Признават ли се медицинските специалности?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
pumpy

Re: Признават ли се медицинските специалности?

Мнение от pumpy »

Darina B написа:Да си кажа честно -не смятам постигнатото за момента за кой знае какво постижение - това може да се случи на всеки завършил фармация в Бг...Причината ми е , че искам да живея в осигурена държава и да отгледам цивилизовано децата си. Ако трябва да уча бих го направила отново..стига да мога да си осигуря по-добро бъдеще! НАдявам се времето и парите да си заслужават!
Е това е много трудно за разбиране от мухите тук - съвсем нормално е фармацевт да работи в аптека, зъболекар в кабинет, лекар в болница и т.н.
Аз имигрирах преди 10 години и не помня да ми е било трудно. Всъщност беше невероятно интерено - години наред не бях зъболекар. Работил съм какво ли не и винаги съм бил супер позитивно настроен, защото ЗНАЕХ, че ще стане рано или късно....
И днес видимо съм "неуспял" защото още се мотам по този форум :) но какво да се прави, хората около мен работят и аз делегирам колкото се може повече, та да имам време за "губене" във форума.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Не знаех, че и в болниците има фармацевти, но при толкова малко болници и недобро състояние на фармацевтичните компании изглежда основното място си остават аптеките. И по двама да са на смени в аптека пак не виждам как ще има огромно търсене при положение че аптеките са част от големите магазини и нови се строят много рядко. Нямам никакво съмнение стига да има желание и мотивация, че един ден ще си приравни образованието вероятно с някакво доучване. Въпроса дали си заслужава е основния и отговора е различен за всеки.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

pumpy написа:
Darina B написа:Да си кажа честно -не смятам постигнатото за момента за кой знае какво постижение - това може да се случи на всеки завършил фармация в Бг...Причината ми е , че искам да живея в осигурена държава и да отгледам цивилизовано децата си. Ако трябва да уча бих го направила отново..стига да мога да си осигуря по-добро бъдеще! НАдявам се времето и парите да си заслужават!
Е това е много трудно за разбиране от мухите тук - съвсем нормално е фармацевт да работи в аптека, зъболекар в кабинет, лекар в болница и т.н.
Би ли уточнил това след колко десетки години шляпане бос под дъжда става :clap: :clap:
pumpy

Мнение от pumpy »

Guinness написа: Би ли уточнил това след колко десетки години шляпане бос под дъжда става :clap: :clap:
С математика, която аз съм учил от май 2004 до декемрви 2009 са 5 години и половина, по-малко от една десетка, и определено много по-малко от много десетки такива. А видимо вече съм и забравил, защото си мислех, че са по-малко и от 5 години, но явно не е имало никакво значение и съм го забравил :$
От гледна точка на трудовия ми живот, да съм жив и здрав, ще имам около 50 години да работя. Ако 5 от тях не са били като зъболекар, а да си ходя бос под дъжда, веднага го повтарям. За съжаление някой има нужда от данъците ми за да издържа държавата :P
eva-vet-eva

Мнение от eva-vet-eva »

Здравейте (от една с „призната„ почти медицинска специалност)! Да, признаватсе медицинските специалности, НО с малко доучване и/или определени изпити пред професионалния ордер (какви са изискванията за различните ордери-трябва да се информирате-постнали са ви сайта-питайте,пишете, обаждайте се там). А дали си заслужава да опитате в Канада-личен избор. Не е лесно, не става за 5 дена, но когато накрая се случи, мисля, че ще ви хареса (лична удовлетвореност от постигнатото, научаване на нови и интересни неща, доста добри заплати за специалистите). Но понеже тук не е Рая, а нормална държава (малко по-добре устроена от БГ, поне според мен), не очаквайте само цветя и рози, но и малко бодили.
Лек ден и успех, каквото и да решите.
succes

Мнение от succes »

eva-vet-eva написа:Здравейте (от една с „призната„ почти медицинска специалност)! Да, признаватсе медицинските специалности, НО с малко доучване и/или определени изпити пред професионалния ордер (какви са изискванията за различните ордери-трябва да се информирате-постнали са ви сайта-питайте,пишете, обаждайте се там). А дали си заслужава да опитате в Канада-личен избор. Не е лесно, не става за 5 дена, но когато накрая се случи, мисля, че ще ви хареса (лична удовлетвореност от постигнатото, научаване на нови и интересни неща, доста добри заплати за специалистите). Но понеже тук не е Рая, а нормална държава (малко по-добре устроена от БГ, поне според мен), не очаквайте само цветя и рози, но и малко бодили.
Лек ден и успех, каквото и да решите.
Какво означава "призната" почти медицинска специалност?
eva-vet-eva

Мнение от eva-vet-eva »

„Призната„ след доучване, т.е. не без полагане на определени усилия. Почти медицинска-ветеринарен лекар според определен брой мои познати не е свързано със здравето на човека (не е съвсен вярно,ама не ми се обяснява що е то зооноза и има ли то почва у нас). Принципа с „признаването„ е същия като при лекари, зъболекари, фармацевти и др. професии, които имат професионални ордери. Надявам се, че е ясно вече.
Хубав ден!
pumpy

Мнение от pumpy »

Някой писа нещо за време по-горе, та се сетих:
Първата ми стъпка, която се изразяваше в стоене по цяла нощ в офиса и събиране на инфо в интернет< за имиграция беше в далечната 1998. Стъпих в Канада 6 години по-късно през 2004. ПРизнаването на зъболекарската диплома ми отне още около 6 години. Видимо не съм бързал за никъде.....важното е че става.
10xalot

Мнение от 10xalot »

Здравейте! А как стои въпроса не за стоматолози и фармацевти, а за лекарите? Има ли нашенци, които са успели да започнат да работят като такива. Каква е процедурата? Възможно ли е лекар от България, да започне първоначално примерно като рентгенов лаборант в болница. Все пак за лаборант не се изисква да се завърши медицина. И това, че си с медицинско образование от България, може ли по някакъв начин да ти помогне или даде предимство за започване на такава ( лаборантска ) позиция?
Документи Виена : 14.10.2011
Интервю : 15.11.2013
Документи Нова Скотия : 17.12.2013
Баркодове : 04.04.2014
Медицински : 12.05.2014
Повторни медицински :27.08.2015/ Направени - 01.09.2015
Покани за визи : 29.09.2015
Визи !: 27.10.2015
pumpy

Мнение от pumpy »

10xalot написа:Здравейте! А как стои въпроса не за стоматолози и фармацевти, а за лекарите? Има ли нашенци, които са успели да започнат да работят като такива. Каква е процедурата? Възможно ли е лекар от България, да започне първоначално примерно като рентгенов лаборант в болница. Все пак за лаборант не се изисква да се завърши медицина. И това, че си с медицинско образование от България, може ли по някакъв начин да ти помогне или даде предимство за започване на такава ( лаборантска ) позиция?
Ще съм голословен, но много вероятно е отговора да е "НЕ"
За да го разбере човек, трябва да вникне в идеята, че ако всичко чуждо се признаваше лесно, то местните ще са всичките безработни. Аз познавам анестезилог от Бразилия, която след около 5 години изпити се отказа на 52 и се върна в Бразилия да си практикува анестезиологията. НЕ казвам, че това е единствения вариант, а казвам, че 5 години са "breaking point" и аз лично имам чуството, че и това е направено НАРОЧНО така - системата те пробва колко си упорит и всеотдаден на професията си.
Ето ти съответния ордер в Кебек, където можеш да получиш повече инфо :)
https://www.otimroepmq.ca/"
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Pumpy, имам много клиенти доктори от Южна Африка, които са дошли и започнали да практикуват медицина тук дни след стъпване на Канадска почва.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз преди почти 7 години раждах при българин (на времето) стажант в Роял Виктория. Малко съм загубила дирите какво става след това, но последно,което чух, че и жена му анестезилог е започнала да работи. Сигурно става, но се изисква много учене.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
10xalot

Мнение от 10xalot »

pumpy написа:
10xalot написа:Здравейте! А как стои въпроса не за стоматолози и фармацевти, а за лекарите? Има ли нашенци, които са успели да започнат да работят като такива. Каква е процедурата? Възможно ли е лекар от България, да започне първоначално примерно като рентгенов лаборант в болница. Все пак за лаборант не се изисква да се завърши медицина. И това, че си с медицинско образование от България, може ли по някакъв начин да ти помогне или даде предимство за започване на такава ( лаборантска ) позиция?
Ще съм голословен, но много вероятно е отговора да е "НЕ"
За да го разбере човек, трябва да вникне в идеята, че ако всичко чуждо се признаваше лесно, то местните ще са всичките безработни. Аз познавам анестезилог от Бразилия, която след около 5 години изпити се отказа на 52 и се върна в Бразилия да си практикува анестезиологията. НЕ казвам, че това е единствения вариант, а казвам, че 5 години са "breaking point" и аз лично имам чуството, че и това е направено НАРОЧНО така - системата те пробва колко си упорит и всеотдаден на професията си.
Ето ти съответния ордер в Кебек, където можеш да получиш повече инфо :)
https://www.otimroepmq.ca/"

pumpy, Благодаря за мнението! Знам естествено, че нашите дипломи не се признават там и е нужно приравняване. Моят план "В" е да се опитам да започна на някава по нисша-медицинска длъжност за която обаче дори в Канда не се изисква да си завършил за доктор. Въобразявам си, че може би когато се явя на интервю за такава позиция, фактът че срещу тях стои дипломиран лекар макар и от друга държава, може да ми даде известно предимство пред другите местни кандидати. Все пак няма как за тази позиция да се бори канадец с диплома за лекар. Това е non sens. Вече, ако нещата дотук се случат, може би фактът че работя сред себеподобни и в търсената от мен среда, ще ми помогне за по-бързото (2-3) години приравняване на изпити и диплом. Знам, че за вас, които вече са минали по тзои път, звуча донякъде наивистично, но оттук - от моята камбана, така си представям на този етап нещата.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Да ама ще се бори с някой с канадска диплома за съответна специалност, те всичките са в някакъв вид ордер ( разбирай го като профсъюз) и трудно ще префърчиш.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
10xalot

Мнение от 10xalot »

IRA написа:Да ама ще се бори с някой с канадска диплома за съответна специалност, те всичките са в някакъв вид ордер ( разбирай го като профсъюз) и трудно ще префърчиш.
Да, сигурно е така. Но какво ми пречи да стана член на съответния ордер?
Публикувай отговор