Pauline Marois says sovereign Quebec would keep the loonie

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
IFF

Re: Pauline Marois says sovereign Quebec would keep the loon

Мнение от IFF »

Проблемът не е в това, че Квебек може да се отдели, а ако да, дали няма и други да ги последват. Това ще е краят на тази хубава държава.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

IFF написа:Проблемът не е в това, че Квебек може да се отдели, а ако да, дали няма и други да ги последват. Това ще е краят на тази хубава държава.
:y:
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

agent Ozo написа:
IFF написа:Проблемът не е в това, че Квебек може да се отдели, а ако да, дали няма и други да ги последват. Това ще е краят на тази хубава държава.
Подобен "проблем" не съществува, защото Квебек е единствената провинция, в която има сепаратисти и националисти, че дори и са на власт.
Пък и другите провинции, с изключение на Онтарио, са прекалено малки като население, че да могат успешно да просъществуват като самостоятелни държави.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Лошият пример винаги е бил по-заразителен от добрия такъв. И желаещи да царуват, макар и на едно село, винаги се намират.
Излезе ли духът един път от бутилката, не се знае какво ще стане.
Но, разбира се, картата с отцепването се вади обикновено преди избори и е повече за печелене на електорат, отколкото да показва реални намерения.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
borismorev

Мнение от borismorev »

roumensp написа:
agent Ozo написа:
Подобен "проблем" не съществува, защото Квебек е единствената провинция, в която има сепаратисти и националисти, че дори и са на власт.
Пък и другите провинции, с изключение на Онтарио, са прекалено малки като население, че да могат успешно да просъществуват като самостоятелни държави.

Аз лично не смятам че размер на населението или територията имат значение. Нито факта дали в моментното си състояние "сепаратисткия" регион има икономическо бъдеще. Всяка една малка държава е пример за това. Свободата и самосъзнанието като отделен народ са важни.
Както се казваше в една книга - "Свободата Санчо...".

Сигурно едно време и за поробените Български територии са говорили така, но ето имаме си (отново) държава вече 130 години и се справяме по-добре от една камара държави къде-къде по-богати на природни и човешки ресурси от нас. Естествено, не сме цъфнали и вързали и факта че всички ние пишем във този форум е доказателство за това.
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

Bistra написа:
YOUPPI написа:На какво викаш са богати?
Е, какво сега, са ти вадя по области на Кебек карта на природните ресурси, ли?
Само водата и от нея токът, както и дървеният материал, мен ако ме питаш са достатъчни. А не са само те.
Хайде да не "ги вадиме", ами да ги обсъдиме. Токът и водата - ДА. Водата говорят, щяла да започне да се плаща. Дървообработване, хм :^) Това целогодишен процес ли е или сезонен? Ти ако бачкаше в този отрасъл, щеше ли вече да си открила сезона? Не вярвам бачкащите в дървообработването да са навити да са към снегопочистването зимата. То не че това е производство, ама нейсе. Така и така едните са на шумаж лятото, а другите зимата. "Природните ресурси", ъъъъъъъъъъъ, къде са те? Път до там има ли? Ти май си фен на "План НОРД"? Кой би зарязал къщата с дворчето и да иде да живее 2000 км на север в каравана? Без асфалт, кола, магазин и т.н.??? И колко милиона ще режат дърва, дадят нефт, газ, ще ловят риба в Гаспези (това е друга тема)???
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

YOUPPI написа:Хайде да не "ги вадиме", ами да ги обсъдиме. Токът и водата - ДА. Водата говорят, щяла да започне да се плаща. Дървообработване, хм :^) Това целогодишен процес ли е или сезонен? Ти ако бачкаше в този отрасъл, щеше ли вече да си открила сезона? Не вярвам бачкащите в дървообработването да са навити да са към снегопочистването зимата. То не че това е производство, ама нейсе. Така и така едните са на шумаж лятото, а другите зимата. "Природните ресурси", ъъъъъъъъъъъ, къде са те? Път до там има ли? Ти май си фен на "План НОРД"? Кой би зарязал къщата с дворчето и да иде да живее 2000 км на север в каравана? Без асфалт, кола, магазин и т.н.??? И колко милиона ще режат дърва, дадят нефт, газ, ще ловят риба в Гаспези (това е друга тема)???
Аз не съм фен, ама както са почнали с хиджапите и тюбитейките (много правилно според мен, вижте на какво е заприличала Франция),току виж са въвели и задължително условие за имиграция, с последващо получаване на социална помощ. Ако искаш социал ходи работи първо в мините на север! А градове се строят, знаеш ли колко бързо?!
Тъкмо ще има работа за нас архитектите. :party:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

