Питам аз, с думи прости......
- velko
- Обратна връзка:
Питам аз, с думи прости......
Здравейте всички,
Имам няколко питанки, тъй като се чудя по коя програма да кандидатствам за имиграция в Канада. За федералната е общоизвестно, че се чака повече но там един IELTS върши работа за доказване на езикови знания. За Квебек е ясно, че чакането е по-малко но за сметка на това губиш време в учене на френски по техен тертип. И д-то си да скъсаш от учене на френски, най-много да се впишеш в 2-ро ниво и па ще трябва да го учиш, а това си е чиста загуба на време ако целта ти е англоговоряща провинция. Тъй като съм мрежов администратор по професия, интересува ме къде да се насоча. При програмистите е явно вече по-трудно заради индийския и пакистанския наплив на пазара на работна ръка, как стоят нещата при мрежаджиите? В кой град си струва да се насочи един мрежаджия за да не губи време в учене на безполезни неща (и без това четенето покрай професията е достатъчно)? Струва ли си да се сертифицира човек в Канада, да речем CCNA на Cisco или MCSE на Microsoft? Влияе ли сертифицирането придобито там върху шансовете за професионална реализация (респективно върху заплащането)? Много приятели казват, че Торонто е мястото. Имат ли основание за това?
Засега толкова с въпросите. Бих се радвал ако получа отговор. Ако ли не, здраве да е, продължавам да ровя нет-а и да чета форуми.
Бъдете здрави!
Имам няколко питанки, тъй като се чудя по коя програма да кандидатствам за имиграция в Канада. За федералната е общоизвестно, че се чака повече но там един IELTS върши работа за доказване на езикови знания. За Квебек е ясно, че чакането е по-малко но за сметка на това губиш време в учене на френски по техен тертип. И д-то си да скъсаш от учене на френски, най-много да се впишеш в 2-ро ниво и па ще трябва да го учиш, а това си е чиста загуба на време ако целта ти е англоговоряща провинция. Тъй като съм мрежов администратор по професия, интересува ме къде да се насоча. При програмистите е явно вече по-трудно заради индийския и пакистанския наплив на пазара на работна ръка, как стоят нещата при мрежаджиите? В кой град си струва да се насочи един мрежаджия за да не губи време в учене на безполезни неща (и без това четенето покрай професията е достатъчно)? Струва ли си да се сертифицира човек в Канада, да речем CCNA на Cisco или MCSE на Microsoft? Влияе ли сертифицирането придобито там върху шансовете за професионална реализация (респективно върху заплащането)? Много приятели казват, че Торонто е мястото. Имат ли основание за това?
Засега толкова с въпросите. Бих се радвал ако получа отговор. Ако ли не, здраве да е, продължавам да ровя нет-а и да чета форуми.
Бъдете здрави!
Re: Питам аз, с думи прости......
Pakistanci i indiici niamat nishto obshto s trudnostite na profesiata, avelko написа:... При програмистите е явно вече по-трудно заради индийския и пакистанския наплив на пазара на работна ръка, как стоят нещата при мрежаджиите? В кой град си струва да се насочи един мрежаджия за да не губи време в учене на безполезни неща (и без това четенето покрай професията е достатъчно)? Струва ли си да се сертифицира човек в Канада, да речем CCNA на Cisco или MCSE на Microsoft? Влияе ли сертифицирането придобито там върху шансовете за професионална реализация (респективно върху заплащането)? Много приятели казват, че Торонто е мястото. Имат ли основание за това?
loshata ikonomika ot 3 godini nasam. Kakto programisti, taka i mreji
predlagat mnogo malko rabota v momenta, no iavno poveche ot minalata
godina . Sertificiraneto bi triabvalo da ima niakakva tejest, no ne koi
znae kakva. No pak ot druga strana ti imash mnogo vreme - dve godini
i ikonomikata shte e dobre. Toronto e miastoto, naistina.
Re: Питам аз, с думи прости......
Моите лични впиечетления са, че програмисти се търсят повече от администратори и са по-добре платени. Сертификатите определено помагат, но не са единствено и самодостатъчно условие за намиране на работа. Не съм забелязал да има сериозна конкуренция от Пакистанци или Индийци нито в Монреал нито във Ванкувар. Лично според мен, най сериозната конкуранция идва от хора които са завършили тукашен университет и са със местен стаж, но те пък целят големите цифри.
