поддържани и не ни се налага, като оптикс да речем, да кропваме разбити плочки, грозни графитита и т.н.

Капиш, Йорко?
И в България центровете на градовете не отстъпват на тия в чужбина. Знам, че хейтърите ще виете на умряло, но това е положението. Отидете в София да видите колко неща се нсправиха през последните години. В Канада не е имало комунизъм и това е единствената разлика между нея и България. Това обаче е минало и България вече наваксва. Не разбирам защо толкова се дразнят някои хора от хубавите неща, които се случват в България. Някакви вътрешни комплекси за малоценност ли избивате по този начин?
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Най-ниско може би $6.50 за някъв Молсон дето е по-подходящ да си миеш косата с него, не да го пиеш :rofl:
Без бой си признавам, че такова не съм пил през живота си. Както и Бъд Лайт и подобни пикни. :D
Бирите които предпочитам са тъмни и силни и с имена като Dead Frog (местна), "3 Monts" (френска), Innis & Gunn (айриш) и т.н. ... повечето българи са с консервативен вкус и дори не се осмеляват да ги опитат.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

roumensp написа:Както и Бъд Лайт и подобни пикни. :D
Бирите които предпочитам са тъмни и силни...
Голямя част от планетата (вкл аз) предпочитат по-леки светли бири, но истината е, че щом нещо се продава на свободния пазар, значи, някой го предпочита и купува.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

ablood написа:
Голямя част от планетата (вкл аз) предпочитат по-леки светли бири, но истината е, че щом нещо се продава на свободния пазар, значи, някой го предпочита и купува.
Това е така, което обаче не значи, че щом много хора купуват кафе от Макдоналдс, то има право да се нарече кафе. Пий Корона или Стела (аз също ги пия лятото) вместо най-измислените. И както виждаш това не е само мое мнение, според miteto Молсон ставал главно за миене на коса. :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

roumensp написа: Това е така, което обаче не значи, че щом много хора купуват кафе от Макдоналдс, то има право да се нарече кафе.
А, това вече е философски въпрос - масата ли решава кое как се нарича или най-големите профи.
Щото ако е второто - ако бат Арни види мене или тебе - ще каже - а, ти на тва мускул ли му викаш? ;-)
Или моя 25 см нивелир - ако го види един френд дето работи реновейшън ще извади неговия 2 метров и ще каже - е те тва е нивелир.
;)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
ablood написа:
Това е така, което обаче не значи, че щом много хора купуват кафе от Макдоналдс, то има право да се нарече кафе. Пий Корона или Стела (аз също ги пия лятото) вместо най-измислените. И както виждаш това не е само мое мнение, според miteto Молсон ставал главно за миене на коса. :D
Молсон драфт, да уточним. Тая в кенчетата има някаква микро-частица от истинска бира в нея :D
Между другото за кафето от Макдоналдс си в грешка, по-добро е от това в Тим Хортънс :D
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Мога да се хвана на бас, че ако в три бутилки от Корона ви сложа истинска Корона, Бъд Лайт и Молсън Канейдиън (най-продаваната мексиканска, американска и канадска марка бира), няма да може да различите коя каква е. Еднакво блудкави са ;)
Bulgayrian
joro

Мнение от joro »

ablood написа: Иначе като се има в предвид, че средният канадец заработва 3 бири на час в бар, или каса и кусур от магазина, тогава цените не изглеждат толкова високи. Не гледай от аршина на студент, или нов имигрант. Там след наема и разходите балансът обикновено е отрицателен, та всичко изглежда скъпо.
3 бири на час в София са около 7 лева на час или около 1200 лева на месец.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Именно! Въпреки, че удобно даваш София за пример (сякаш заплатите в Банско са същите) бирата по заведенията в Канада е не по-малко достъпна.

Иначе за колко бири на час в свестен ресторант с бакшиша изкарва един нормален банскалии? Учител, счетоводител, или служител в хотел?

А да сравним ли колко бири можеш да си купиш с една средна пенсия?
Публикувай отговор