биоинформатика?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
edelwais

биоинформатика?

Мнение от edelwais »

не съм много сигурен, че на този постинг тук му е мястото, ама нейсе...

Любопитно ми е, има ли българи в Монреал които се занимават с биоинформатика (студенти/работещи)? Много ще се радвам, ако някой се обади, особено ако идва откъм биологията, аз съм с компютърно образование.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Това пък що за "животно" е?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
esto

Мнение от esto »

.....
Последно промяна от esto на Пон Мар 14, 2005 11:07 pm, променено общо 1 път.
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

Аз имам намерение да запиша такъв Graduate Certificate. Какво по -точно те интересува? И "идвам от биологията" :lol: !
To Live Is To Die
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

и аз идвам от биолого-медицината :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Аз пък съм самоук хирург.
Lub0 for President!
###############
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

Любо,
умишлено или не, esto ти отговаря като истински професор - абсолютно вярно и доста подвеждащо :lol:
Накратко (за да не отегчавам широката публика) - биоинформатиката е симбиоза (в много начален стадий) между молекулярната биология и компютърните науки. Отначало проблемът (от ИТ гледна точка) е бил как да се извлече пълното DNA от разни организми, вкл. човек (google: shotgun sequencing). След това, как тази информация може да бъде съхранена - мисли за very large databases, където данните не са структурирани, с чести обновявания (http://www.ebi.ac.uk/2can/home.html). В настоящият момент, фокусът (след като имаме огромно количество от информация) вече е knowledge extraction, data mining, effcient indexing и т.н.

St.Anger, sasho71 - благодаря, че се обаждате :) В момента нищо конкретно нямам да питам, идеята на постинга беше по-скоро да "преброим пилците" и евентуално да си спретнем някаква групичка да си дъвчем темата (разбира се, не в този форум). Аз лично ще имам нужда от биологически консултации - какви са проблемите които са интересни за решаване, какво (и дали въобще нещо) значат резултатите и т.н. Мисля си, че и за биолози такава групичка ще е полезна, защото де факто ролята на компютрите в този случай е ефективно да решават билогически проблеми.
(я, прецака ми се латиницата...) Ст. Ангер, къде ще правиш такъв Сертификат? Би ли бил така добър да пуснеш линк, искам да разгледам курсовете които се предлагат и евентуално да говоря с хората там, ако е възможно, да ми разрешат да идвам да слушам лекции...

За да не разводняваме повече форума, нека да минем на ЛС, а?
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Аха, звучи ми малко като изкуствения интелект, (в смисъл на приложението му в практиката)...
Lub0 for President!
###############
Аватар
niki_70
Експерт по жените
Обратна връзка:

Мнение от niki_70 »

Кажи какъв език ползваш и ще ти дам инфо и за research groups и за университетски курсове.
А иначе на Любослав не му се сърди.Освен , че трябва да е на всяка манджа меродия, човека не иска да пропусне щанса да покаже колко е топ и колко е велик и то "въпреки българското образование" :D :D

ПС.Наистина доста хора избиват комплексите си тук.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

niki_70 написа: Любослав
Koi e toia :shock:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

доколко съм запознат има към стотина статии на тема "биочипове". като идея е страхотно, ама на практика не знам какво би се получило
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

niki_70 написа:Кажи какъв език ползваш и ще ти дам инфо и за research groups и за университетски курсове.
А иначе на Любослав не му се сърди.Освен , че трябва да е на всяка манджа меродия, човека не иска да пропусне щанса да покаже колко е топ и колко е велик и то "въпреки българското образование" :D :D

ПС.Наистина доста хора избиват комплексите си тук.
Мда доста съм топ и още повече велик, обаче не се казвам Любослав, но съм славен и известен ако това искаше да кажеш!
Lub0 for President!
###############
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

edelwais, няма нищо лошо човек да се занимава с наука, още повече, че тук това е добре платено и утрешните технологии се разработват именно в университетите, просто ми беше интересно дали има и някакво практическо приложение в момента.
Lub0 for President!
###############
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

Lub0 написа: Мда доста съм топ и още повече велик, обаче не се казвам Любослав, но съм славен и известен ако това искаше да кажеш!
No Comment! :lol:

Биоинформатиката не само че има страхотно приложение в практиката, а дори в момента има голям глад на специалисти!
Ето едно доста добро определение за Биоинформатика:
"Most biologists talk about "doing bioinformatics" when they use computers to store, retrieve, analyze or predict the composition or the structure of biomolecules."
В Монреал можеш да учиш в UdeM(undergraduate and graduate studies), McGill (graduate) и Concordia (graduate). За другите университети не знам. Тези които са компютърджии са с по-добра основа според мен, тъй като това е по-скоро компютърна специалност(говоря за биопрограмирането). Ами много може да се говори Edelwais, ще ти пратя ЛС! :beer:
To Live Is To Die
cameron

Мнение от cameron »

Ето едно доста добро определение за Биоинформатика:
"Most biologists talk about "doing bioinformatics" when they use computers to store, retrieve, analyze or predict the composition or the structure of biomolecules"
:shock:
Заключено