Това, че се срамувам да ти разяснявам всеизвесни неща на по история на хора като мен от по-старото поколение, това ли ме прави в очите ти с оскъдни познания...?! Аз много добре виждам от къде черпиш ти твоите "познания"- от "гугъла" и "уикито". Жалък си и за сетен път не разбираш колко си смешен... Никой ли не ти е казвал, че история не се учи от твоите източници, че и даже от медиите! Има си специализирана литература за историци и хора изучаващи история, има и много други източници, като научни издания, изворовата база на археолгията, етнологията, етимологията, етнография, фолклор и т.н и т.н. А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове... трагикомично... но това е съвсем друга тема, да не я захващаме отново, че ще стане мътна и кървава... Относно моята личност, прекалено смело изявление от твоя страна без да ме познаваш и без да знаеш какво и колко общо имам аз с историята... Това много ме развесели и през цялото време докато пишех поста си съм се смял с глас и още не мога да спра, така, че, ако съм написал някоя глупост или нещо неадекватно извини ме не ми е лесно да отговоря на капацитет като теб.joro написа:Твойте познания по история са доста оскъдни, а пишман-патриотизва ти е като на атакист- фен на Волен Сидеров. Потърси информация в гугъла и уикито за да си вдигнеш малко общата култура
Какво се случва в България?
Re: Какво се случва в България?
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Ако не ти бях чел другите дивотии можеше да се колебая дали си тъп каскет или платен трол.jovani написа:jovani написа: Абе къде виде поробители през тези 45 години? Имало е няколко руснака на кръст и само изгоди сме имали през тези години.
Ако това е така ти поне имаш право да се оплакваш, но в тази тема сравнявахме Турското робство с 45 години социализъм.
Не че оправдавам какво се е случило, но разгледай нещата в контекст - м/у 1939 и 1944 Германските окупатори са избили милиони руснаци, а ние сме били съюзници на Германия
Понеже съм те чел мога да кажа, че на толкоз неграмотни дори руснацоте не плащат.
В периода септември 1939 до юни 1941 Германия и СССР са съюзници, които зяедно окупират Полша и започват Втората Световна Война.
Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР.
България се прксъединява по това време към Тристранния пакт, когато дори СССР е искал да се присъедини.
България и Русия поддържат дипломатически отношения до началото на септември 1944-та, когато СССР обявява война и окупира България. Съветските окупационни войски остават да пиянстват и безчинстват в България, за да избият елита на нацията и остават ограбвайки до шушка страната чак до 1947ма. Докато те измират от препиване в България, над 400 000 български войници са изпратени да се бият с германците и няколко десетки хиляди дават живота си напълно безсмислено - България е третирана като победена и и е наложен мирен договор много по- тежък от Версайския.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
С теб е невъзможно да се води диалог, защото разчиташ на свободни съчинения, а не на документирани източници. Моето разбиране за събитията около войната е формирано от хора, участвали в тези събития и напълно се покрива с описаното в Уикипедия (обърни внимание на имената на авторите, на които е базирана статията):Ivan1007 написа:Ако не ти бях чел другите дивотии можеше да се колебая дали си тъп каскет или платен трол.jovani написа:jovani написа: Абе къде виде поробители през тези 45 години? Имало е няколко руснака на кръст и само изгоди сме имали през тези години.
Ако това е така ти поне имаш право да се оплакваш, но в тази тема сравнявахме Турското робство с 45 години социализъм.
Не че оправдавам какво се е случило, но разгледай нещата в контекст - м/у 1939 и 1944 Германските окупатори са избили милиони руснаци, а ние сме били съюзници на Германия
Понеже съм те чел мога да кажа, че на толкоз неграмотни дори руснацоте не плащат.
В периода септември 1939 до юни 1941 Германия и СССР са съюзници, които зяедно окупират Полша и започват Втората Световна Война.
Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР.
България се прксъединява по това време към Тристранния пакт, когато дори СССР е искал да се присъедини.
