Дребни инвестиции
Re: Дребни инвестиции
2.99% е съвсем друго нещо. Освен че с 5% по-трудно се вързваше математиката при инвестирането то и не успях да намеря коя банка е имала дори близко до 5% фиксиран заем за последните 5г. Аз предлагам да ги инвестираш през TFSA или в Tangerine Balanced Portfolio или Tangerine Balanced Growth Portfolio. Това са среднорискови добре балансирани инвестиции с очаквана възвръщаемост около 10%, но съм почти сигурен че тази година ще е повече защото само за първия месец покрай сриване на цените на петрола и канадския долар покачването е вече 4.75%. Тези 10% ще са еквивалентни на поне 13-15% или повече в зависимост от данъците които плащаш. Т.е. ако трябваше аз да ги изработя парите които да внеса като лихва на банката от 3% трябваше да съм изработил 6% за да останат 3 след данъците. В TFSA ти данъци няма да плащаш щом спестяванията ти са до 30к и се побират в лимита за такъв. Ако парите нарастнат отваряш още един и на жена ти. С тези 10% (или повече тази година) ще можеш да си покриеш и инфлацията и заема 3% и дори да ти остане печалба от около 3%. Това е което виждам като напълно осъществимо с много приемлив риск.
Личния ти заем е вързан с къщата или е друг? Ако го вържеш с къщата ти дават доста по ниска лихва, не че е нужно да го ползвам, просто като информация.klisurov написа:Сега се разрових из бумагите:
Ипотеката ми е закована за 5 години на 2.99%.
Личният заем е на 3% + 1.95%.
За сега не мисля да правя извънредни вноски по ипотеката или заема.
Въпросът все още е как по-удачно биха могли да се наместят парите
Мойта ипотека е bi-weekly , така се спестяват години.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
- klisurov
- Обратна връзка:
С колата, a и е от друга банка.IRA написа:Личния ти заем е вързан с къщата или е друг?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
- Bistra
- Напуснал форума
А супер! Така съм по-съгласна!klisurov написа:Сега се разрових из бумагите:
Ипотеката ми е закована за 5 години на 2.99%.
Личният заем е на 3% + 1.95%.

Ми то какво излезе, че не си почти на никаква загуба?! А някои хора жив те оплакаха, пък и потриха ръче, че си им пълнел касичките.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

- klisurov
- Обратна връзка:
че след три години на социал не е лесно да "си стъпиш на краката",Bistra написа:Ми то какво излезе
особено като няма "тати носи, мама меси"

За да избегнем коментарите "ЗА и ПРОТИВ социала",
ще подчертая, че по ред причини, ако се наложи, пак бих постъпил по същия начин

Все още не ме кефи идеята пари в TFSA

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Koko
Koko
Това е единствения начин да ги инвестираш през такъв акаунт за да не им плащаш данъци на нарастването. Или може би искаш да кажеш че предложената по-горе сметка с доходност към 10% не те устройва? За по-голяма възвръщаемост не искам да давам съвети защото щом това ти са всичките спестявания не искам да ми лежат на съвестта ако ги загубиш.klisurov написа:Все още не ме кефи идеята пари в TFSA
- Bistra
- Напуснал форума
Браво за успеваемостта! Другото беше напълно излишно. 

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

- klisurov
- Обратна връзка:
yahoo, съвети приемам всякакви, но решенията са си мои (и на по-добрата ми половинка) и тежат само и единствено на моята съвест.yahoo написа:Това е единствения начин да ги инвестираш през такъв акаунт за да не им плащаш данъци на нарастването. Или може би искаш да кажеш че предложената по-горе сметка с доходност към 10% не те устройва? За по-голяма възвръщаемост не искам да давам съвети защото щом това ти са всичките спестявания не искам да ми лежат на съвестта ако ги загубиш.klisurov написа:Все още не ме кефи идеята пари в TFSA
Koko
Koko
Значи този отговор го разбирам като търсене на много повече от 10%. Тогава моя съвет би могъл да е да не играеш хазарт с инвестиране защото би трябвало да е основно в рисковите акции, а да ги размърдаш сам. Аз това правя и вложеното нараства ... пъти годишно. Естествено че това не става веднага и без усилия и на мен ми отне към 10г. На тези 10% "разчитам" само за излишъка който не успявам да използвам за да не се обезценява докато реша какво да го правя.
Сещам се едно време какво изкярих от масовата приватизация. С полагащите ми се ваучери си купих акции не Химко Враца, които бързо продадох. С парите си купих 1 модем, 1 прахосмукачка и още някакъв хардуер, точно не помня.
Embrace your climate change!
Вие май всички имате много свободно време че да ви остава и за инвестиции и игри на борсата.
Аз лично съм приел че най добрата инвестиция .....СЪМ АЗ
Затова инвестирам само в себе си, и на половинката разбира се. 
Аз лично съм приел че най добрата инвестиция .....СЪМ АЗ

- Kpetrov
- .
- Обратна връзка:
Някой от инвестиращите във фондове, като гореспоменатия, дърпат ли парите при спад на пазарите и очаквани корекции по фондовите борси или ги забравяте там до пенсия да речем и не се опитвате да "шикалкавите", максимизите печалбите и минимизирате загубите?yahoo написа:Аз предлагам да ги инвестираш през TFSA в Tangerine Balanced Portfolio или Tangerine Balanced Growth Portfolio. Това са среднорискови добре балансирани инвестиции с очаквана възвръщаемост около 10%...
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Можеш по всяко време да продадеш или купиш още, част или всичко. Не гледат с добро око самно на под 30 дена транзакции и може да ти затворят сметката ако видят че ловуваш само максимуми. В действителност, ако си направиш труда да погледнеш перформънса за последните години ще видиш че след възстановеното ниво от пораженията 2008/2009 насам е само нагоре и то плавно без никакви сривове. Последните 2 седмици само са изключение на нечувано нарастване от близо 5% и се очаква тази година твърдо да надмине дори двойно очаквания годишен растеж. За фондовете е така: по-нисък доход но спиш спокойно задълго. Ако търсиш по-голямата печалба с акциите и на ваканция да отидеш пак трябва да дебнеш какво става за да няма големи изненади.Kpetrov написа:Някой от инвестиращите във фондове, като гореспоменатия, дърпат ли парите при спад на пазарите и очаквани корекции по фондовите борси или ги забравяте там до пенсия да речем и не се опитвате да "шикалкавите", максимизите печалбите и минимизирате загубите?
Всъщност при спад на пазарите би трябвало да се купува , а при покачване да се продава. Което обаче взаимните фондове, а и инвестиращите в тях избягват да правят 

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
- roumensp
Общо взето е така, ама е приложимо само за хора със железни нерви ... а аз не съм от тях.c200 написа:Всъщност при спад на пазарите би трябвало да се купува , а при покачване да се продава.
Аз повече клоня към тия дето ги "забравят", но няколко пъти в годината правя интервенции от типа на exchange и в по-редки случаи купуване на нещо ново или отърваване от нещо, което здраво го е закъсало. Кеш и да искам не мога да дърпам, защото по-голямата част са в RRSP-та.Kpetrov написа:Някой от инвестиращите във фондове, като гореспоменатия, дърпат ли парите при спад на пазарите и очаквани корекции по фондовите борси или ги забравяте там до пенсия да речем и не се опитвате да "шикалкавите", максимизите печалбите и минимизирате загубите?