Bistra написа:Аз не съм фен, ама както са почнали с хиджапите и тюбитейките (много правилно според мен, вижте на какво е заприличала Франция),току виж са въвели и задължително условие за имиграция, с последващо получаване на социална помощ. Ако искаш социал ходи работи първо в мините на север! А градове се строят, знаеш ли колко бързо?!
Тъкмо ще има работа за нас архитектите. :party:
Не отговаряш на въпроста ми. От какво ще се издържа РК? Що се отнася до "работата за архитектите", то аз досега не съм видял архитектурен план за подреждане на каравани в кръг около петролен кладенец (мина, открит рудник, сечище и т.н.). Извади пенсионерите и разпредели другите по отрасли.
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

YOUPPI написа:Не отговаряш на въпроста ми. От какво ще се издържа РК? Що се отнася до "работата за архитектите", то аз досега не съм видял архитектурен план за подреждане на каравани в кръг около петролен кладенец (мина, открит рудник, сечище и т.н.). Извади пенсионерите и разпредели другите по отрасли.
Ех, ама се постарах, ето и статия изкопах. :party:
Natural Resources Canada
Абе, зарежи я тая РQ? Какво си я задъвкал? Тия са до време. Говорим за отцепването на Кебек и кой има полза от него. Аз лично смятам, че никой, ама на някои другари от Форума ще им избодат очите евтините ни детски градини, та затова. |(
Явно не се разбираме. Ти говориш за каравани, а аз за градове. Вярно е, че има проблеми с фундирането, поради ниските температури през по-голямата част от годината, но не е невъзможно. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

Toва със статията е прекрасно. Ама колко от тия мини, заводи, гори и т.н. са близко до Сен Лоран? Градове на север? То там пътища и коли няма, ти искаш да строиш градове. Мислиш ли, че затъналата в дългове кебешка икономика може да си позволи да интернира 2-2.5 млн човека 1-2000 км на север, та и да им построи градове и инфраструктура? Не ме весели, моля те :lol:
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Разглезените кебекари едва ли, но не забравяй колко хора по света с удоволствие биха се възползвали от подобен стандарт въпреки че вече Квебек няма да е трамплин за емиграция в Канада.
Не виждам с какво чак толкова Канада ощетява Квебек както и обратното за да има необходимост от такава свобода. Всичко това са бълнувания по съжети от миналото. Съвременното поколение не подкрепя такива идеи, а бабите с промити мозъци за независим Квебек ще остават все по-малко. Икономическа безхаберност и корупция не се лекуват с независимост.
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

yahoo написа:Разглезените кебекари едва ли, но не забравяй колко хора по света с удоволствие биха се възползвали от подобен стандарт въпреки че вече Квебек няма да е трамплин за емиграция в Канада.
Кой ще отиде на север? Африканци, Хаитяни, латиноси, не вярвам. Още повече тук няма вече да е Канада и едно 25-50% от хората ще си бият шута, независимо в каква посока.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

YOUPPI написа: Кой ще отиде на север? Африканци, Хаитяни, латиноси, не вярвам. Още повече тук няма вече да е Канада и едно 25-50% от хората ще си бият шута, независимо в каква посока.
Kитайци. Те и в момента дават мините си на концесия.
Колкото за строителството - не си прав. Всяко начало, разбира се е трудно, но не невъзможно. Ние правихме няколко жилищни проекта за Коджуак. Материалите ги карат оттук с кораби през летният период от годината, когато водите не са замръзнали.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

YOUPPI написа:Кой ще отиде на север? Африканци, Хаитяни, латиноси, не вярвам. Още повече тук няма вече да е Канада и едно 25-50% от хората ще си бият шута, независимо в каква посока.
Дори немалко българи тук от форума са дошли в Канада и са населили екзотични провинции и територии какво остава за изнемогващите хора от третия свят. Пусни само китайците и ще видиш как Квебек поне ще се удвои за няколко години. Защо така си мислиш че всички по света са презадоволени и нямащи никакви желания да се преселват? Въпроса е само да ги пуснат някъде.
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

Затъналата в дългове кебешка икономика, хехе, веселите ме. Тия от третия свят са тук да папкат, не да бачкат. Ако 1/4 от населението на провинцията си бие шута, имате ли идея колко време ще им трябва, за да го наваксат? Кой ще плаща? Колко ще струва? Ще бъде ли рентабилно капиталовложение за милиарди, което може би след много години ще си възвърне инвестицията? Еле пък при тукашните данъци, такси, профсъюзи... С кораби ще прекарват продукцията, а през другите шест месеца??? Колко хиляди ще се навият да идат във вечния студ? Особенно от третия свят, дето температурата зимата е +22С? Че един спад на цените на борсите и целото ви капиталовложение отива под леда. Едно е да си богат, друго е, да е рентабилно производството или добива на нещо. Колко струва прекарването на тръбопровод 1000км през непроходини местности, езера и блата? Всеки един от нас е платил такси за документи, визи и т.н. Колко пари влизат даром в икономиката? И извднъж и те ще секнат.....
Публикувай отговор