България и Русия поддържат дипломатически отношения до началото на септември 1944-та, когато СССР обявява война и окупира България. Съветските окупационни войски остават да пиянстват и безчинстват в България, за да избият елита на нацията и остават ограбвайки до шушка страната чак до 1947ма. Докато те измират от препиване в България, над 400 000 български войници са изпратени да се бият с германците и няколко десетки хиляди дават живота си напълно безсмислено - България е третирана като победена и и е наложен мирен договор много по- тежък от Версайския.
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_ ... rld_War_II
Това, което ти си написал са някакви лични свободни съчинения, които не съм срещал никъде, включително във всички документални източници за Втората Световна Война, с които съм имал честта да се запозная. Има една много прилична поредица за ВСВ по Нетфликс "World War II in HD Colour", както и много други филми (обикновенно колкото са по-близки хронологично до събитията, толкова са по-достоверни, защото с времето фактите се забравят и биват пречупени през текущата политическа конюнктура). Но това което ти си написал не съм срещал дори и в най-модерните интерпретации на събитията, с които съм могъл да се запозная.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Личи си, че си от старото поколение, учило историята само от комунистическите учебници и нежелаещо да види нищо друго. Ако имаше добри познания по история щеше да знаеш как възниква Османската Империя, как се развива и накрая запада, какво е било взаимодействието между отделните народи в нея. Освен българи и турци в тази империя има още и гърци, сърби, араби, евреи и какви ли не националности. Затова е империя. Всяка империя се състои от множество народи, с различни култури, които живеят заедно на тази територия и понякога търгуват и съжителстват, понякога се бунтуват и се бият помежду си, редуват се периоди на съжителство с периоди на въстания и кланета. Нали не смяташ, че през всичките тия 500 години българи и турци непрекъснато са се избивали едни други, че не е имало никакво съжителство? Как Добри Желязков е построил фабриката си в Сливен, как български търговци са продавали стоки в Истанбул, как има български църкви, къщи, построени в условията на този геноцид и робство. Левски е казал "Ние не се борим срещу обикновения турски селянин, който като нас българите живее в нищета, а срещу тиранията на султана". И още нещо е казал ''Който ни освободи, той ще ни зароби“. И за съжаление става точно така.ivalin написа:Това, че се срамувам да ти разяснявам всеизвесни неща на по история на хора като мен от по-старото поколение, това ли ме прави в очите ти с оскъдни познания...?! Аз много добре виждам от къде черпиш ти твоите "познания"- от "гугъла" и "уикито". Жалък си и за сетен път не разбираш колко си смешен... Никой ли не ти е казвал, че история не се учи от твоите източници, че и даже от медиите! Има си специализирана литература за историци и хора изучаващи история, има и много други източници, като научни издания, изворовата база на археолгията, етнологията, етимологията, етнография, фолклор и т.н и т.н. А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове... трагикомично... но това е съвсем друга тема, да не я захващаме отново, че ще стане мътна и кървава... Относно моята личност, прекалено смело изявление от твоя страна без да ме познаваш и без да знаеш какво и колко общо имам аз с историята... Това много ме развесели и през цялото време докато пишех поста си съм се смял с глас и още не мога да спра, така, че, ако съм написал някоя глупост или нещо неадекватно извини ме не ми е лесно да отговоря на капацитет като теб.joro написа:Твойте познания по история са доста оскъдни, а пишман-патриотизва ти е като на атакист- фен на Волен Сидеров. Потърси информация в гугъла и уикито за да си вдигнеш малко общата култура
На твърденията ти, че гърците са византийци и аз се смях. Византия е Източната Римска Империя, самите византийци са се наричали “ромеи“ т.е римляни. Днешните гърци са толкова византийци, колкото днешните пловдивчани са македонци- нали Пловдив е бил Филипополис- на името на Филип Македонски.
