Нов проектозакон за гражданството

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Marto

Нов проектозакон за гражданството

Мнение от Marto »

http://o.canada.com/news/national/new-c ... -canadian/"

Физическо присъствие от 183 дена в 4 от последните 6 години, доказване на знание на език за хора на възраст 14 - 64, тройно по-високи такси (това вече е влязло в сила) и други подобни изненади.

Сигурен съм, че Павел ще се включи след като си смени напиканите от кеф гащи.
Аватар
Павел
.

Re: Нов проектозакон за гражданството

Мнение от Павел »

Marto написа:http://o.canada.com/news/national/new-c ... -canadian/

Физическо присъствие от 183 дена в 4 от последните 6 години, доказване на знание на език за хора на възраст 14 - 64, тройно по-високи такси (това вече е влязло в сила) и други подобни изненади.

Сигурен съм, че Павел ще се включи след като си смени напиканите от кеф гащи.

Не само аз си смених гащите, но и цялата форумна администрация, защото явно канадското правителство, което е изпълнило моите препоръки точка по точка, чете БГКанада.

От злобния ти тон автоматично се подразбира, че ти, както членовете на разни олигофренски организации, сте против справедливото и логичното.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
prace

Мнение от prace »

Не разбрах от двата постинга, кой приветства новите правила?
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Аз вече писах, че уж засиленото изискване за присъствие ми слабее. По-добре щеше да е 48 месеца от 64 месеца. И пак е слабо. Какъв ще е тоя дето хем иска да става гражданин хем 1/3 от времето го нямало в Канада ?!?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
umeiko

Мнение от umeiko »

Този който работи където има убава работа, и си плаща данъците. В крайна сметка, банките могат да бъдат международни, ябълките могат да бъдат от Китай, папуата от нова гвинея, робите от Куба, а гражданите да стоят и да си харчат живота в Канада, така ли?
pumpy

Мнение от pumpy »

optics написа:Аз вече писах, че уж засиленото изискване за присъствие ми слабее. По-добре щеше да е 48 месеца от 64 месеца. И пак е слабо. Какъв ще е тоя дето хем иска да става гражданин хем 1/3 от времето го нямало в Канада ?!?
Не слабее, защото реално е учеличено времето: преди 3 от 4 се събираха просто като стоиш 3 ггодини в Канада, към момента на подаването. Сега се иска да се стои поне 183 ВСЯКА година през поне 4 от последните 6. Тоест и да приемем, че не излизаш от страната, оак ти трябват минимум 4 години, което 25% повече от предишните 3. Колко имигранти имат работа, което им позволява да са в Канада само 183 дни и през останалото време да ги няма ? Освен някои спонсорирани, които не работят изобщо .....
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

По старите изисквания трябваше да имаш 1095 календарни дни престой (3 ПЪЛНИ години), а по новите - 4 * 183 = 732 календарни дни. В първия случай - ако имаш много командировки, гориш. Ако се случи някое family emergency, пак гориш. Дори на ваканция до Куба да отидеш, тия 1095 дни не можеш да ги събереш за по-малко от 4 календарни години. По новите изисквания може да си извън страна половината време (командировки, ваканции, кеф), пак за 4 календарни години. Откъдето и да го погледнеш си е облекчение поне на физическото пребиваване.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

До сега изикването беше:

3 години + 1.5 година процедура = Паспорт може да вземеш най-рано след 4.5 години ако не си отсъствал от Канада

Сега явно ще стане:

4 години + 2 до 4 години процедура (4 години, ако получиш Residence Questionnaire, което вече е практика) = Паспорт може да вземеш след от 6 до 8 години . И трябва да си в страната поне 6 мес. в годината!

