Куба - на почивка....

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
IRA
Съсел

Re: Куба - на почивка....

Мнение от IRA »

grozdan написа:
Павел написа:Като споменах бакшиша - забелязал съм, че прехвалените западно-европейци са най-стиснатите курортисти - не знам дали си типват чистачката и дали оставят по долар-два в/у хладилника, но по ресторантите след като се набухат здраво, масово се изнизват по терлички. :n:
Това е щото бакшиша е американска измишльотина. В Испания ако оставиш повече от loose change на масата те догонват да ти го върнат. Във Франция е подобно, но не те гонят, щото са свикнали със северноамериканци. Хората си получават заплатите за дадената работа, нямат нужда от подаяние. Коя система е по-добра е отделен въпрос, зависещ почти изцяло от манталитета на въпросното население.
Абсолютно. Бонуса да им си го дажа работодятеля, не виждам защо трябва да е клиента.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

IRA написа:
grozdan написа:
Павел написа:Като споменах бакшиша - забелязал съм, че прехвалените западно-европейци са най-стиснатите курортисти - не знам дали си типват чистачката и дали оставят по долар-два в/у хладилника, но по ресторантите след като се набухат здраво, масово се изнизват по терлички. :n:
Това е щото бакшиша е американска измишльотина. В Испания ако оставиш повече от loose change на масата те догонват да ти го върнат. Във Франция е подобно, но не те гонят, щото са свикнали със северноамериканци. Хората си получават заплатите за дадената работа, нямат нужда от подаяние. Коя система е по-добра е отделен въпрос, зависещ почти изцяло от манталитета на въпросното население.
Абсолютно. Бонуса да им си го дажа работодятеля, не виждам защо трябва да е клиента.
Наистина ли не виждаш защо?
1) от благодарност
2) за да ти зареждат хладилника всеки ден, или да намерят за детето ти обикновено кисело мляко, ако то яде само такова, или да те преместят в друга стая, ако нещо не те устройва...

Ако искаш всичко това да го получиш без бакшиш - ходи до Тайланд всяка година :D
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Във всеки 5 звезден хотел бакшишът е включен в цената. Ти даваш само, ако си доволен от обслужването. Това за Куба, обаче не важи. Едно, че категоризацията е силно завишена. Второ, че там всичко живо проси или по-лошо...проституира. Абе с 2 думи, както в България по соц. време.
Ира, направо ти се възхищавам на ентусиазма да гледаш Хавана. Там просто няма нищо за гледане. Освен ако не се интересуваш от някогашна добра архитектура, но неподдържана и в крайно окаяно състояние.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Логиката на Павел е тотално изкривена. Даването на бакшиш е за добре СВЪРШЕНА услуга, а не изобщо за получаване В БЪДЕЩЕ на услуга. Предварителното даване на бакшиш е масова практика на канадците в Куба и тя тотално изкривява целият смисъл на този бакшиш.

Към Бистра - в колко кубински и канадски 5-звездни хотели си ходила, че да знаеш как се процедира с бакшишите и колко нереални са "звездите" им. Този тип хотели се броят на пръстите на едната ръка във всяка държава. Да не говорим, че категоризиция "по звезди" в САЩ/Канада реално не съществува. Много ми е интересно, когато някой твърди "Кубинските хотели не отговарят на звездиите си". Ами има ли канадски хотел, който да се рекламира като 3- и 4-звезден ??? :)
Bulgayrian
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

kiro написа:Много ми е интересно, когато някой твърди "Кубинските хотели не отговарят на звездиите си". Ами има ли канадски хотел, който да се рекламира като 3- и 4-звезден ??? :)
Що да няма? Не знам дали специално си рекламират звездите, но Fairmont Royal York е доста известен хотел и е 4 звезди.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

kiro написа:Логиката на Павел е тотално изкривена. Даването на бакшиш е за добре СВЪРШЕНА услуга, а не изобщо за получаване В БЪДЕЩЕ на услуга. Предварителното даване на бакшиш е масова практика на канадците в Куба и тя тотално изкривява целият смисъл на този бакшиш.

Към Бистра - в колко кубински и канадски 5-звездни хотели си ходила, че да знаеш как се процедира с бакшишите и колко нереални са "звездите" им. Този тип хотели се броят на пръстите на едната ръка във всяка държава. Да не говорим, че категоризиция "по звезди" в САЩ/Канада реално не съществува. Много ми е интересно, когато някой твърди "Кубинските хотели не отговарят на звездиите си". Ами има ли канадски хотел, който да се рекламира като 3- и 4-звезден ??? :)

Не знам колко е изкривена, но работи на 100%, а ти ако искаш, наричай типването не бакшиш, а подкуп. Ходиш на почивка за да променяш статуквото и търсиш справедливото, или да нямаш проблеми? Като те набутат в "run of the house" и хладилника не е постоянно зареден с бутилирана вода, единствената която става за пиене, ходи се оплаквай на арменския поп, че си похарчил няколко бона за да си късаш нервите.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

IRA написа:
grozdan написа:
Вие да не сте габровци ? :D Още по Тошово време си се оставяше бакшиш и винаги (освен ако не съм недоволен) съм оставял не само на сервитьори, но и на таксиметрови шофьори.
grozdan

Мнение от grozdan »

Аз съм чистокръвен шоп, а не габровец, но това не ми пречи да си правя сметката.

