Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
roumensp

Re: Какво се случва в България?

Мнение от roumensp »

joro написа:Раздели американските магистрали на 300 милиона американци и българските магистрали на 7 милиона българи и виж за какво става дума.
Кое точно да разделя, дизайна, броя нива или качеството на настилката ?
Никой не ти говори за дължина, там изобщо няма база за сравнение.
joro

Мнение от joro »

roumensp написа:
joro написа:Раздели американските магистрали на 300 милиона американци и българските магистрали на 7 милиона българи и виж за какво става дума.
Наистина няма база за сравнение. В България 1 км магистрала се пада на 10 000 човека, в САЩ на 25 000.
Кога американците ще стигнат Китай?
https://money.bg/economics/zavarshi-str ... video.html"
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
optics написа:Всеки е видял някаква реалност. Последно бях 2013. Не помня нищо да ме е впечатлило да си кажа - ех какво качество или ех какво разнообразие.
И аз си бях тогава, ядох предимно в ресторанти и останах разочарован в 60-70% от случаите: в 4 ресторанта ядох смотани пици, суши и салата "морски дарове" (ако полусорово охтоподче и риба от консерви минават за такива). Единствено ми харесаха едно постно ядене с тиквички близо до статуята на София и едни кюфтета в кръчма в селото на Тиквата (не ща да знам какво е имало в каймата :D ). По магазините имаше стоки, но което е хубаво не е евтино за повечето българи: трябваше да купя някакво по-прилично вино за подарък и беше 30 кинта. Та и аз се чудя на какво се впечатляват хората, който си ходят там ваканция ...
И аз бях тогава и повечето заведения ми харесаха много. Ама аз наблягах на традиционни български ястия, за кво ще летя 8000км да ям суши в България?!? Много ясно че след Ванкувър сушито (и морските дарове като цяло) в София ще ти се сторят скапани.
Пицарии като Дон Домат и Уго имат уникални пици (поне за моя вкус), които по нищо не отстъпват на масовите пицарии тук (Boston Pizza и тем подобни), даже бих казал че са доста по-добри.
Единственото, което ми направи впечатление е колко са се повишили цените по заведенията за последните 7-8 години.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:
roumensp написа:
Наистина няма база за сравнение. В България 1 км магистрала се пада на 10 000 човека, в САЩ на 25 000.
Жоро, в Щатите половината пътища са като това, на което вие викате магистрали.
А в "селото" дето аз живея (на 50 км от даунтаун) асфалтът е по-добър от тоя, който видях в центъра на София. :D
Не знам откъде си вадиш "данните", но са джънк като почти всичко друго дето пишеш:
List of countries by road network size
А сега радели 103,027 км на 320 милиона и 667 км на 7 милиона и сравнявай ...
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Пицарии като Дон Домат и Уго имат уникални пици (поне за моя вкус), които по нищо не отстъпват на масовите пицарии тук (Boston Pizza и тем подобни), даже бих казал че са доста по-добри.
Е що сравняваш масови с не-масови, след като казах "ресторант", не верига ? Пробвай някоя като тая и тогава сравнявай.
И защо трябва да ям "традиционна българска храна", след като тъщата идва всяко лято и ми я готви достатъчно, че да ми омръзне (BTW, завършила е готварско у-ще навремето) ? :D
miteto написа:Единственото, което ми направи впечатление е колко са се повишили цените по заведенията за последните 7-8 години.
Абе за туристи като нас са евтини, ама за българите ... според зависи. Ако идеш в някоя селска кръчма цените са по-други, тая в Банкя беше евтиния и храната беше ОК.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Сравнявам верига като Boston Pizza с верига като Дон Домат (като за софийските мащаби).
Яж каквато храна искаш, въпроса е че си учуден че няма кой да приготви свястно една доста нетипична за региона храна. Аз коментирах въпроса ти "Та и аз се чудя на какво се впечатляват хората, който си ходят там ваканция " - за мен това е българска храна в български заведения, все още на много прилични цени като за канадски турист. Примерно кръчмите в Банско - няма такива ястия или атмосфера в Канада. Както в България няма такива индийски или тайландски ресторанти, каквито има тук. А като ида в Италия, няма да си поръчвам мусака и да се чудя що не е достатъчно добра или като ида в Токио няма да си поръчам баклава и пак да се тюхкам че не е същата като в Истанбул :D
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Сравнявам верига като Boston Pizza с верига като Дон Домат (като за софийските мащаби).
Яж каквато храна искаш, въпроса е че си учуден че няма кой да приготви свястно една доста нетипична за региона храна. Аз коментирах въпроса ти "Та и аз се чудя на какво се впечатляват хората, който си ходят там ваканция " - за мен това е българска храна в български заведения, все още на много прилични цени като за канадски турист. Като ида в Италия, няма да си поръчвам мусака и да се чудя що не е достатъчно добра или като ида в Токио няма да си поръчам баклава и пак да се тюхкам че не е същата като в Истанбул :D
За сметка на това като ида в гръцки ресторант в Канада мусаката им е мусака и баклавата - баклава, като ида в традиционен мексикански ресторант също съм доволен, а в китайски ... няма к'во да ти разправям, живея във Ванкувър все пак. :D
Или искаш да кажеш, че в БГ трябва да ядем само био-домати, кебапчета и боб и да пърдим доволни от щастие. :rofl:
joro

