Dologni написа:Здравейте,
Има ли някой заминал с кредит в България? Как погасявате вноските си – прехвърляте пари от канадска сметка в сметката на кредита, изпращате пари на някой ваш близък в България или...? Знам, че таксите за банков трансфер са много високи, а и изпращането на пари с Western Union и подобни фирми също е доста скъпо. Има ли някакъв евтин и удобен начин?
И още един въпрос – как пренасяте парите, с които търгвате, в Канада? Кеш ли ги носите със себе си или си ги превхръляте в канадска банкова сметка, която сте си открили още оттук? Или пък ги държите в българска сметка и после си ги прехвърляте в канадската, след като си откриете такава, когато сте вече в Канада? Съответно, като пристигнете там, какво показвате – сумата в кеш или извлечение от канадската или българската банкова сметка? Нещо не са ми ясни тези схеми (сигурно не съм и единствен), затова ще съм благодарен ако някой запознат ме светне

Поздрави
Хем да е евтино, хем да е удобно - трудна работа, винаги е някакъв компромис между двете и ще бъде свързано с някакви разходи. Зависи също и от това колко често и колко големи суми трябва да прехвърляш.
При пристигане в Канада, приемайки че това е еднократна транзакция:
- можеш да опиташ да си откриеш банкова сметка още преди да си пристигнал в Канада, честно казано не знам кои канадски банки в момента го предлагат и какви са им изискванията като документи. Ако успееш да си откриеш сметка предварително, не би трябвало да е проблем да прехвърлиш парите по банков път, но разбира се ще трябва да платиш банковите разноски по превода, пък и да отчиташ колко ще загубиш от лошите валутни курсове.
- да носиш парите в брой - в този случай може би е по-добре да обърнеш парите в канадски долари още от България, ако можеш да намериш по-добър курс, но от друга страна поемаш сериозният риск че по пътя може да ги загубиш или да ти ги откраднат. Освен това при пренасяне на пари в брой има все пак ограничения за максималната сума която можеш да носиш.
- да носиш кредитна или дебитна карта от българска банка и поне в началото да плащаш с нея - поне според мене това е може би най-скъпият вариянт
- моше да потърсиш услугите на някоя финансова компания които правят подобни преводи и обмяна на валута - за такива услуги са се опитвали да ме зарибяват, но така и не съм пробвал, не знам дали си струва и до колко е рисковано.
- някаква комбинация от всички изброени до тук варианти - например да носиш само част от парите в брой.
По въпроса за погасяване на кредит в България, което предполага да пращаш пари периодично - според мене, може би най-оптималният вариант е да превеждаш пари веднъж на 2 или 3 месеца по банков път. Така или иначе не можеш да избегнеш напълно разноските по превода и риска от промените във валутните курсове, но мисля че всеки друг вариант би бил или по-скъп или по-рискован.
Специално за Western Union - те освен че са по-скъпи, също така неудобството им е че парите се изпращат до човек, а не влизат директно в банкова сметка, съответно трябва да ангажираш някой близък доверен човек да ходи периодично да взима парите и след това да ги депозира в банката ти.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)