nadetoo написа:Здравей, danimrb и благодаря за отговора.
В коментара си съм питала за най-масов начин като след това съм пояснила че става въпрос за получаване на покана за постоянно местожителство, т.е. invitation to apply. Т.е. идеята ми е с кои програми се получава най-лесно такава и съответно се заминава? Вариантът с Квебек за мен не важи, защото не знам френски, затова споменах и ИЕЛТС.
За Saskachewan в подкатегорията Ocupations in Demand, за която има вариант да се класирам, до колкото разбрах се отваря възможност за кандидатстване веднъж на няколко месеца и местата се изчерпват в рамките на ден тъй като обикновено са не повече от хиляда - имам го предвид като вариант, но ми се струва доста рисков да разчитам само на него. За получаване на номинация от Manitoba или New Brunswick, която да ми помогне за федералната програма- не отговарям на изискванията им, нито имам някакви "relations" там, нито съм присъствала на информационни сесии, може би нещо съм пропуснала? Единият от вариантите беше да се отиде на "exporatory visit", но това ми се струва времеемко и несигурно, както и скъпо - някой има ли опит? И не на последно място, из сайтовете на тези две провинции пишеше, че все пак, ако отговориш на критериите им, те подбират кандидатите, квотите не са големи и избират тези с най-високи точки? Все пак за Manitoba се очакват промени от април 2017, така че ще видим.
За федералната Express Entry - този резултат CLB 9 толкова ли е непостижим? Преди време ходих на изпит TOEFEL и изкарах не лош резултат.
Здравей, имаш добра предварителна подготовка
Относно федералната процедура, от тук пишещите, доколкото си спомням, под Express entry са заминали само Anna.N и spaneva. Това си е най - бързия начин, но друг е въпроса, че с повишените минимални точки в последната близо година, е много трудно те да се достигнат и от там да получиш ITA. Пожелавам ти успех с IELTS-а и да изкараш нужните ти точки
Тъй като много малко хора пишат за провинциалните, ще ти споделя моя опит с трите провинции, които цитираш:
- Saskatchewan - имат два stream-а. SINP EE и SINP OID. Първият е много по - бърз като времетраене и ако получиш номинация по него, директно получаваш 600 точки и със следващото теглене ще получиш и ITA от CIC по федералната процедура. След като събираш точки за Occupations in Demand, значи събираш точки и за SINP EE. Условията са почти идентични. Миналата година имаха 4 отваряния на ЕЕ intake, които наистина бяха за по един ден, тъй като наплива е сериозен, а квотите са ограничени. Occupations in Demand е класическа провинциална процедура, при която, ако те номинират, не можеш да получиш 600 точки под ЕЕ, а си под paper based федералната процедура, чието времетраене е много по дълго спрямо ЕЕ(16 месеца при paper based и 6 месеца при ЕЕ). Аз вече събмитнах в един от intake-овете на SINP OID през Октомври и в момента чакам. Тук също отварят за ден-два, но много повече пъти спрямо ЕЕ. Примерно в последните месеци имаше отваряния за 700 квоти на 04.10, 800 квоти на 24.10(аз тогава успях да се включа), 1 800 квоти на 24.11, а преди това имаше още 6-7 отваряния за 2016г. Т.е. ако си подготвен и следиш тази провинциална, можеш да се включиш. Ако те инсересува нещо допълнително, ми пиши и ще помагам. Много е важно условието с парите - трябва да са минимум 3 месеца преди събмитването в банкова сметка и да можеш да го докажеш. Отхвърлят и за 5 дни разлика.
- New Brunswick - трудна работа в последно време. За 2016г. година бяха няколко пъти в Европа. В Лондон, въпреки многото желаещи, те поканиха само residents от Англия, без значение на националността. Имаха и в Румъния и Украйна сесии, но можеха да участват само рибари и food processing професии. Тяхната квота е по - малка от тази на Sask и Манитоба и затова, както си написала и ти, въпреки това, че след присъствие на сесия покриваш изискванията, те подбират само някои от кандидатствалите. Масово правят сесии в Азия и особено в Индия и Филипините. Там обаче европейци не канят да присъстват.
- Manitoba - имам създаден акаунт и участвам в тегленията, но минималните точки се достигат трудно без канадски опит или работна оферта. Еxporatory visit беше затворен почти през цялата предходна година, така че от една страна е време- и ресурсоемко, а от друга и много бавно като вариант. Имаха през миналата година Strategic initiative сесия във Виена през Октомври. Там пак беше с покани за участие, т.е. трябва да те "харесат", за да участваш

Мен не ме харесаха
Аз лично се насочих към SINP, като един от най - ефикасните в последно време варианти на провинциални програми. Не мога да ти кажа за теб коя програма ще е най - удачна, ти трябва да си прецениш.
Успех!