Влизане в България с валидна лична карта и изтекъл паспорт

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
An Immigrant

Влизане в България с валидна лична карта и изтекъл паспорт

Мнение от An Immigrant »

Здравейте,

На приятелят ми му се налага да пътува до България, но българският му паспорт е изтекъл и няма достатчно време да го подмени. Канадският му поаспорт в валиден до 2016 год. Българската му лична карта е валидна до 2019 год.

В интернет попаднах на статия написана от българин, който е бил в идентична ситуация и на летището в София са му казали, че това е проблем.

От статията разбирам, че ако канадец иска да влезе в България с канадския си паспорт няма проблеми. Ако обаче българин иска да влезе в България с канадски паспорт и валидна БГ лична карта (но с изтекъл български паспорт) това е проблем, защото като гражданин на България е длъжен да представи и валиден БГ паспорт.

Статията е 2009 год обаче, тоест може да се променили нещата оттогава…

Някой от вас пътувал ли е скоро до България с изтекъл български паспорт и имаше ли пробелми на летището да влезе в страната представяйки само валидна лична карта и валиден канадски паспорт?

Ето линка към статията, която ме разтревожи: http://e-vestnik.bg/5722" .
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Re: Влизане в България с валидна лична карта и изтекъл паспо

Мнение от Kpetrov »

Не казвам, че това което казваш не е вярно, служители на паспортен контрол всякакви, но аз лично съм го правил мисля 2010г. или 2011г. Изтекъл Бг паспорт и влизане с лична карта. Не съм показвал ниакакъв канадски паспорт, тъй като съм влязъл като бг гражданин. То дори в Еропа се минава само с лична карта.
Дори да се заядът нещо няма шанс да имаш проблем по-голям от смръщени вежди.
grozdan

Мнение от grozdan »

Що да не можеш да влезеш само с лична карта? Ако е валидна с нея можеш да пътуваш в ЕС, а приятеля ти най-вероятно ще сменя полет някъде в ЕС. Следователно той идва от ЕС. Освен това на въпроса (ако въобще има такъв) "Къде ти е паспорта?" се отговаря кратко и ясно "Забравих го".

Изобщо не им се страхувайте на граничния контрол или на митничарите. Има си правила, това, че те си мислят, че е 1975 година не ги оправдава. Най-много една майна да им теглите ;)
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
dzverum

Мнение от dzverum »

Ако си сменя полета в Амстердам, Лондон или където и да е да си подава личната карта на летище София и да си свирка! Никой, ама никой няма право да го пита къде му е паспорта, след като каца от летище в европейския съюз. Проблем е как ще го погледнат, ако от полета от Канада им даде БГ лична карта ; ]
F*ck Google, ask me!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Няколко пъти съм влизала в България (аз или член от семейството ми) с изтекли документи. Не съм имала до момента проблем. Когато ми направят консулството в Монреал или подаването на документи възможно по пощата, тогава мога да ги уважа с валидни такива на влизане в България. Дотогава ще ги сменям там, когато си отида. Сега на ход са Павел или Озьо (и двамата еднакво ме мразят) да ме обадят и съответно граничните власти арестуват. :rofl: :D
За какво по дяволите са ми нужни български документи в Канада? На дъщерята не бяхме извадили лична карта след като беше направила необходимата възраст. Е, хубаво, де...извадихме. Пак със закъснение. :P
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Той от къде ще мина за България? Аз обикновено минавам през Германия и там си показвам канадския паспорт, в България показвам само лична карта защато идвам от стана в Европейския съюз. По принцип пред българските власти си задължен да покажеш валиден български докумет - това са лична карта, шофьорска кника и задграничен паспорт, избираш, кое от 3-те да покажеш. Аз дори не си поднових задградичния паспорт, върхах стария и толкова.
Когато човек има две гражданства трябва да пътува само един задграничен паспорт, естествено е това да е паспорта в страната в която живее постоянно,не може да се пресичат границите и да се показват различни паспорти, така става объркване и не могат да те проследат. Така ,че дори от Канада да идваш трябва да покажеш валиден задграничен паспорт ( може и да е чуждестранен) и валиден български документ ( един от 3-те).
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
An Immigrant

Мнение от An Immigrant »

Благодаря на всички за своевременните отговори. Вчера не успяхме да се свържем с българското посолство в Отава (не вдигаха телефона), затова реших да пусна тема във форума. Днес следобяд се свързахме без проблем обаче и от посолството потвърдиха, че ако пътникът е кацнал първо в страна от Европейския съюз (Франция, Холандия и т.н.), откъдето после продължи с друг полет до България, няма проблем да влезе в България с валидна лична карта.

