AsicsFan написа:Аз не съм бил свързан по никакъв начин с медицината през повечето време от живота си, изключая баба ми стоматолог и че в БГ съм работил за една от големите фарма компании. Живея в Онтарио. Но се включвам за кратко, да кажа само - тук станах свидетел как някои се адаптират, други - не. Чувал съм че и тук за лекари процедурите се спазват. Значи имаше едно момиче, стоматолог със собствен кабинет в БГ, няма да казвам откъде е. Дойде, живя, отиде си обратно. Подробноста е че тя самата никога не е желала да идва, просто е последвала мъжа си. С него какво стана - незнам. Друго - жена ми работи рецепционист в стоматологичен кабинет и сме си говорили с нейните колежки. Едната - бивш лекар от спешно в болница в Молдова, кардиолог. Верно тя си каза че не иска вече да е кардиолог, но също и че все пак не и се занимава да се приравнява - ни пари, ни време (а и е родител).
Моята история е друга - аз съм от другия лагер - от малък никога не съм вярвал че образование ще ми трябва. Имам средно-специално от БГ. Винаги съм се справял накрая. Тук пробвах честно - запънаха ме в началото че нямам канадски опит, но пак се справих. Подробността е че съм програмист. Знам, ще кажете че ИТ минават по-лесно. Аз бих казал че ако се сетиш как и тук ще може. Само да - медицината си е по-строго нещо, не бих го допуснал с лекар. Както и да е, подкрепям всички мнения дотук и споделям опит.
Мисълта ми е - трябва да си готов психически за трудности и да си готов за промяна и да си гъвкав. Дойдохме с доста пари, не работихме, беше лесно. После опитахме да търсим работа, запънаха ни на опита, минахме трудности, пак се преборихме. Ако знаеш как да се промотираш, все ще се справиш. И да - диплома работа не намира. Просто с нея е по-лесно. Но и без нея трябва да можеш да се справяш.
Но ако трябва да съм на местото на момичето което пусна темата - бих зарязал ученето в БГ и бих дошъл тук да уча. Спестяваме всички главоблъсканици. Е, ако има възможност де. Чувал съм че в Квебек е доста по-позволимо следването, нямам идея.
Аз ако бях сега с 20г по-млад и без деца, директно заминавам в консерваторията, ма то друга тема
Успех
В Квебек е евтино образованието, само ако си резидент там. И си живял повече от 12 месеца, или си кацнал със сертификат за селекция, на който пише град от провинция Квебек.
Иначе е към 15-20к $ на семестър. Това инженерното. Лекарските и зъболекарските са друга бира. Не им разбирам, но като нищо са с една 0ла отзаде.
Просто няма как някой да прекъсне бг образование и росен-пресен, без виза, без висше, без стаж да нацъфти на Трюдо-то (Не сегашния премиер, а баща му, т.е. монреалското летище)
Това за биланга, не само че е супер важно, но държа да отбележа, че каквото в БГ хората разбират под биланг няма нищо общо с това, което хората в Канада разбират под биланг.
Разликата е, че в БГ само си мислят, че знаят някакъв език, а в Канада се оказва, че не знаят нито единият, а са небодходими и 2та перфектно. При тая езикова дискриминация, просто няма да бъде допустимо да оставят лекар да работи с хора/пациенти/клиенти и да не умее да се изразява гладко и ясно на английски, и най-вече, особено на френски.
Възпитаниците на езиковите гимназии, като пумпъла например, удобно ще пропуснат да споменат този супер важен факт. И ще твърдят, че с труд и желание всичко се постигало.
Също така, че пазарът на труда не е този, който беше преди 5 години. Преди 10 да не говорим.
А цените на наемите, имотите и стоките също нямат нищо общо, с тези преди 5 години. Преди 10 да не говорим.
Моите два сента.
П.С. И ето една интересна тема, по темата:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 19&t=48669"