Защо бъдещият ми наемодател иска да знае годишния ми доход

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
dea

Re: Защо бъдещият ми наемодател иска да знае годишния ми дох

Мнение от dea »

Тото_К, какъв е проблема да си посочиш действителните доходи? Все-пак стандарта на живот във Франция и Канада е съизмерим?
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Toto_K написа:На второ място ще Ви кажа, че не идваме от България, а от Франция. И ще ще си позволя да Ви кажа, че във ФРАНЦИЯ със закон е регламентирано, че договорът за наем на необзаведено жилище може да се прекрати от наемателя по всяко време с 3 месечно предизвестие, а в някои случаи (като оставане без работа, смяна на работа и т.н.) и с предизвестие от само 1 месец. А предприемачите в Канада наричам "тлъсти" защото явно не им се ще пазара да е така динамичен, а им се ще да си хванат един наемател и да им е сигурна рентата за следващата поне 1 година. Ако може ще се радват договорите да са и минимум за 5 години, защо пък не? Но аз да ви попитам как се отразява това на мобилността на работната ръка? Днес работя тук, утре на 100 км ... НО ЖИЛИЩЕТО СИ НЕ МОГА ДА ПРЕМЕСТЯ . Ще пътувам по 200 км на ден само и само да е спокоен наемодателя. Помислете си по въпроса. И кажете не са ли по-добри правилата, които е приела Франция? А ако прочетете ще разберете, че тя е сред страните с най-развито законодателство в областта на наемните отношения.

Последното, което ще ви посъветвам ще е да не слагате определението "официален" на всяка хартия която подписвате.

Поздрави,
Тото
С уговорката че съм живял известно време в Халифакс и имам лични впечатления от града, но и това че отидох там заради наистина добра работна оферта - така и не разбрах защо избрахте да се установите там, особено ако няма да учите? Моето мнение остава че града не е добро място за новопристигащи имигранти, в смисъл че града е малък, съответно възможностите за работа не са много, отделно че ще трябва да се конкурирате с не малкото завършващи местните университети и колежи.
По отношение на квартирите – не би трябвало да е проблем да си намерите квартира на short-term rental, но не бих се учудил ако цената й е двойна на това което бихте плащали ако имате едногодишен договор. Ако успеете да пренаемете квартира от някой с едногодишен договор само за няколко месеца мисля че това остава най-добрият вариант докато се ориентирате в обстановката. Както и Деа е споменала, най-добре би било да посочите какви доходи сте имали във Франция конвертирани в канадски долари, едва ли има смисъл да налучквате какво евентуално би искал да види потенциалният ви наемодател.
Ако тръгнете по пътя да сравнявате Канада и Франция или дори Северна Америка спрямо Европа много бързо ще установите че това са наистина два различни континента и ако сте избрали да живеете в Канада ще трябва да се научите да живетее по канадските правила и да забравите за европейските, в противен случай разочарованията наистина ще почнат много бързо да се трупат.
Моето субективно мнение е че в Канада мобилността на работната ръка е много по-голяма и хората са много по-склонни да сменят града и провинцията в случай че им се открие по-добра възможност за работа и такова местене обикновенно не е на 200 а на доста повече километри, но също така изисква и добро планиране, включително и по отношение наемането и освобождаването на квартира, да не говорим за транспортиране на покъщнината, семейството, домашните любимци и т.н. Отделно че не е грижа на наемодателите да се грижат за мобилността на работната ръка.
Ако си недоволен от условията при които се наема квартира в Халифакс, то пак по субективни наблюдения бих ти казал че в по-големите градове, като Торонто например, изискванията при кандидатстване за квартира са много по-затегнати и проверките и документите които биха ти искали ще са повече, например доста възможно е да ти поискат гарант (какъвто няма да намериш лесно) или алтернативно да оставиш като гаранционнен депозит няколко наема в аванс. Липсата на канадска кредитна история също може да се окаже проблем.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Toto_K

Мнение от Toto_K »

