Чарли, както Коко каза - не разчитай на никакви фирми-посредници за процедурата. Това е тест номер 1 да ви видят колко се справяте наистина.
Да започнем отначало - да, езика е ужасно важен. Но щом си кадър на френската (дори да беше кадър само на Алианса) ще се справиш бързо. За сравнение - аз не съм кадър на ни едно от двете, но в училище съм учил само френски. След това години не бях практикувал, на практика почти забравил, добре де но в училище все пак бях с добри оценки по езици и наваксах бързо. Също - жена ми без грам да разбира френски за половин-една година стигна средно ниво.
Разберете се който се справя по-добре с език и който има по-доброто CV той да е водещия кандидат. Обаче както гледам какво си написала - френската + информатика - водещия кандидат ще си ти така че започвай да си припомняш език. Аз лично ходих на уроци със жена ми но само накрая с цел припомняне. И най-добрия съвет за език който ще ти дам (защото не става дума да започнеш от начало а само припомняне) - официалните радио-станции стриймват онлайн, така че хващай първия удобен плейър и слушай новините на френски всеки ден по 1 час (или поне 30мин). Аз всеки ден слушах новините по CBC на френски по 1час.
Ето линк като начало, избор има (не гарантирам че линковете работят, не ги тествах, ама не е проблем да си потърсиш други):
http://ptaff.ca/radio_montreal/?lang=en_CA
Второ, и аз съм от бранша, може да си студентка там, но се приготви ако се наложи да учиш отначало или поне да доучваш. Айде ако си .Нет не съм наясно, май Майкрософтските сертификати са международни, незнам (ако приемем че си Майкрософт-сертифицирана). Ама за другото зависи къде ще идеш.
Изобщо и на двете ще ви кажа че каквото и да сте постигнали може да ви се наложи да започнете отначало. Може да ви звучи банално и е така. Повечето хора (вкл и аз) не си дават сметка какво точно значи това докато не го изпитат. А хич не е весело.
Та както Коко а и другите ще ви кажат - не разчитайте на никакви фирми. Ако с процедурата неможе да се справите сами, бройте се или с отказана кандидатура, или ако докарате ще карате на социални. В смисъл че няма да сте адаптивни като пристигнете.
Вярно има и друго - за всички новопристигнали имигранти има курсове по език - френски или английски - по ваш избор, напълно безплатно, за да си оправите езика, а после има и профилирани езикови курсове (за финансисти, програмисти и всякакви други). Обаче не разчитайте на това - ползвайте го само за шлифовка да поусвоите местните акценти и диалекти, както и да ви поразведат на приятни места с намаление или просто да ви разкажат повече за бита тук, нищо повече. С език трябва да сте на минимум средно, а според мен по-скоро задължително на много добро ниво още от България. Инак ще се чудите защо ще ви приемат на работа само като хигиенен персонал, ако изобщо се доредите и до там.
От мой опит, няколко съвета:
- Водещия кандидат да научи езика до много добро (евентуално и отлично) ниво. Другия и до средно само става, но не по-долу.
- Припомнете си руския дето учихме в училище - не е излишен и тук
- Ако знаете други езици - само са от полза. Припомнете си поне малко и тях
- Процедурата си я направете по възможност съвсем сами или в другия случай - не с много помощ
- Водещия кандидат да си ошлайфа CVто по възможност перфектно. Другия - до поне средно ниво. И да е на езика който желаете (френски/английски). Отделете поне 2-3 дни да изнамирате CVта и мотив.писма на съответния език на хора от провинцията където ще ходите и вижте как се пишат тия документи тук.
- Разучете картата на града където отивате - квартали, основни места, харесайте си места за живеене
- В тая връзка разгледайте няколко обяви за жилища под наем, знайте какви са цените. Разгледайте и обяви за работа, в кои квартали са съсредоточени обявите по вашата специалност
Толкоз. Останалото ще го изчетете из форума/уикито. Това което споменах обаче на мен лично ми се е оказало много пряко важно.
Още нещо важно по повод CVтата - Monster и Workopolis са двата най-големи сайта за търсене на работа. Оттам гледайте какви са изискванията за позициите и прочее. Шансовете в началото обаче са че повече ще си търсите работа от Kijiji или Craig's List - по-ниско-платените работи, но по-достъпни. И който работи в ИТ/Наука/Финанси или друг от по-предпочитаните браншове - съвет от мен - да си оправи профила в LinkedIn.
И най-важното - по възможност работете в екип!! Не е речено че само единия от вас трябва да изнесе цялата процедура. Всеки го бива в нещо а в друго - не. Разпределете задачите, синхронизирайте се, работете заедно където може. Пример - при нас жена ми е повече по инициативите, аз съм по шлифовката. Обаче аз бях с по-доброто CV и знаех френски много по-добре, просто защото това бях учил. Съответно аз бях водещ, обаче жена ми свърши много неща, може би повечето. За доста неща аз се явих по-скоро Качествен Контрол. Накрая аз изнесох интервюто на 90% защото бях водещия, обаче се бяхме готвили заедно. За някои неща аз бях повече подготвен, за други тя и се допълвахме където може.
И така. Действайте и успех, но да знаете че процедурата по ниво на трудност е нищо в сравнение с това с което ще се сблъскате тук, така че се гответе колкото се може по-добре. Просто нещата тук са много по-различни отколкото при нас.
Хайде - дадох ви малко смелена информация, вие сте на ход - действайте.
От мен лека.