Здравейте
Да взема да споделя нашия опит от първа ръка. Мъжът ми се пенсионира след навършена възраст 65 години, а аз използвах частния пенсионен фонд на канадските пощи и се пенсионирах на 56. Няма да получавам нищо от Канада и Квебек до навършване на възраст.
В Канада сме от 1993, по точковата процедура.
Когато мъжът ми навърши 64, получи писмо от федерала с формуляр за попълване. Не е нищо сложно. Питат от кога пребивавате в старната и искат доказателства. Ние бяхме загубили визата чаршаф с която пристигнахме, което наложи проучване с имиграционните от 6 месеца, но нямаше проблеми. Федералната пенсия е само за пребиваване в страната. Няма занчение трудовия ви стаж. Има макс. сума за съответната година, която делят на 40 и умножават по годините които сте живели в Канада. Ако сте били повече от 20 години в страната, тази сума можете да си я получавате където си искате по света.
Провинциалната пенсия зависи от това което сте внасяли през годините в които сте работили. Можете да започнете да получавате кебешка пенсия на 60 години, съответно орязана. Формуляра е една страница и едва ли не само казвате, искам си я. Става за нула време, защото всичко им е вече в системата. Тази сума си е изработена и също можете да си я получавате където си искате.
Тъй като на мъжа ми двете пенсии са около 800 долара, веднага поискаха моя доход и ако моя беше нисък, щяха да добавят до 1200. Разликата от 800 до 1200 обаче, тъй като се води социална, може да се получава само ако пребивавате в Канада.
Моята пенсия е доста по-висока и за това, мъжа ми няма право на добавка.
Прибрахме се в БГ и той си подаде документите в пенсионното. Тъй като няма пълен стаж, можеше да подаде документите на 65 години и 10 месеца. Признаха му 20 г. стаж, който си имаше преди да заминем и му изчислиха 300 лв. българска пенсия, на която изобщо не се надявахме.
Надявам се този роман дето го изписах да помогне на някой