като допълнение и моят опит - тук притежаването на CCNA или MSCE има по-голямо значение от звършването на които и да е университет в БГ.
едната работа която почнах беше изключително благодарение на присъствието на MSCA в резюмето. при следващата то също предизвика интерес. ако можеш да вемеш тези сертификати в БГ - ще е добре. хем ти излиза по-евтино там (а няма значение къде си ги взел).
не че те ще ти намерят работа автоматично, но имат тежест - а и в почти всички обяви за мрежари притежаването им е задължително..
едната работа която почнах беше изключително благодарение на присъствието на MSCA в резюмето. при следващата то също предизвика интерес. ако можеш да вемеш тези сертификати в БГ - ще е добре. хем ти излиза по-евтино там (а няма значение къде си ги взел).
не че те ще ти намерят работа автоматично, но имат тежест - а и в почти всички обяви за мрежари притежаването им е задължително..
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
I believe I'll have another drink.
velko
ще ти кажа нещо аз с думи прости а ти да си правиш сметката.
Тука във федералния форум имаше преди една тема в която се казваше че за чакащите от 2000 г. за ще бъдат проведени края на 2004 и началото на 2005.
Като това се отнася за миналите там първи и втори документи и още не е включено чакането за медицински и визи. Така че грубо го сложи че горките хорица ще стъпят на канадска земя минимум след 6 г. и половина след подаването на първите документи.
През това пък време хората които с подали за Квебек не само вече ще са научили френски и ще са заминали, но ще са взели и гражданство, а и по-гоелмите ентусясти вече ще са си защитили дипломите пред съответните организаций и ще си практикуват законно професията.
Е избора си е твой. Успех.

ще ти кажа нещо аз с думи прости а ти да си правиш сметката.
Тука във федералния форум имаше преди една тема в която се казваше че за чакащите от 2000 г. за ще бъдат проведени края на 2004 и началото на 2005.
Като това се отнася за миналите там първи и втори документи и още не е включено чакането за медицински и визи. Така че грубо го сложи че горките хорица ще стъпят на канадска земя минимум след 6 г. и половина след подаването на първите документи.
През това пък време хората които с подали за Квебек не само вече ще са научили френски и ще са заминали, но ще са взели и гражданство, а и по-гоелмите ентусясти вече ще са си защитили дипломите пред съответните организаций и ще си практикуват законно професията.
Е избора си е твой. Успех.

- estoyanova
- Обратна връзка:
Здрасти и от мен!
Чака се но времето си манава.....ето вече аз трета година почвам.А едно кандидатстване за Квебек е също неясно,могат и да не те одобрят,могат и да те върнат за доучване на френски и т.н. т.е. и там ще губиш време.Отделно френският е силен мотив да се откажеш особено ако си с много добър английски.За какво да се напъваш всъщност?
Относно това,което питаш за мрежи,заложи на Торонто!Твърдо!
И успех ти желая!
Чака се но времето си манава.....ето вече аз трета година почвам.А едно кандидатстване за Квебек е също неясно,могат и да не те одобрят,могат и да те върнат за доучване на френски и т.н. т.е. и там ще губиш време.Отделно френският е силен мотив да се откажеш особено ако си с много добър английски.За какво да се напъваш всъщност?
Относно това,което питаш за мрежи,заложи на Торонто!Твърдо!
И успех ти желая!
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
- velko
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за отговорите и съветите!
Интересуват ме още няколко малки подробности:
Какви са шансовете ако бъда одобрен по програмата на Куебек след това да се преместя в англоговорящата част? Има ли задължителен период от време който трябва да прекарам в Куебек и ако има, какъв е той?
Ако подам документи в Австрия, има ли шанс процедурата да мине по-бързо и без Румънски номера?
Какви са шансовете на нелегален имигрант, пребиваващ на територията на Канада да се легализира с помоща на адвокат по имиграционни дела или с помоща на агенция за имиграция?
Има ли смисъл да се ползва посредническа агенция от типа на http://www.go-to-canada.com/nprices_bg.htm при условие, че не познавам никого и нямам приятели в канада които да ме посрещнат?
Отново ще съм много благодарен на всички които ми отговорят!
Бъдете здрави!
Интересуват ме още няколко малки подробности:
Какви са шансовете ако бъда одобрен по програмата на Куебек след това да се преместя в англоговорящата част? Има ли задължителен период от време който трябва да прекарам в Куебек и ако има, какъв е той?
Ако подам документи в Австрия, има ли шанс процедурата да мине по-бързо и без Румънски номера?
Какви са шансовете на нелегален имигрант, пребиваващ на територията на Канада да се легализира с помоща на адвокат по имиграционни дела или с помоща на агенция за имиграция?
Има ли смисъл да се ползва посредническа агенция от типа на http://www.go-to-canada.com/nprices_bg.htm при условие, че не познавам никого и нямам приятели в канада които да ме посрещнат?
Отново ще съм много благодарен на всички които ми отговорят!
Бъдете здрави!
Здравей Velko,
Моят съвет е да не ползваш услугите на тази фирма, освен ако имаш излишни 1000$ да им платиш сега накуп, останалите 600 на три вноски, когато отидеш в Канада. Лично аз се срещнах във Варна с техен представител и така не ми стана ясно, какво толкова ще ми помогнат за цялата тази сума. Взеха да ме замайват, че имали добри позиции в Букурещ, че техните клиенти минавали много по-лесно на интервюто и т.н. Щели да ми осигурят квартира - това било бонус, затова че ще им бъда клиент. Абе с две думи, големи салтанати - аз да не бера грижа за нищо, те щели всичко да уредят, чак и работа щели да ми намерят.
Иначе по другият ти въпрос - Никой не може да те задължи да останеш в Квебек. Стъпваш там, а после с вътрешен полет, където пожелаеш из Канада, т.е. няма никакъв период на оставане в тази провинция.
Използвай програма "Квебек" за по-бързо предвижване на документите, но същевременно залягай и учи френски, ако не го знаеш, защото едно е ясно без този език - интервю не може да се мине.
Това е! Бъди жив и здрав!
Моят съвет е да не ползваш услугите на тази фирма, освен ако имаш излишни 1000$ да им платиш сега накуп, останалите 600 на три вноски, когато отидеш в Канада. Лично аз се срещнах във Варна с техен представител и така не ми стана ясно, какво толкова ще ми помогнат за цялата тази сума. Взеха да ме замайват, че имали добри позиции в Букурещ, че техните клиенти минавали много по-лесно на интервюто и т.н. Щели да ми осигурят квартира - това било бонус, затова че ще им бъда клиент. Абе с две думи, големи салтанати - аз да не бера грижа за нищо, те щели всичко да уредят, чак и работа щели да ми намерят.
Иначе по другият ти въпрос - Никой не може да те задължи да останеш в Квебек. Стъпваш там, а после с вътрешен полет, където пожелаеш из Канада, т.е. няма никакъв период на оставане в тази провинция.
Използвай програма "Квебек" за по-бързо предвижване на документите, но същевременно залягай и учи френски, ако не го знаеш, защото едно е ясно без този език - интервю не може да се мине.
Това е! Бъди жив и здрав!
- Sneji
- Най-любезен форумец
velko написа:Какви са шансовете ако бъда одобрен по програмата на Куебек след това да се преместя в англоговорящата част?
Имаш и то 100%
Има ли задължителен период от време който трябва да прекарам в Куебек и ако има, какъв е той?
Не, няма такъв период, можеш да кацнеш направо в Торонто, ако искаш
Не, всички подават в Австрия, но след интервюто документите се дообработват от румънците.
До сега имаше доста такива случаи - представят се за цигани или гейове. Делата обаче се точат по 2 години, а резултата хич не е сигурен. Не те съветвам да прибягваш до този начин - не си струва нито времето, нито нервите, нито парите.
Не, не си струва.
Късмет в начинанието!
п.с. Аватара ти е супер

100% - никой не ти пречи. Даже ако искаш след като си получиш паспорта във визата не качаш в Монтреал. Въпроса е че Кебек има някои предимства за новопристигнали пред Торонто според мен.velko написа: Какви са шансовете ако бъда одобрен по програмата на Куебек след това да се преместя в англоговорящата част?
НЕvelko написа: Има ли задължителен период от време който трябва да прекарам в Куебек и ако има, какъв е той?
Емиграцията в Кебек и двустепенна. Първия етап е с Виена защото там е отдела на Кебек който те одобрява след интервю. На федералната процедура което е втори етап си говориш със Букурещ защото Канадското посолстов там се занимава със България.velko написа: Ако подам документи в Австрия, има ли шанс процедурата да мине по-бързо и без Румънски номера?
Ненам - Канака имаше мнение по тематаvelko написа: Какви са шансовете на нелегален имигрант, пребиваващ на територията на Канада да се легализира с помоща на адвокат по имиграционни дела или с помоща на агенция за имиграция?
Посредническа фирма - НЕ! Освен ако нямаш свободни пари да пръскаш в този случай ще ти дам моя сметка в България да ми ги преведеш:)))) Даже няма да ти взема много - само 50% ;)velko написа: Има ли смисъл да се ползва посредническа агенция от типа на http://www.go-to-canada.com/nprices_bg.htm при условие, че не познавам никого и нямам приятели в канада които да ме посрещнат?
Булшит...Това включва попълване на документи, съставяне на автобиография Канадски (не Български) вариант с придружаващо писмо от името на фирмата, приравняване на професиите по NOC, съдейстивие за приравняване на дипломи от ВУЗ, подготовка за интервю, съдействие при плащане на посолство, откриване на банкови смeтки и гаранции, посрещане в Канада, намиране на жилище, търсене и/или гарантиране на работа в съответният град.
Сериозно не знам кой е този Асен Пасков (а може би съфорумец) но попълването на документи и комуникацията са незначителна част от нещата които трябва да свършиш по процедурата. Повечето неща зависят единствено то теб самия.
Посредническа фирма и адвокати си заслужават само ако случая ти е по-заплетен - по програмата скилд уъркър няма нужда.
Ние кандидатствахме за Квебек . Учихме 10 месеца френски (беше много гадно защото сме учили англииски а френския ни беше 0 ) интервюто беше успешно и сега сме се зепьтили кам Ванкувар. Наши приатели минаха по сьщия пьт , заселиха се вьв Ванкувьр и нямаха никакви грижи. Определено процедурата за Квебек минава по бьрзо , работата е че човек които знае англйски и трябва да понаучи френски триабва да е малко мазохист . От друга страна да чакаш 4-5 години за интервю хмм малко кофти .
Хубавичко трябва да го обмислиш . Късмет от нас.
Хубавичко трябва да го обмислиш . Късмет от нас.
- velko
- Обратна връзка:
Благодаря за изчерпателните отговори на всички!
Ясна е работата, ще се зубри френски, просто неизбежно. Ако на времето знаех, нямаше да си пиша за 2-ри език немски. Но все пак, нали целта калява ината
засядам да зубря (то май с френския по друг начин не може). Лошото на този вариант е, че хем трябва да карам IELTS хем и на интервю трябва да се ходи. Карай, да вървят кинтите
. Стискайте палци да се видим скоро там!
Последно въпросче, като попълвам документи за френскоговоряща провинция, на френски ли трябва да си ги изтегля/попълня? Ако франкофонска провинция получи документи попълнени на англ. език, няма ли да последва дискриминация? Да не страдат от немския шовинизъм
?
Sneji, аватарчето е от сайта на Ice Age, добре изрязано и обърнато в GIF-че с Ulead Photoimpact.
Ясна е работата, ще се зубри френски, просто неизбежно. Ако на времето знаех, нямаше да си пиша за 2-ри език немски. Но все пак, нали целта калява ината

Последно въпросче, като попълвам документи за френскоговоряща провинция, на френски ли трябва да си ги изтегля/попълня? Ако франкофонска провинция получи документи попълнени на англ. език, няма ли да последва дискриминация? Да не страдат от немския шовинизъм

Sneji, аватарчето е от сайта на Ice Age, добре изрязано и обърнато в GIF-че с Ulead Photoimpact.