Ако обаче е летял през страна не членка на Евросъюза (например Турция), то казаха, че при влизането в България трябва да представи не само канадски паспорт и валидна БГ лична карта, но и валиден български паспорт (ако е български гражданин).
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Сериозно? В Европа можеш да се качиш на самолет без паспорт? Това е ново за мен.

А колкото за достоверността на информацията от български администратори...
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
umeiko

Мнение от umeiko »

При положение че и без това няма директен полет до София, чисто и просто кацате във Франкфурт, излизате с канадският си паспорт, след това влизате и си взимате полет до София, само с лична карта :)
Да не говориме че няма никаква нужда да влизаш в БГ като българин, след като можеш да влезеш като канадец. Освен ако не смятате да останете за постоянно разбира се....
def34

Мнение от def34 »

ablood написа:Сериозно? В Европа можеш да се качиш на самолет без паспорт? Това е ново за мен.

А колкото за достоверността на информацията от български администратори...
Изключително си е достоверна информацията, а относно до това че можеш да пътуваш в ЕС с лична карта това е така от близо 7 години..
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

То хубаво какво си длъжен, ама ако е изтекъл какво правим ?
Щом си гражданин на една страна, тя трябва те пусне и с изтекъл паспорт, иначе на Луната ли ще те прати ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

При изтекъл паспорт от консулството могат да издадат пасаван, с който да може да се влезе в страната. Преди време също удължаваха срока на паспорта с месец - два, колкото да се изкара нов. Разбира се, това вече не е толкова често, след като в ЕС може да се пътува само с лична карта.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

optics написа:То хубаво какво си длъжен, ама ако е изтекъл какво правим ?
Щом си гражданин на една страна, тя трябва те пусне и с изтекъл паспорт, иначе на Луната ли ще те прати ?
За пускане - пускат. Обаче после нали трябва и да се излезе от България.

Ето ко пише тука, който не го харесва, може да се разправя с МВР:
http://www.mvr.bg/Polezno_e_da_znaete/B ... aprosi.htm"

√ С паспорт в срок на валидност можете да преминавате държавната граница и да пребивавате извън страната.
√ С лична карта в срок на валидност можете да напускате страната и да се завръщате с нея през вътрешните граници на Република България с държавите - членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.

Иначе и аз съм влизал, че и излизал само с канадски паспорт и изтекъл български, но си беше моя грешка (забравих си валидната ЛК в Канада). Дамата на граничния контрол любезно ме посъветва изтеклия български паспорт въобще да не го показвам и другия път да си нося поне валидна лична карта. И ми пожела приятен път
Аз пък се извиних и обещах да си изкарам български паспорт за другия път, което и направих.
Между другото в България може да се издава експресно паспорт, така че който е влязъл има винаги шанс да излезе по редовен начин.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

An Immigrant написа: Ако обаче е летял през страна не членка на Евросъюза (например Турция), то казаха, че при влизането в България трябва да представи не само канадски паспорт и валидна БГ лична карта, но и валиден български паспорт (ако е български гражданин).
Аз защото се вълнувах дали да си подновя българския поспорт, МВР-то ми отговориха,че няма нужда,ако имам валидана лична карта и канадски задграничен паспорт, независимо от къде идвам. На митницата още на влизане служителката ме посъветва да не си подновявам паспорта. В закона пише :

(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.) Българските граждани, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, в отношенията си с българските държавни институции са задължени да удостоверяват самоличността си с български документи за самоличност.

Никъде не пище,че това непременно трябва да е задграничен паспорт. Личната карта е всъщност документа с който подтвърждаваш самоличноста си.

Ако децата ви имат български паспорти, носете си българските актовете за раждане, може и да ви ги поискат. На мен ми казаха,че така проверявали дали децата наистина са ваши т.е сравняват имената на родителите от акта с вашите.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

c200 написа:
optics написа:То хубаво какво си длъжен, ама ако е изтекъл какво правим ?
За пускане - пускат. Обаче после нали трябва и да се излезе от България.
Е, очевидно говоря за пускане IN. :)
За пускане OUT - също така очевидно че ще го изкараш, веднъж като си вътре.

И както IRA почти е упоменала - задграничният паспорт е за зад граница.
Точно за там го замества пасаванът. Гат'си веднъж вътре, не ти трябва ни паспорт ни пасаван, стига да имаш лична карта.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Публикувай отговор