Имаш грешна идея какво значи "генно инженерство".miko написа:През комунизма яйцата не бяха био, а бяха от ферми в които тъчеха кокошките с какви ли не боклуци.Joya написа:Точно това смятах да попитам, на село кокошките на времето снасяха бели яйца. По бледи спомени от соца яйцата по магазините също бяха бели, може и да греша, после навлязаха масово по магазините кафяви.
На село яйцата бяха предимно кафяви.
Генното инженерство не е от вчера, някой да си спомня за сортови семена..
Ферми и био-ферми
- optics
- Модератор
Re: Ферми и био-ферми
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
- ablood
- Обратна връзка:
Чак пък "грешна"?
Както ти веднъж се измъкна "работим с различна терминология"
Както ти веднъж се измъкна "работим с различна терминология"

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
- optics
- Модератор
Не съм се измъкнал, а съм се изразил любезно, за да не засегна събеседника който е говорел нещо без да му е ясно кое какво значи. Но понеже грубостите във форума са по-чести от любезностите, когато се изразя по-меко хората го приемат за признак на слабост, че едва ли не аз съм сбъркал и съм се измъкнал по терлици, а хич не им идва наум, че не съм искал да обяснявам колко те са в грешка. Това е в много голяма степен вярно за Бистра - случвало се е да съм казал нещо човешки, дори в тон с нейното твърдение, а тя отново скача да спори. Такива хора тотално ме отказват от диалог.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
2 юни 2012, budtel
2 юни 2012, budtel
Признавам лаик съм в тази област, а и не ми се спори. Просто ме по дразни сравнението бг соц = органик
- Bistra
- Напуснал форума
О, толкова беше органично, че като си купиш пиле, получаваш 2 в 1 - пиле с аромат на риба. Ядеш пиле, а си представяш, че ядеш риба.
За използваните пестициди хич и не ми се започва.
Баба ми беше по професия агроном, така че го знам от извора. Пази боже, сляпо да прогледа!
Между другото кокошките снасяха яйца от бяло през всички нюанси до тъмно кафяво, само че след това ги разделяха. Затова в магазинската мрежа се продаваха изцяло бели и изцяло кафяви яйца. Това няма нищо общо с органичността им.

За използваните пестициди хич и не ми се започва.
Баба ми беше по професия агроном, така че го знам от извора. Пази боже, сляпо да прогледа!
Между другото кокошките снасяха яйца от бяло през всички нюанси до тъмно кафяво, само че след това ги разделяха. Затова в магазинската мрежа се продаваха изцяло бели и изцяло кафяви яйца. Това няма нищо общо с органичността им.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Аз не виждам някой някъде да твърди че бг. соц = на органик.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Няма сравнение, не си разбрал.miko написа:Признавам лаик съм в тази област, а и не ми се спори. Просто ме по дразни сравнението бг соц = органик
Бабите през социализма или поне моята не модифицираше генно кокошките си

И ги хранеше с жито от магазина или от земята, която имаше демек ТКЗС ще да е било.
Точно със сортови семена не са хранели кокошките ...
Малко се превъзнасяте покрай био/органик, както и от яйца от свободни кокошки.
"Ето и някои най-разпространени заблуди относно яйцата. Най-популярното е, че кафявите яйца се различават от белите. Според някои белите са много по-полезни.
Единствената разлика между тях е в цвета на черупката, която зависи единствено от породата на кокошката, която ги е снесла. Често се случва белите кокошки да снасят бели яйца, а тъмните – кафяви.
Няма разлика в хранителните качества и вкуса на тези яйца. Друга разпространена заблуда е, че хубавите яйца са само от кокошки, които се разхождат на чист въздух."
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Веднъж попаднах на информация, че на кокошките се дават багрила, които оцветяват жълтъците в ярко жълто и оранжево за по-добър търговски вид. Информацията гласеше, че багрилата не са много безобидни. Имаше един период, когато гледах да купувам яйца с бледи жълтъци. Обясняваха, че те не са по-малко хранителни просто кокошката е яла друга храна, а явно не е яла багрила.
Как "гледаше', то не се вижда преди да счупиш яйцето?seeker написа:Имаше един период, когато гледах да купувам яйца с бледи жълтъци.
- Bistra
- Напуснал форума
И на мен ми стана интересно, как избираше според жълтъците? А "багрилото" се нарича "сочна зелена тревица".seeker написа:Веднъж попаднах на информация, че на кокошките се дават багрила, които оцветяват жълтъците в ярко жълто и оранжево за по-добър търговски вид. Информацията гласеше, че багрилата не са много безобидни. Имаше един период, когато гледах да купувам яйца с бледи жълтъци. Обясняваха, че те не са по-малко хранителни просто кокошката е яла друга храна, а явно не е яла багрила.

