RSL2000 написа:Харесва ми това, че гледаш оптимистично на нещата и не мислиш много много за най-лошия сценарй. Няма идеалната стратегия, но аз предпочитам тези при които знам точно какво рискувам. От написаното предните дни на хората, които не са запознати с опции им даваш фалшивата представа, че нещата стават лесно и почти няма риск.
Нещо май не си прочел както трябва изложената информация и не знам защо си останал с впечатлението, че "нещата стават лесно и почти няма риск". В конкретната сделка по-горе с АМД, рискът е почти като този ако просто САМО си купил акциите, но пък иначе имаш гарантирания доход от примиума при продажбата (което и сам си отбелязал). Ако акциите паднат до $6 както си предположил аз винаги ще загубя ПО-МАЛКО от този, който само си е купил акциите на АМД. Това е разликата в случая. Подобни рискове се ограничават както знаеш с различни stop-loss ордъри и това съм го обяснил по-горе. Има огромна разлика между купуване и продаване на опции. Вече бях споменал, че дългогодишните борсови статистики показват, че близо 80% от всички търгувани опции на пазара изтичат без никаква стойност. Сега си представи кой е по-добре в този случай, след като купувача плаща, а продавача получава въпросния примиум на опцията. Иначе съм абсолютно съгласен, че доста трябва да се чете и да не се спира. Аз вече 10-та година не съм спрял и не смятам да спирам в бъдеще с четенето.
Проблемът на стратегиите, към които си се насочил (търгуване на фючърси) е, че трябва да познават движението на цената на въпросния инструмент, а това е изключително трудно занимание (убедил съм се в него както казах вече в продължение на 10 години). Затова и много трудно се стига до печеливши стратегии и то печеливши в дългосрочен план. Огромного предимство при продажбата на опции е възможността за далеч по-гъвкавото управление на риска и залагане на по-високи вероятности за успех. Например на мен изобщо не ми трябва да знам точно каква ще е цената на RUT утре, дали ще върви нагоре или ще пада надолу. Единствено ми трябва да знам къде в коя област е МАЛКО вероятно да се намира в третия петък на всеки месец. Виж картинката по-долу и ще ти стане още по-ясно. Погледни цената на индекса RUT от декември 2016 до сега и ми кажи какво ти прави впечатление? Ако трябва да търгуваш директно индекса, нали ще се съгласиш, че стратегията ти трябва да "хваща" всеки път, когато RUT сменя посоката, за да купуваш долу и продаваш горе. Е, мен изобщо не ме вълнува този момент, от декември досега единственото, което ме вълнува е RUT да не излезе сериозно над или под въпросните граници, в които е затворен от тогава. Какво ще прави вътре, изобщо не ми дреме и опциите, които продавам си заминават без стойност всеки пореден месец. Приходите са ограничени, но пък за сметка на това са ВИСОКОВЕРОЯТНИ и консистентни, което за мен е най-важното в случая. Ето утре приключват "безцелния" си живот поредната позиция опции, които продадох преди месец!
Няма идеална стратегия разбира се и трябва всичко да еволюира, но аз лично вече никога не бих се върнал към директната търговия с фючърси/форекс.
Иначе успех в търсенето на подходящата стратегия!