На Волен Сидеров съм му чел трудовете, ето любимата ми негова статия
http://frontalno.com/%D0%B4%D0%B0-%D0%B ... %8F%D0%B4/"
Не показвайте тази статия на Путин

Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
- optics
- Модератор
Има и нормални хора в България:
http://bnt.bg/predavanyia/malki-istorii ... kata-nauka"
http://bnt.bg/predavanyia/malki-istorii ... kata-nauka"
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
- MrGeek
- Путлер Капут
Какви научни "трудове" има Болен, че ми стана доста интересно и най-важното, в кои научни среди тези "трудове" са признати и широко цитирани (щото това е основния критерий за научен труд)? Това, че някои все още считат "Моята борба" на Хитлер за "научен труд" не означава изобщо, че това е така.ivalin написа:А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове...

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
„Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава силно. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество, които с нищо не допринасят нито за националното самочувстие, нито за изграждането на модерната българска идентичност“. Това се казва в отворено писмо на група историци от БАН, разпространено тези дни в български и чуждестранни медии. Поводът - публичният дебат по въпроса как да се нарича в учебниците по история петвековният период, през който българите са били поданици на Османската империя. Групата от осем хабилитирани специалисти, които от години се занимават с изследвания на периода от 15 до 19 век в българската история, са категорични, че не „турско робство“, а „османско владичество/власт/управление/господство“ е международно утвърденият научен термин за обозначаване на режима, при който са живели подвластните на Османската империя народи. Тази терминология се използва и в историографията на съседните на България балкански държави.
http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BC ... 9-xml-mrss"
http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BC ... 9-xml-mrss"
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Всъщност се извинявам на Иван1007 - вероятно има основание за мнението си, защото попаднах на материал с който не бях добре запознат в любимата си Уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E ... ntrop_Pact
Знаех за наличието на този документ, както и за събитията в Полша, но не бях запознат с много от подробностите по него.
Но все пак мисля, че изводите са пресилени - в смисъл, че интересите на СССР и Германия са били различни, двете страни воюват открито в Испания, явно че в някакъв момент Сталин е преценил, че би имал изгода от Германската агресия в Европа и мисля, че е пресилено да се твърди, че "Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР."
Знаех за наличието на този документ, както и за събитията в Полша, но не бях запознат с много от подробностите по него.
Но все пак мисля, че изводите са пресилени - в смисъл, че интересите на СССР и Германия са били различни, двете страни воюват открито в Испания, явно че в някакъв момент Сталин е преценил, че би имал изгода от Германската агресия в Европа и мисля, че е пресилено да се твърди, че "Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР."
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Навремето по история учехме за първото антифашистко въстание в България през септември 1923 г. Още преди появата на фашизма ние вече сме се борили против него
Дивотиите в историята нямат край.

Дивотиите в историята нямат край.
Да, затова всички помаци в Родопите са милионери, още от време оноjoro написа:Златото и възможностите за кариера, а не насилието и терора са карали много от българите да приемат исляма.

joro написа:На твърденията ти, че гърците са византийци и аз се смях. Византия е Източната Римска Империя, самите византийци са се наричали “ромеи“ т.е римляни. Днешните гърци са толкова византийци, колкото днешните пловдивчани са македонци- нали Пловдив е бил Филипополис- на името на Филип Македонски.

Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Ще се опитам да направя сравнение между турската и съветската окупация:
Прилики
-Няма местно управление, всички важни решения се вземат от окупаторите (да уточня, че макар да не е имало военно присъствие от страна на Москва, заплахата от бърза военна намеса я е поставяла в ролята на окупатор)
-Има привилегирована класа, която служи срещу интересите на българите
-Има подтисничевство на верска основа - християнството при турците и вярата в частната собственост при руснаците
-Приемането на чуждата вяра е давало сериозни облаги
Разлики
-При турското робство животът и имуществото на българите не е струвал нищо, нямало е сигрност. Отвличанията и продаването на неверници за роби е продължавало дори до освобождението.
