Mielle написа:
Онзи ден чух едни много "близки" приятели в БГ,които казаха,че всички в Европа и Америка сме предатели и трябва да се откажем от българските гражданства.Други написаха у Фейса,че те са истинските българи ,защото са останали на трудното и те така!
Mielle сори ако не ти хареса каквото ще кажа, но така мисля - твоите приятели дето са го казали това са тъпи парчета. Всичките ми приятели са достатъчно интелигентни, че да не им идват такива първосигнални мисли. Ако някой ми каже да се откажа от българското гражданство, ще го попитам - добре, какво ще спечелиш от това ти драги ? Истината (и те си я знаят но не я признават открито) е че тия дето са останали НЕ СА от патриотизъм а от обективна невъзможност (примерно не покриват критериите за Канада) или от субективни страхове (пред неизвестното), привързаност към хора, професии и др. Естествено сигурно има и хора останали от патриотизъм, но колцина са ? И всички тия патрЕоти дето се бият в гърдите как са останали на трудното - да благоволят да (си) отговорят на въпроса - с какво допринесоха и на кого, с факта, че не са емигрирали ? На някаква виртуална идея "просперитета на Родината" или какво ?
Лично познавам един който е ходил за по няколко месеца в чужбина, но накрая си е пак в родната котурка, тъй като му е по-рахат и по-малко му се налага да работи. Имам приятел който е умен и способен в областта си и не е заминал за Канада защото не покрива критериите. Той пак си работи здраво, само че трябва да търпи всичката простотия около себе си. Имам доста приятели които са могли да заминат, но не са заминали щото са били постигнали сравнително добър стандарт и не им се почва отначало. На тях нито им е много трудно, нито се изживяват като патриотично незаминали. Имам и такива приятели които са могли но не са заминали защото трябва лично да се грижат за роднини или защото са се развели, а децата са при другия. И т.н.т