milly написа:Първо ще ходя при нотариус, после ще ходя до МОН. Няколко пъти. Хеле пък ако не съм от София

, ще плащам насам-натам....
Този вариант изисква нотариус, такса МОН и такса Фирма за преводи и легализация.НИКОЕ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ НЕ МОЖЕ СОБСТВЕНОРЪЧНО ДА СИ ЗАНЕСЕ ДОКС В МОН - нали и преводаческите фирмици трябва да ядат ляб.Предполагам няма значение дали се от София или Бургас, примерно, От разговор по тел. с МОН ми казаха с фирма.....
milly написа:А мога просто да отида до университета и да си свърша цялата тази галимация. Да, някои са завършили в други градове спрямо сегашното си местоживеене и т.н., вероятно на тях ще им е по-удобен този трети вариант.
Ами то хубаво и в родния и извън родния град, ама като всички уч. зав. в които сме учили - пък и май всички в БГ са с други имена, май май вероятността да ти върнат документите от МИКК е много много висок и "евтиното" ще излезе през г...а.Ще ти върнат документите обратно и ядове и нови пари за куриерски ... и ще се чудиш дали не е било по- добре да не си вземеш заверка от МОН.
milly написа:Но не казвайте, че на всяка цена апостилът е неизбежен и задължителен за тази процедура!
А за "апостила" какво да се каже - някой е седнал да мисли във WC-то и измислил как да се казва документа и това ми се е сторило добре и хайде - ще се казва Апостил.
Мили, само да не помислиш че се заяждам с теб. Просто от поста ти използвам цитатите за да не ги пиша наново.
Аз имах и още едни главоболия с много"умните касиери в Уникредит БулБанк. Давам си банковата сметка в БНБ на една хартийка с моливче написана и ония ми вика , че трябва в тяхна сметка, че инфото не ми е верно. А тяхната сметка е на РИО на МОН и става въпрос за дипломи придобити в чужбина и се заверяват в БГ. Там таксите не са по 15 лева, а 10 за един документ и 25 за два. Така че да си настоявате да отидат таксите на МОН по сметката в БНБ, защото после прехвърлянето на парите със сторнирането е 5 лева( опростиха ми го, защото било и ' по тяхна вина", но писах молба за сторно , в която ме накараха да пише 'ПОРАДИ НЕКОРЕКТНО ПОДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ'. Те засраха всичко с ината си да е ПО ТЯХНА СМЕТКА, а после си поделихме и вината. Да не говорим колко пъти се обаждах и до МОН и стана ясно че сметката е за събиране на държавни такси, димек отивали в хазната и е ЕДИНСТВЕНА , в която може да се плаща за заверката на МОН. Това мога да споделя от 'скромния 'ми опит с бг бюрокрацията.