-Българите не са можели да се съдят с турци, по презумпция виновен е бил винаги неверника
-Имало е данък за неверниците (да си платят правото да живеят и да не бъдат убити от турците)
-Унизително и презрително отношение от страна на турците
Та на който му се струва, че е имало съжителство, да си свали феса, да се почеше по главата, и да разбере че това няма да мине. Пълни сме с продажници на всяко едно ниво от управлението, но има неща, които просто няма как да забравим. Не вярвам нашите сънародници в България да са затъпели чак дотам.
Прилики
-Няма местно управление, всички важни решения се вземат от окупаторите (да уточня, че макар да не е имало военно присъствие от страна на Москва, заплахата от бърза военна намеса я е поставяла в ролята на окупатор)
-Има привилегирована класа, която служи срещу интересите на българите
-Има подтисничевство на верска основа - християнството при турците и вярата в частната собственост при руснаците
-Приемането на чуждата вяра е давало сериозни облаги
Разлики
-При турското робство животът и имуществото на българите не е струвал нищо, нямало е сигрност. Отвличанията и продаването на неверници за роби е продължавало дори до освобождението.
-Българите не са можели да се съдят с турци, по презумпция виновен е бил винаги неверника
-Имало е данък за неверниците (да си платят правото да живеят и да не бъдат убити от турците)
-Унизително и презрително отношение от страна на турците
Та на който му се струва, че е имало съжителство, да си свали феса, да се почеше по главата, и да разбере че това няма да мине. Пълни сме с продажници на всяко едно ниво от управлението, но има неща, които просто няма как да забравим. Не вярвам нашите сънародници в България да са затъпели чак дотам.
Ти ми обясни как днешните гърци станаха византийци. Нещо като българите от Охрид които станаха "македонци". А ние българите дойдохме от Кавказ, Памир, Китай, може би от Аляска- аман от псевдоучени и политически изкривявания на историята.ivalin написа:joro написа:Браво Жорка, започваш да се опитваш да мислиш, но все още не можеш да схванеш вярната посока. Посоката е... четене му е майката на комунистически учебници, ако щеш ги наричай, но учебници, не гугъл и уикипедия само, те до никъде няма да те докарат, само до едно псевдо самочувствие, че знаеш много, а всъщност е едно нищо. Хубаво е, че си прочел за разпадането на Римската империя, но е трябвало да прочетеш някъде и за Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната... А историята на Византия е един цял курс на обучения т.е. предмет в специалността история било то бак. или маг. и един от най-маститите титуляри в тази област е проф. Пламен Павлов от Търновския университет, който беше и шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, води собствено предаване по теливизията и т.н. и т.н.
Османска, Римска, Византийска, Македонска и т.н. империи са били като СССР- много народи под една власт. Както няма съветска нация в СССР, така нама и византийска, османска, римска и македонска нация. Национална държава е едно, империя е съвсем друго. Славяните, арменците, траките във Византия са били толкова, колкото и гърците. Така, че и жителите на Южна България са толкова византийци, колкото и гърците- през по-голямата част от Средновековието границата между България и Византия е била Стара Планина. Днес Южна България се развива по-добре от Северна- може би това е причината.
Всъщност е точно обратното - Византия е Източната Римска Империя.Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната..
Византия е съвременното наименование на Източната Римска Империя. Произлиза от Византион- древно елинско селище, което е съществувало на мястото на Консгантинопол. Самите византийци са се наричамли ромеи, а държавата им се наричала Романия. След завладяването от османците територията от Одрин до Стара Планина се нарича Румели- т.е. земя на ромеите. От там идва и името Изгочна Румелия- нескопосан опит на Великите сили да разкъсат Сан-Стефанска България като измислят нова нация- румелийци, потомци на древните ромеи. Същата тактика се прилага и към българите в Охрид и Скопие, които стават "македонци". Има тайно споразумение между Русия и останалите Велики сили да не се допуска създаването на голяма славянска държава на Балканите. И това споразумение е причината за всички национални катастрофи, беди и нещастия на Балканите до ден днешен.sunrise16 написа:Всъщност е точно обратното - Византия е Източната Римска Империя.Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната..