velikden
velikden
Tazi godina sam reshila da pravq Velikdenskite kurabii na baba mi. No mi trqbva amonqchna soda (ne stava s bikarbonat). Nekoi znae li kak se kazva tozi produkt na frenski (ili angliiski)? s kakav nabuhvatel pravite kurabiite?
merci
Тази година сам решила да правя Великденските курабии на баба ми. Но ми трябва амонячна сода (не става с бикарбонат). Некои знае ли как се казва този продукт на френски (или англииски)? с какав набухвател правите курабиите?
мерси
МОД: Другия път ако пишете на шлькавица - заминава в небитието.
merci
Тази година сам решила да правя Великденските курабии на баба ми. Но ми трябва амонячна сода (не става с бикарбонат). Некои знае ли как се казва този продукт на френски (или англииски)? с какав набухвател правите курабиите?
мерси
МОД: Другия път ако пишете на шлькавица - заминава в небитието.
- roumensp
Re: velikden
Baking Ammonia или Baker's Ammonia на английски.
http://www.vanillafoodcompany.ca/Baker- ... 00-par.htm"
http://www.vanillafoodcompany.ca/Baker- ... 00-par.htm"
- optics
- Модератор
Интересен ми е технологичният въпрос - тия двете соди имат ли някакви предимства пред маята ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Optics, не става дума толкова за предимство, колкото за различни видове "leavening" и какво искаш да постигнеш.
Химическите leaveners имат по-скоро гаден вкус (особено ако се прекали) и допринасят за съвсем друг тип texture. Крайният продукт ще е по-фин и ронлив (мисли кексове, мъфини, scones, северноамериканските biscuits и някои понички (тези, които можеш да ги счупиш на две, например double chocolate в Тимс)).
Биологическия тип (маята) освен че придава приятен вкус, трябва да се замеси добре, което пък развива глутените и може да нарави крайния продукт chewy (хляб, пици, кифли, Chinese steam buns, поничките, които не се чупят, а по-скоро трябва да ги късаш (в Тим Хортънс, да речем Бостън крийм или други пълнени с мармалади, както и обикновените "glazed" и apple/blueberry fritters).
Химическите leaveners имат по-скоро гаден вкус (особено ако се прекали) и допринасят за съвсем друг тип texture. Крайният продукт ще е по-фин и ронлив (мисли кексове, мъфини, scones, северноамериканските biscuits и някои понички (тези, които можеш да ги счупиш на две, например double chocolate в Тимс)).
Биологическия тип (маята) освен че придава приятен вкус, трябва да се замеси добре, което пък развива глутените и може да нарави крайния продукт chewy (хляб, пици, кифли, Chinese steam buns, поничките, които не се чупят, а по-скоро трябва да ги късаш (в Тим Хортънс, да речем Бостън крийм или други пълнени с мармалади, както и обикновените "glazed" и apple/blueberry fritters).
мол́я за извинение за латиницата. Няма да се повтори...просто писах от служебния компютъp и за по-бързо,,,
Та за амон́ячната сода: не съм нито кулинаp, нито химик, но приятелките ми от България твърдят, че курабиите стават само с амонячна сода.Великден e далече, но аз се подготям психически...
Благодаря за бързите отговори
Та за амон́ячната сода: не съм нито кулинаp, нито химик, но приятелките ми от България твърдят, че курабиите стават само с амонячна сода.Великден e далече, но аз се подготям психически...
Благодаря за бързите отговори
Психически да се подготвиш е много важно, имайки в предвид факта, че предварително си запознат/а със сложният кулинатен пъзел който трябва да наредиш.lisamar написа:Великден e далече, но аз се подготям психически...
Надявам се да не запалиш жилището в което живееш по време на експеримента и не на последно място "Да ти е сладко" както казват в една от любимите турски сапунки на баба ми (незная как се казва, един от героите се казва Али Ръза)
- Bistra
- Напуснал форума
На Великден не се ли ядяха козунаци? Не че ще се засиля да ги правя като има, откъде да си ги купиш, ама само питам.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")
Зравей ,добре си решила ,вместо козунак може и корабики с лимонова кора . на англиски е - baking soda ,a na frenski e bicarbonate de soude . Можеш да я намериш в метро .Хубав ден .Bistra написа:На Великден не се ли ядяха козунаци? Не че ще се засиля да ги правя като има, откъде да си ги купиш, ама само питам.
Аз курабиите ги правя с baking soda , стават добре, ако я слижиш в кисело мляко не остава никакъв вкус.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Ето как се казва и на френски:
Bicarbonate d'ammonium
Използването на едната или другата сода зависи от крайния продукт. Сода бикарбонат след печене остава специфичен прифкус, който се усеща особено ако се прекали с дозирането и има влияние върху pH на средата особено ако продукта е с висока влажност. Прави я алкална.
Амонячната пък се разгражда на амоняк и СО2 и в края на печенето и 2-та газа се евакуират от продукта. т.е никъкав привкус на химия и никакъв импакт върху pH като в същото време обема на продукта е много по-голям от колкото ако се сложи същото количество сода бикарбонат.
Много често се използва и комбинация от двете + мая за хляб. До тук с химията.
Жената търси на скоро амонячна сода за едни спешъл сладки и не можа да намери по магазините та трябваше да и всемам от работа. Ако не може да намериш драсни едно лично, да ти дам каквото е останало в къщи, пък ти ще почерпиш по една курабийка за великден
Bicarbonate d'ammonium
Използването на едната или другата сода зависи от крайния продукт. Сода бикарбонат след печене остава специфичен прифкус, който се усеща особено ако се прекали с дозирането и има влияние върху pH на средата особено ако продукта е с висока влажност. Прави я алкална.
Амонячната пък се разгражда на амоняк и СО2 и в края на печенето и 2-та газа се евакуират от продукта. т.е никъкав привкус на химия и никакъв импакт върху pH като в същото време обема на продукта е много по-голям от колкото ако се сложи същото количество сода бикарбонат.
Много често се използва и комбинация от двете + мая за хляб. До тук с химията.
Жената търси на скоро амонячна сода за едни спешъл сладки и не можа да намери по магазините та трябваше да и всемам от работа. Ако не може да намериш драсни едно лично, да ти дам каквото е останало в къщи, пък ти ще почерпиш по една курабийка за великден
S'il n'y a pas de solution, c'est qu'il n'y a pas de problème.
Според баба брашното тук е по-различно от това в България и според нея рецептите от там не работят 1 към 1 тук.
Този уикенд бях в българския магазин и видях, че имат амонячна сода, може да вземеш от там ако не си намерила нещо по-наблизо...
S'il n'y a pas de solution, c'est qu'il n'y a pas de problème.
Май видях преди семица-две амонячна сода във Фрутаси в Ласал.
Ако случайно размислите, аз правя страхотни козунаци от години... обадете ми се и си поръчайте Живея в Ласал.
Съединението прави силата!
- Люта чушка ®
Няма начин да не е различно, при положение че на пазара има много видове брашно. За справка - само брашната за сладкарска употреба са поне два вида.analgin написа:Според баба брашното тук е по-различно от това в България и според нея рецептите от там не работят 1 към 1 тук.
Хайде наште! Яжте люти чушки!
Стига сме си правили оглушки...
Стига сме си правили оглушки...