Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
roumensp

Re: Какво се случва в България?

Мнение от roumensp »

miteto написа:И отново пъхаме гагата в чуждия спор, изглежда въпросът е доста екзистенциален за теб та не ти дава мира :D
Е тогава що не си го водите на лични, а ни занимавате и нас ? ;)
Като в текущия момент няма други по-интересни теми, с които да доубием петък-следобед в офиса, ще си пъхаме гагата, това е положението. :D
Последно промяна от roumensp на Пет Сеп 16, 2016 7:04 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ivan1007 написа:Ми аз съм ходил и то по-скоро от теб в Банско.
...
но ми е интересно да разбера кое е уникалното?
И какво си поръча като беше там и в коя точно механа го опита?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
miteto написа:И отново пъхаме гагата в чуждия спор, изглежда въпросът е доста екзистенциален за теб та не ти дава мира :D
Е тогава що не си го водите на лични, а ни занимавате и нас ? ;)
Щото не знаехме, че ти си кондуктора на форума и определяш кой как ще си води споровете ;) Не знам кои са останалите от "нас" дето ви занимаваме, че да се извиня и на тях лично.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Щото не знаехме, че ти си кондуктора на форума
Ми такъв съм, даже и песен са ми посветили: "Баща ми е кондуктор, кондуктор съм и аз". :rofl:

miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Като за изтънчен джазмен доста мазни чалга парчета знаеш! Да не излезе накрая като някои републикански сенатори дето вкарват билове против хомосексуализма и накрая ги хващат в мъжката тоалетна с някой млад жребец :D
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Като за изтънчен джазмен доста мазни чалга парчета знаеш! Да не излезе накрая като някои републикански сенатори дето вкарват билове против хомосексуализма и накрая ги хващат в мъжката тоалетна с някой млад жребец :D
Чак пък "мазни" ... :rofl:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

fighter написа:Според мен не храната или алкохола са уникални. Уникални са нашите усещания когато сме с верни приятели в някоя механа,ресторант, кръчма, или там каквото и да е друго.
Инъче това,което най-много хапвам в България е баничка с боза, на майка ми кьопоолуто, черноморска риба- попче, зарган, чернокоп, карагьоз, миди, луканки и суджуци. Тези неща когато се консумират със стари приятели, тогава се получава уникалният вкус :)
Това е също много вярно.
Точно за това отиваме у некоя тиха кръчма дето да можем да си чуем приказката и да не съм принуден да слушам виенето на оркестъра и певачката и да не гледам и слушам маанета и пиянски изстъпления.
Понякога поръчваме дори предварително - заек например. Непременно с главата. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа:
Ivan1007 написа:Ми аз съм ходил и то по-скоро от теб в Банско.
...
но ми е интересно да разбера кое е уникалното?
И какво си поръча като беше там и в коя точно механа го опита?
Понеже бягаш по тъчлинията ще приключа с отговора - уникалността на българската кухня е в това, че тя е смес от много кухни. Точно както канадската.
Иначе нито таратора, нито чорбите, нито яхниите, нито паприкашите и гулашите, мусака, кебапчета, кюфтета, карнаци, наденици, шишове, пържоли, чомлеци, капами, каварми, зелета кисели и туршии, баници, баклави и кво ли не са уникални за България, камо ли за Банско.
Тези традиционни за Балканите ястия сега можеш да намериш редом с пици, паста, шницели и кво ли не.
Вдъщност единственото уникално ( ако изключим шопската салата дето си е гръцка официално ама баба и дедо си я ядяха най-редовно без да знаят, че е гръцка) са пържени картофи с настъргано саламурено сирене.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Защо, в кои други държави правят капама и чомлек?
Отделно, в няколко гръцки ресторанта съм ял тяхната салата - ами доста е различна от шопската (може би заради подправките?), но за това няма да споря, ясно е че е силно повлияна от гръцката.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Имената и на чомлек и на капама са от турски. Чомлек е традиционно за Македония ястие обикновено за Коледа.. Капама освен в Македония правят и в Гърция и в Турция и в Албания.
Гювечът е известен и в Турция и в Албания - в Албания го наричат "турли" и веднага се сещаш за турлю-гювеч.
Шопската салата твърдят, че е изобретение на Балкантурист за съветските туристи - да не се вижда какво има под настърганото сирене.

Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Аз обичам баница с праз, това има ли го другаде освен в България ?
При нас продават праз на доста места, но изобщо не знам за какво го ползват канадците. И какво точно ядене е кавармата: българско, гръцко, турско, ... ?
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

roumensp написа:Аз обичам баница с праз, това има ли го другаде освен в България ?
При нас продават праз на доста места, но изобщо не знам за какво го ползват канадците. И какво точно ядене е кавармата: българско, гръцко, турско, ... ?
Да, Албания.
На баницата и казват бюрек и баничарниците са навсякъде особено около училищата - всичко се прави на място. Включително и у дома масово жените точат или теглят баница - готовите кори са мисля непознати за тях. Асортимента - със сирене, спанак, лук и или праз, с кайма. Цена (преди 4 години) 30 цента - с кайма 50. Това закусвах почти всеки ден там с айрян - 30 цента за половин литър. Боза - противно на всички митове и легенди хората там дори не знаят какво представлява.

Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Като казахте боза и албанци, та се сетих имаше едни спомени на Димитри Иванов, като бил малък, как Дан Колов го черпил с боза. Из София ходели албанци с туби боза на гърба и продавали боза (направена от тях разбира се).
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Хаха, уникален текст!
Клипа е заснет и сглобен учудващо добре. Вероятно с две или повече камери. С една не виждам как.

roumensp написа: Ми такъв съм, даже и песен са ми посветили: "Баща ми е кондуктор, кондуктор съм и аз". :rofl:

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Няма българска кухня има балканска. Пробвал съм - в сръбските ресторанти знаят какво е Шопска салата, в турските Ишкембе чорбасъ, в гръцките Мусака. Във всеки гръцки ресторант знаят какво са Greek fries - пържени картофи с настъргано сирене. Най-хубавите бюреци в Торонто са в пекарна Атина, има и със спанак. Боза знам, че продават в едно турско заведение. Айрян знаят какво е във всеки арабски ресторант, "кьофте" също.
Само родопски клин с ориз не знам някъде да правя или таратор.
Bulgayrian
Публикувай отговор