Честито :)
Bulgayrian
umeiko

Мнение от umeiko »

Кой ял, ял, кой е......... :)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Independent написа:По старите изисквания трябваше да имаш 1095 календарни дни престой (3 ПЪЛНИ години), а по новите - 4 * 183 = 732 календарни дни. В първия случай - ако имаш много командировки, гориш. Ако се случи някое family emergency, пак гориш. Дори на ваканция до Куба да отидеш, тия 1095 дни не можеш да ги събереш за по-малко от 4 календарни години. По новите изисквания може да си извън страна половината време (командировки, ваканции, кеф), пак за 4 календарни години. Откъдето и да го погледнеш си е облекчение поне на физическото пребиваване.
От това което видях из различните публикации по въпроса май излича че всъщност се изисква да имаш: 4 * 365 = 1460 дни престой в Канада, които можеш да събереш в рамките на 6 години, като не трябва да има година в която престой ти в Канада да е паднал под 183 дни.
Ако съм го разбрал правилно, то това си е увеличение с една година на престоя който човек трябва да направи за да може да кандидаства за граждаство.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Koko е прав. В официалния източник пише, че се изискват 1460 дни физически престой.

В сегашният закон няма изризчно писано за физически престой от 1095 дена, макар че на практика го изискват. Те и много други неща постигнаха на практика с уж процедурни правила. В момента се чака 2 до 3 (и много повече, ако си един от късметлиите получили новите RQs (30-40% oт кандидатите ги получават на моменти през 2012!!!), така че на мнозинството отнема поне 5-6 години за да станатграждани.

За сравнение, в САЩ процесът трае 2-3 месеца и можеш да кандидстваш 3 месеца преди да си изпълнил изискванията, за да могат да ти дадат гражданството точно когато си си го заслужил.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Marto написа:Koko е прав. В официалния източник пише, че се изискват 1460 дни физически престой.

В сегашният закон няма изризчно писано за физически престой от 1095 дена, макар че на практика го изискват. Те и много други неща постигнаха на практика с уж процедурни правила. В момента се чака 2 до 3 (и много повече, ако си един от късметлиите получили новите RQs (30-40% oт кандидатите ги получават на моменти през 2012!!!), така че на мнозинството отнема поне 5-6 години за да станатграждани.

За сравнение, в САЩ процесът трае 2-3 месеца и можеш да кандидстваш 3 месеца преди да си изпълнил изискванията, за да могат да ти дадат гражданството точно когато си си го заслужил.
За сравнение, в САЩ за гражданство можеш да подадеш чак на петата година минус 3 месеца (ако си женен за американец на третата година минус 3 месеца). След като подадеш, реалистично се чака 4-6 месеца, така че няма някаква разлика с чакането за канадско.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Точно това ти говоря, че на практика вече се чака по-дълго тук, отколкото в САЩ, и двойно по-дълго, отколкото хората женени за американци. След промените, в Канада хората ще чакат над 6 години - защото въобще не им вярвам, че ще намалят процедурата до една година. 6 години ако въобще никога не мръднат от Канада, иначе може да отнеме 7 или 8.

Отделно, в САЩ нямат такива изисквания за физическо присъствие и искат само минимум 2.5 години от 5-те (или 1.5 от 3-те).
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

И 10 години да го направят, това не би трябвало да притеснява хората, които си живеят в Канада и които наистина заслужават гражданство. И даже удължения срок е в услуга на тези, на които не им изнася ни в Канада, ни в Бг, защото ще станат по-решителни и ще вземат по-правилното решение къде да се установят за постоянно. Досега не съм видял един успешен емигрант, който си виси в БГ и се чуди как да събере необходимия минимум престой в Канада/САЩ, за да се класира за съответното гражданство.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Marto написа:6 години ако въобще никога не мръднат от Канада, иначе може да отнеме 7 или 8.
Марто,
Да мръднат да мръднат, колко да мръднат ?
4 години, всяка година без изключение на почивка в чужбина за по 2 седмици прави общо 2 месеца. И това е пресилен случай!
Колко имигранти ходят всяка година в чужбина на почивка, редовно и почвайки още от първата година ?

И пак да си изпея аз моето си - коефициента на пребиваване в Канада е намален от 3/4 = 75% на 4/6 = 67%

Гледам, че много наблягате на "физическо" присъствие. Някой може ли да ми обясни що е то не-физическо присъствие, че ми стана интересно ?

Павел почти го е казал -- един нормален имигрант се заселва в дадена страна (без значение дали е Канада) за да живее в нея, а не за да копнее час по-скоро за паспорт. Въобще не искам да говоря за тия дето като го вземат лелеяният паспорт и се изнасят тутакси яко дявол от тамян.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Публикувай отговор