Мнение от joro »

Много остарели данни използвате. В момента в България има 760 км магистрали, а до 2020 година ще са над 1000 км. За тези, които искат от София да стигнат до морето една магистрала от 360 км е достатъчна, не ни трябват 100 000 км.
За качеството на асфалта ще се съглася, ако ми покажеш лабораторни изследвания от проби на американския и българския асфалт. Иначе празни приказки всеки може да си ръси по форумите.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

joro написа:
roumensp написа:
Откъде го измъкна това 25 000??? Само интърстейт системата има близо 80 хиляди километра (1 на 4000 човека), и това не включва други хиляди километри пътища, които са си чисти магистрали.

Ти да не използваш остаряла информация за магистралите на САЩ от 19ти век :rofl:
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:Много остарели данни използвате. В момента в България има 760 км магистрали, а до 2020 година ще са над 1000 км.
Това променя ли с нещо глупостта, която написа преди малко ? :D
Не можеш ли да бъдеш поне малко реалист ? Аз например нямам никакъв проблем да призная, че американските пътища са доста по-добри от канадските и че асфалтът и маркировката на едни острови в центъра на Тихия океан са по-добри от тия във Ванкувър.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:Или искаш да кажеш, че в БГ трябва да ядем само био-домати, кебапчета и боб и да пърдим доволни от щастие. :rofl:
Искам да кажа, че като ида в Токио няма да си поръчам баклава и пак да се тюхкам че не е същата като в Истанбул :rofl:
Или ти искаш да кажеш, че преди да дойдеш в Канада си ходел с отвращение по заведенията в София и не е имало нито едно което да ти харесва?
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Или ти искаш да кажеш, че преди да дойдеш в Канада си ходел с отвращение по заведенията в София и не е имало нито едно което да ти харесва?
Не искам да кажа, имах си една любима пицария на Паренсов, както и някои други кръчми. Но ги имам и тук и не виждам за какво някои се прехласват.
Пък и аз съм от тия дето се хранят, за да живеят, а не обратното и колкото и да е изключителна храната в България (а тя не е), това не може да ми компенсира другите недостатъци.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
miteto написа:Или ти искаш да кажеш, че преди да дойдеш в Канада си ходел с отвращение по заведенията в София и не е имало нито едно което да ти харесва?
Не искам да кажа, имах си една любима пицария на Паренсов, както и някои други кръчми. Но ги имам и тук и не виждам за какво някои се прехласват.
Пък и аз съм от тия дето се хранят, за да живеят, а не обратното и колкото и да е изключителна храната в България (а тя не е), това не може да ми компенсира другите недостатъци.
Какви недостатъци за компенсиране, какви пет лева - аз като ида за 2-3 седмици го правя да се видя с роднини и приятели и доста от тези срещи са по заведения. И понеже не съм някой foodie снобар, повечето ми харесват. Просто вкусно приготвена храна, която е по-различна от тази, която се предлага в Канада и тва е.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Какви недостатъци за компенсиране, какви пет лева - аз като ида за 2-3 седмици го правя да се видя с роднини и приятели и доста от тези срещи са по заведения. И понеже не съм някой foodie снобар, повечето ми харесват. Просто вкусно приготвена храна, която е по-различна от тази, която се предлага в Канада и тва е.
Ми хубаво, аз не ти го оспорвам, ама някои се опитват да обясняват как само там храната била "истинска" и хубава, а тука била от винил и велпапе. :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Успокойте малко топката де, както казахме всеки си споделя неговите факти.
:)
Сега се сетих два положителни спомена.
Единият е, че в България се предлагат обилни и разнообразни сосове (или "заливка" е правилната дума?) а тук не. И не само тук. В Дания като хдехме на пицария с шефа и му викам - абе тука не предлагат ли сос да си ливнеш на пицата. Той ме гледа като извънземен и вика - няма такова нещо.
Другия спомен е от едно малко семейно хотелче (с ресторантче) на Старозагорските бани. И храната и яденето вечерта бяха супер, но най се изкефих на сутринта, като рекохме - абе хора нещо закуска да имате. Те рекоха - нямаме нищо готово но може да ви пекнем едни филийки. Тия филийки (с кайма и други неща) бяха върховни.

Прочее аз като ходя на туризъм, храната ми е много, много назад в приоритетите и никога не почвам (а често въобще не стигам до) с раздувки къде какво съм ял.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Публикувай отговор