c200 написа:Левъридж, опции, агресивни играчи - анатема!
Хаха, чакай малко сега, защо включи опциите и агресивните играчи в една група? Знаеш ли кой е най-големия индивидуален играч с опции? (
Surprise, surprise ... Warren Buffett). Между другото как си затваряш позициите - просто продаваш на пазарната цена в момента ли? Защо се лишаваш от безплатния допълнителен кеш флоу за времето, в което държиш акциите в джоба си? Ако в момента да речем купя 1000 акции на AMD на цена $10 с идеята, че очаквам сериозно покачване през следващите години, поради факта, че компанията е желязна по всички показатели на value investing (не, че това е действителния случай, но просто го допускаме заради примера) и основното ми очакване е достигане на удвояване и нагоре, то тогава е повече от логично, веднага да продам LEAP calls 18 Jan 19 (пакет от 5 контракта, които представляват сумарно 500 броя акции на компанията) със страйк $20 и директно получавам в джоба сумата от $571.50 ($1.143 цена на опцията х 100 х 5). Значи веднага на момента покупката на тези 1000 акции, вместо на пазарната цена от $10,000 ми излиза $9,428.50. Или още в деня на транзакцията вместо пазарната цена от $10 на акция, аз на практика съм платил само $9.43. През времето на живот на опциите (18 януари 2019) ако цената достигне $20, опциите се упражняват и така в сметката ми влизат автоматично $10,000 (5 х 100 х 20 като тук не включваме комисионите, за да не усложняваме примера). Каква е равносметката - в акаунта има вече цифром и словом $10,571.50 и ... цели 500 акции на AMD, от които продължавам да "точа" кеш флу с covered calls и най-вече мога съвсем безплатно и с нулев риск да се наслаждавам на бъдещия още по-голям capital gain.
Kpetrov написа:Лично на мен не ми е времето още за "пенсия" и предпочитам return пред income за сега, но за тези които предпочитат твоята стратегия на опции, то може да се възползват от вече споменатите от теб ETFs - новото "оръжие за масово поражение" на пазарите. По точно Covered call ETFs.
BTW, за агресивните играчи, уцелвайки подходящия момент биха могли да дръпнат доста напред с доста подценените канадски small cap енергийни акции.
Може би момента беше вчера или днес сутринта, но за по-предпазливите идващата сряда може да бъде достатъчен катализатор.
Постоянният кеш флоу няма връзка с пенсионирането, макар и да е отличен вариант за точене на пенсионен фонд с дълги позиции в акции. Продажбата на опции/спредове можеш да го разглеждаш като high probability return/managed risk стратегия и не е нужно да го ползваш като income а като допълнително средство за още по-добър rate of return на акаунта ти.