Надявам се не съм засегнал никого на чест или на място в което е избрал да живее. Цените на жилищата в Канада и Франция няма да коментирам, защото съвсем ще се отклоним от темата. Но ще Ви кажа, че съм готов да платя и по-висок наем, стига да имам свободата да се преместя когато пожелая. Това е особено важно за новодошли като мен, които все още не са сигурни какъв доход ще им остане на разположение след данъците, в кой квартал точно искат да живеят .... при положение, че още не сме си взели автомобил и т.н. Само че познайте колко от големите компании, които притежават големи жилищни сгради и ги дават под наем дават жилища "месец за месец"? До момента само в една сграда се съгласиха на краткосорочен наем, но аз определено не бих се съгласил да живея там, ако ще и без пари да ми го дават. И моля ви се, просто ум не ми го събира как може да си представите, че мобилността на работната ръка повишава някакъв риск. Да не говорим, че надали в Европа има държава с по-голяма сигурност на работното място. Не мисля, че в Северна Америка изобщо може да се говори за подобно нещо. Единствената сигурност, в която до момента се убедих, е че наемодателя ще получава доход за жилището си поне за цяла година, стига веднъж да закачи някой с договор.

И понеже някой подхвана темата с цените: признавам, че презокенаските пощенски услуги в Канада са по-евтини. Може би затова дочувам, че пощенските услуги ще бъдат орязани, а цените - вдигнати. Но най отговорно ще заявя, че цените на храните в Канада са по-високи дори от тези във Франция, докато качеството изобщо не подлежи на сравнение. И ше ви кажа, че храните във Франция са от по-скъпичките в Европа. В Германия са доста по-евтини например. Няма да ви питам колко щесто се храните сравнено с това колко често пращате поща до Европа. :) Цените на алкохола в Канада пък изобщо няма да коментирам. Но донякъде ги оправдавам, но само донякъде.

Лошото на цялата тази дискусия е, че се отклони доста от въпросите, заради които започнах темата.
Toto_K

Мнение от Toto_K »

Koko написа:
Toto_K написа:На второ място ще Ви кажа, че не идваме от България, а от Франция. И ще ще си позволя да Ви кажа, че във ФРАНЦИЯ със закон е регламентирано, че договорът за наем на необзаведено жилище може да се прекрати от наемателя по всяко време с 3 месечно предизвестие, а в някои случаи (като оставане без работа, смяна на работа и т.н.) и с предизвестие от само 1 месец. А предприемачите в Канада наричам "тлъсти" защото явно не им се ще пазара да е така динамичен, а им се ще да си хванат един наемател и да им е сигурна рентата за следващата поне 1 година. Ако може ще се радват договорите да са и минимум за 5 години, защо пък не? Но аз да ви попитам как се отразява това на мобилността на работната ръка? Днес работя тук, утре на 100 км ... НО ЖИЛИЩЕТО СИ НЕ МОГА ДА ПРЕМЕСТЯ . Ще пътувам по 200 км на ден само и само да е спокоен наемодателя. Помислете си по въпроса. И кажете не са ли по-добри правилата, които е приела Франция? А ако прочетете ще разберете, че тя е сред страните с най-развито законодателство в областта на наемните отношения.

Последното, което ще ви посъветвам ще е да не слагате определението "официален" на всяка хартия която подписвате.

Поздрави,
Тото
С уговорката че съм живял известно време в Халифакс и имам лични впечатления от града, но и това че отидох там заради наистина добра работна оферта - така и не разбрах защо избрахте да се установите там, особено ако няма да учите? Моето мнение остава че града не е добро място за новопристигащи имигранти, в смисъл че града е малък, съответно възможностите за работа не са много, отделно че ще трябва да се конкурирате с не малкото завършващи местните университети и колежи.
По отношение на квартирите – не би трябвало да е проблем да си намерите квартира на short-term rental, но не бих се учудил ако цената й е двойна на това което бихте плащали ако имате едногодишен договор. Ако успеете да пренаемете квартира от някой с едногодишен договор само за няколко месеца мисля че това остава най-добрият вариант докато се ориентирате в обстановката. Както и Деа е споменала, най-добре би било да посочите какви доходи сте имали във Франция конвертирани в канадски долари, едва ли има смисъл да налучквате какво евентуално би искал да види потенциалният ви наемодател.
Ако тръгнете по пътя да сравнявате Канада и Франция или дори Северна Америка спрямо Европа много бързо ще установите че това са наистина два различни континента и ако сте избрали да живеете в Канада ще трябва да се научите да живетее по канадските правила и да забравите за европейските, в противен случай разочарованията наистина ще почнат много бързо да се трупат.
Моето субективно мнение е че в Канада мобилността на работната ръка е много по-голяма и хората са много по-склонни да сменят града и провинцията в случай че им се открие по-добра възможност за работа и такова местене обикновенно не е на 200 а на доста повече километри, но също така изисква и добро планиране, включително и по отношение наемането и освобождаването на квартира, да не говорим за транспортиране на покъщнината, семейството, домашните любимци и т.н. Отделно че не е грижа на наемодателите да се грижат за мобилността на работната ръка.
Ако си недоволен от условията при които се наема квартира в Халифакс, то пак по субективни наблюдения бих ти казал че в по-големите градове, като Торонто например, изискванията при кандидатстване за квартира са много по-затегнати и проверките и документите които биха ти искали ще са повече, например доста възможно е да ти поискат гарант (какъвто няма да намериш лесно) или алтернативно да оставиш като гаранционнен депозит няколко наема в аванс. Липсата на канадска кредитна история също може да се окаже проблем.