Пример:
Монреал = 20% бакшиш. Причина: получават минималната заплата $8.25/час май беше.

Барселона = някакви стотинки, може до едно-две евро отгоре, но не повече. Хората се засягат на чест и не е хубаво. Те си взимат нормални заплати за работата.

Ню Йорк = 15% бакшиш. Причина: те получават по-ниска от минималната ставка, $3.25/час май беше. В Щатите е прието да се оставят 10%, така че 15 са им ОК.

Париж = едно евро и някакви стотинки до закръгляне на сумата. Тия са претръпнали и вече не им прави впечатление.

Мексико - забелязах, че редовното даване на $1 в бюфета върши чудеса. Като цяло мисля, че е добре да се даде нещо без да се прекалява.

Сега ще кажете ама защо в Ню Йорк 15%, пък в Монреал - 20%. Ми щото така искам! В Монреал съм си дома, в Ню Йорк съм в чужбина.
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Това лято сме на почивка във Виетнам, струва ми се че и допълнителни ваксини ще трябват, но още не съм проверявал.
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

analgin написа:Това лято сме на почивка във Виетнам, струва ми се че и допълнителни ваксини ще трябват, но още не съм проверявал.
Задължително направи за STD!
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

grozdan написа: Монреал = 20% бакшиш. Причина: получават минималната заплата $8.25/час май беше.

Ню Йорк = 15% бакшиш. Причина: те получават по-ниска от минималната ставка, $3.25/час май беше. В Щатите е прието да се оставят 10%, така че 15 са им ОК.
Toва абсолютно не е вярно. В Щатите минималният бакшиш е 15%. Когато съм там давам по-голям процент, защото:
1) в много щати минималната работна заплата за сервитьори е нищожна в сравнение с Канада
2) цените в ресторантите са по-ниски точно заради много по-ниските заплати на сервитьорите и при същия процент, абсолютната стойност е по-малка.

Напоследък на много места default-а в машинката за крединти карти е 18, че и 20 процента, което честно казано ме дразни. А се имам за добър типър, защото съм работил като сервитьор.

Канадците, между другото, имат лоша репутация в САЩ, макар че там има демографски групи, които са още по-зле в оставянето на бакшиши.

Това за "подкупа" е абсолютно вярно и важно, защото ако си някъде за повече от един път (на почивка за една седмица или редовен клиент в някой ресторант), персоналът помни, ама много!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

roumensp написа:Вие да не сте габровци ? :D Още по Тошово време си се оставяше бакшиш и винаги (освен ако не съм недоволен) съм оставял не само на сервитьори, но и на таксиметрови шофьори.
Аз съм против задължителния бакшиш. Трябва да се оставя само ако си изключително доволен. Не ме интересува каква им е заплатата, да го обсъждат тоя проблем с работодателя си.

Радой Ралин
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

IRA написа:
roumensp написа:Вие да не сте габровци ? :D Още по Тошово време си се оставяше бакшиш и винаги (освен ако не съм недоволен) съм оставял не само на сервитьори, но и на таксиметрови шофьори.
Аз съм против задължителния бакшиш. Трябва да се оставя само ако си изключително доволен.
По принцип си права ... Не съм им аз виновен, че ги е мързяло да учат и работят на минимална заплата.

"Задължителен" бакшиш няма (освен когато ти го включат директно в цената при разни партита и др. подобни) и ако не смяташ да ходиш отново на същото място в скоро време, спокойно можеш да не оставиш.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

На някои места тук, особено в центъра където имало повече европейски туристи, ти връчват сметката с 15 % бакшиш.
Но под задължителен има предвид начина на мислене на много хора, че едвали не си задължен да им даваш пари защото били на ниски заплати.

Радой Ралин
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Няма голямо значение от къде е тръгнала практиката с бакшишите и дали тя наистина стимулира персонала да си дава изключителен зор. Дали ни харесва, или не - има я.

Факт е, че някои професии разчитат на бакшиш за да вържат бюджета и ако им го отрежеш без сериозно(!!!) основание на практика пестиш на техен гръб. Оправдания в стил "достойнство", "господар-слуга", или проблем с продукта не по вина на обслужващия са за мизерници и циции.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор