До сега съм "разкарвал" двама работника. Процедурата беше следната:
- на уволнения му дадох двуседмичен чек и го помолих да си събере багажа, да ми остави ключа и да напусне офиса веднага;
- на съкратения му обясних, че работата с него и останалите не върви и че трябва да се разделим. Дадох му двуседмичен чек и го помолих да си събере багажа и да напусне офиса веднага;
Не съм обсъждал с тях дали са уволнени или съкратени. В РОЕ-то им съм използвал различни кодове обаче, съответстващи на ситуацията.
И личния ми опит за напускане: през 2004, след месеци търпение на едни отвратителни работодатели, един петък, с температура от 39 градуса и отказ да ме пуснат да ходя да се лекувам вкъщи, си събрах багажа в обедната почивка и си тръгнах. В събота им пратих факс с 24 часа предупреждение, че в понеделник не смятам да отида повече на работа. За мен това беше разумен срок на предупреждение, според законодателството на Кебек. Не са ме съдили, никога не съм ги крил като работодатели, не ми е известно по някакъв начин да са ми навредили на последващи работи, тоест нямам случай, е който да съм искал да работя нещо и да не са ме взели, тоест лоша препоръка да ми е попречила.
Напускане на работа..???
Re: Напускане на работа..???
благодаря на всички за разясненията.
Бъдете здрави!!!

Бъдете здрави!!!

-
Re: Напускане на работа..???
В „Normes de travail„ има различни определения за „licencié„, „congédié„ и „mise à pied„, струва ми се. Иначе за предизвестие от работника няма точно определени срокове, ама някъде пишеше за пожелателни такива. Ако сте работили няколко месеца, до 5 год. и не сте на някакъв специфичен пост, мисля 2 седм. са достатъчни. Ако не сте „на нож„ с работодателя, може да го попитате за неговите изисквания.