Здравейте,
мисля, че тук е мястото да споделя първи впечатления:
За около 300 евро аз и семейството ми стигнахме до Париж. Там останахме 2 дни - от19 до21,10. Резервирахме хотелска стая на буквално 2 минути пеша от терминала, от който щяхме да летим за Монреал.
8 часа полет и ето ни тук в Монреал. Към 1300 евро май беше цената за 3ма ни с Еър Трансат (канадска компания). След паспортна проверка бяхме на митнически контрол. Показваме документите, казваме какво имаме за деклариране и ни дават най важния документ - Потвърждение за постоянно пребиваващ. Искат ни го почти на всякъде. Щял да е нужен и при пенсионирането ни. Там казаха, че картите за постоянно пребиваване ще получим по пощата, на адреса, който посочваме. Те ще са новите ни лични карти. Посрещнаха ни, взехме хапване от една пицария и се прибрахме. На другия ден се обадихме в здравната им служба. Регистрирахме се по телефона. Казаха, че по пощата ще получим формуляри, към които да добавим снимки. Вчера ги подадохме за здравните карти. На 22ри отидохме да се регистрираме за социален номер (нещо като ЕГН). Стана бързо. Имахме запазена среща за службата, чрез която искаме да учим език безплатно. Бяхме на срещата. Посъветвах ни да се регистрираме в един сайт онлайн, за да ни придвижат по-бързо регистрацията и по-скоро да ни включат в група. Направихме го. Очакваме да получим отговор къде и кога да идем да ни проверят нивото и да кажат къде и кога ще учим. Ние искаме на пълен работен ден. Единия вариант е да почнем на 11.11, а другия на 03,01,16. Това обучение освен, че е безплатно и ще ни плащат близо по 500$ на човек. Същия служител ни даде формуляри за регистрация за получаване на детски добавки. Другия формуляр е за връщане на данъци, които са ни удържали в България за 2014 и 2015. Не знам защо, но ще ни връщат такива. Утре имаме среща със същия, за да провери дали правилно сме ги попълнили. Купихме кола, че тук е нужна, за където и да тръгнеш. Прехвърлянето излезе 400$, а застраховката 25$ на месец. Ще ги взимат от сметката последите. Бензинът е 1,10$/л. В квартал сме с ниско застрояване и обществения транспорт не е масов. До три месеца трябва да си имаме тукашни книжки. Толкова са валидни нашите. Сега решаваме листовки и четем правилник. Взех си сим карта за 40$ неограничени разговори +неограничени смси и ммси+ 1000Мб интернет . На милото ще вземем през декември като почнат промоциите вероятно. Без срочен договор са. Сметка си открих. Добавих жената към нея и й издадохме дебитна карта. Тази сметка ще посочваме за плащане и получаване на това онова.
В събота ако е хубаво времето ще идем до центъра. Може и с влак. С кола било сложно с паркирането. Ще видим ... Времето е супер за сега - 10-15 градуса. Плашат ни с някакви ледени дъждове дето ти обличат колата с дебел слой, който няма разбиване. Препоръчват да си направим дистанционно палене на колата. Квартирите тук са 660$ за двустаен или както се води 3 и 1/2. 4 и 1/2 (с две спални и всекидневна с кухня) около 800$. Това с включено отопление и вода. Ток се доплаща малко - 20-30$.
Цените на храните: хляб 2,20$, свинско 6-7$, пилешко 5$, кашкавал 10%, сирене повечко, Вино 10$/л. , бира 1,10$/330мл, ракия - домашна free
Детето ни ходи на градина при една румънка. В нейната къща гледа 6-8 деца на възраст от 1 до 6г. Научава думичка по думичка всеки ден. Сякаш свиква. 7,30$ на ден. Горницата се плаща от държавата. Но разбрахме, че и за тези 7,30 можем да искаме да ни ги плащат. Площадки и паркове доста наоколо.
Дрехи: Хубаво зимни яке 100$, дънки 30-40$, блузи 30-40$, ризи 20-40$, обувки 50% от изкуствена кожа, истински-100$ и повече.
Време е да тръгвам да прибирам детето. Дано съм бил полезен.
Поздрави,