Ти асъл си купувал по-неорганичните яйца, "избирайки ги, при това, по жълтъците".

Тая тема си е направо готов сценарий за театрална постановка. Оня избелвал черупки, ти пък ги избираш по жълтъците. Как мислиш, дали ще ме вземат в някоя ферма за художник, примерно на пъдпъдъчи яйца?

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Използвал съм „гледаше“ в преносен смисъл, опитвах се, мъчех се.miteto написа:Как "гледаше', то не се вижда преди да счупиш яйцето?seeker написа:Имаше един период, когато гледах да купувам яйца с бледи жълтъци.
Ти как би постъпил ако трябва да подсигуряваш за семейството си яйца с бледи жълтъци? И защо предпоставяш, че яйцето не трябва да се счупи, за да се види.
Разбира ти главата, Бистре! Аз съм ви признал теб и аблуда. Много ви разбират главите и то по всички темиBistra написа:А "багрилото" се нарича "сочна зелена тревица".

Защо реши, че като съм избирал цвета на жълтъците съм търсил „органични“ (що за понятие) яйца. Аз просто исках яйца без обветители. Искам яйца без модерни добавки от произдителите. Въобще не ме интересува колко печели той от яйцата, колко му е изгодно да тъпче кокошките с боклуци и как му върви бизнесът. Аз искам нормални яйца, снесени от нормални кокошки, не от кокошки-наркоманки. Яйца каквито имахме в наше село. Ама дядо ми не отглеждаше кокошките, за да прави пари, а за да имаме яйца. Толкова ли много искам?Bistra написа:Ти асъл си купувал по-неорганичните яйца, "избирайки ги, при това, по жълтъците".
Сийкър, не е въпроса дали искаш много или малко а дали има кой да ти го предложи. Не вярвам, че храните обозначени като "био" са по-различни от другите освен по цената. Относно кокошките и яйцата като едно време, няма начин освен ако не се заемеш сам да си ги отглеждаш.
Dead Eyes See No Future
- Bistra
- Напуснал форума
Разбира я! Баба също гледаше преди време кокошки. Когато им даваше "зелено" (не пари, а троскотseeker написа: Разбира ти главата, Бистре! Аз съм ви признал теб и аблуда. Много ви разбират главите и то по всички теми![]()

Аз разбирам от петли. Като му ритнех един по мрежата отдаваше звучно чест, гледаше ме злобно и се чудеше как да ме изяде. Е, накрая аз го изядох сготвен на яхния, ама това са подробности.

P.S.Извинявам се, че не се изразих добре! И бледите, и другите "айца" са органичен продукт. Въпросът е кои са по-био, нал тъй?

Каква интересна тема,
Никой не споменава за това дали има разлика във вкусовите качества на яйцата снесени от кокошки без петел и тези от кокошки с петел. Ако яйцата от кокошките с петел са по-вкуски, има ли някаква статистика на колко кокошки се полага един петел и т н.
Никой не споменава за това дали има разлика във вкусовите качества на яйцата снесени от кокошки без петел и тези от кокошки с петел. Ако яйцата от кокошките с петел са по-вкуски, има ли някаква статистика на колко кокошки се полага един петел и т н.
analgin написа:...на колко кокошки се полага един петел(?)...
Обясни на човека, кака!Bistra написа:Аз разбирам (и) от петли.