Минимален престой в Квебек
Минимален престой в Квебек
Някой може ли да ми каже с точност колко време и за какъв период трябва да пребивавам в Квебек (или в Канада изобщо), за да не си загубя правата на PR, след като влезем на канадска територия. Нямам предвид да получа канадско гражданство, а просто да си запазя статута на постоянно пребиваващ.
Re: Минимален престой в Квебек
В общия случай - трябва да си в Канада 2 от всеки 5 години. Има и разни изключения, но мисля че теб те интересува именно общия случай.ЗОРИ написа:Някой може ли да ми каже с точност колко време и за какъв период трябва да пребивавам в Квебек (или в Канада изобщо), за да не си загубя правата на PR, след като влезем на канадска територия. Нямам предвид да получа канадско гражданство, а просто да си запазя статута на постоянно пребиваващ.
http://www.cic.gc.ca/english/newcomer/res-oblig.html
Permanent Residency Obligations
Here is what you must do to comply with your residency obligations.
You must accumulate two years of physical presence in Canada in every five-year period. You can also count Canadian residency days if you are outside Canada for an extended period of time for one of the following reasons:
You are accompanying your Canadian-citizen spouse or common-law partner.
You are a child accompanying a Canadian-citizen parent.
You are employed on a full-time basis by a Canadian business, the Public Service of Canada or the public service of a Canadian province.
You are accompanying your permanent resident spouse or common-law partner who is also outside Canada and who is employed on a full-time basis by a Canadian business, the Public Service of Canada or the public service of a Canadian province.
You are a child accompanying a permanent resident parent who is outside Canada and employed on a full-time basis by a Canadian business, the Public Service of Canada or the public service of a Canadian province.
Благодаря!
Благодаря ви за отговорите!
Успокоихте ме, защото и аз знаех, че е 2 от 5г., но някъде чух, че бил 6 мес. годишно.
Можете ли също така да ми кажете има ли значение как ще бъдат разпределени във времето тези 2 от 5 години или е по наша преценка.
Успокоихте ме, защото и аз знаех, че е 2 от 5г., но някъде чух, че бил 6 мес. годишно.
Можете ли също така да ми кажете има ли значение как ще бъдат разпределени във времето тези 2 от 5 години или е по наша преценка.
Няма значение как ти е разпределен престоя във времето, важното е да е спазено изискването да имаш 730 дни престой в рамките на 5 години. Тукашните чиновници наистина броя престоя ден по ден. Така че няма проблем човек да кацне в Канада, да си оформи документите и след това да го няма 3 години, с уговорката че през следващите 2 години няма да може да излезне от Канада дори за 1 ден. Това разбира се е екстремален вариант, който не бих препоръчал на никой, но наистина сега може да се отсъства за повече време от Канада без човек да си загуби ПР статута.sasho71 написа:ми да, мога ли тогава да стоя 3 години извън Канада и последните 2 да са тука. щом пише че трябва да се акумулират за 5. обаче има и друго изискване за 180 дена което обърква доста нещата и не става ясно
А изискването за 180-те дена беше валидно до юни 2002, когато беше променен закона и вече не е в сила.
Не е паспорта това по което се отчита престоя. Мисля че стана дума за това и в друга тема - явно е че има начини по които могат да разберат дали си в Канада или че те няма. Например когато се прибираш в Канада трябва да подадеш митническа декларация от която става ясно че не си бил в Канада. Също по това дали работиш, съответно взимаш заплати и работодателя ти внася удръжките. Или пък по движение в банковата ти сметка.Fresh написа:Как обаче отчитат престоя?
Ако си тръгнеш от Канада за Бг. и влвзеш например след един месец с нов паспорт?как отчитат колко дни си седял в Канада?
Ако има такива нека споделят!