Здравей, Коко,

Благодаря за съветите. Мисля, че за втори път питаш защо сме в Халифакс, затова ще ти отговоря - не сме имигранти в смисъла на хора, кандидатствали по канадските имиграционни програми. Дойдохме в Канада, защото приятелката ми получи добра оферта за работа тук. Така че не сме избирами града или провинцията - сам разбираш за какво иде реч, след като си бил в Халифакс заради добра работа.
От там насетне за момента имаме не особено приятен сблъсък с тукашните изисквания на наемодателите. Намерихме апартамент, който се преотдаваше под наем от сегашния наемател, но LANDLORD-a (много подходящo определение - напомня ти че си крепостен селянин и нямаш мърдане докато не ти изтече договора, че и след това, ако си забравил да го прекратиш), та Landlor-а отказа да ни одобри, зашото ... ще цитирам:
"The application did not meet the requirements that are set by the landlord. The requirement is a degree of credit to be available, and from what it shows, there hasn’t been any credit established, therefore your application has been declined."

Това е за добре дошъли на младите специалисти в Канада. Имат работа, имат доказан доход, но нямат Канадкса кредитна карта или каквото там е нужно за въпросния кредит. И да го питаш въпросния ЗЕМЕВЛАДЕЛЕЦ що аз трябва да имам кредит, след като пича, който ще ни преотдаде под наем ще си остане отговорен за плащанията на наема ???

Както и да е - най-важно в момента ми е да разбера как по дяволите мога да се сдобия с това, което иска въпросния Лорд? Кредитна история ли е, какво ли е? Дали е достатъчно да си напрява тукашна кредитна карта, или трябва и още нещо? И какъв би бил този "DEGREE of credit"?

Поздрави,
Тото
pumpy

Мнение от pumpy »

Каквато и кредитна карта да си направиш, забрави да "събереш" достатъчно кредитна история за този конкретен апартамент.
Отношението ти към собственика на апартамента е некоректно. Никой не те кара на сила да наемаш каквото и да било. Ако ти трябва жилище, ще трябва да се съобразиш с изискванията на собственика. Пробвай кижижи и/или някакви локални сайтове за жилища под наем. Разбирам, че си от "голямото добро утро" и искаш ти да определяш правилата, но това не винаги е възможно. Ако наемите не ти харесват, можеш да си купиш жилището, където ти се живее и проблема е решен....
BTW Кебек сигурно се доближава доста до примерна Франция по регулация на пазара на наемни жилища - питай съответно кебекарите в какви бунгала живеят.....(имам предвид тези, който могат да си позволят масите)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

И в Квебек не е много по-различно от където и да било другаде. Макар и да го няма записано в законите и правилниците, тукашни собственици също искат гаранции като дори нарушават изрично изписани в нормативните документи правила. Като например предварителното плащане на няколко наема наведнъж, изискването за гарант - физическо лице и др.
За сведение на Тото, моят пръв хазяин не пожела и да чуе за какъвто и да е договор с новопристигнали имигранти. Дори не прие и гаранцията на нашите приятели, които бяха намерили квартирата. Кандиса да ни пусне в апартамента едва след като приятелите ни се съгласиха да подпишат договора за наем от тяхно име т.е. в подписаният договор за наем ние изобщо не фигурирахме.
Ама не било правилно. На кой му пука. Като не ти отърва, отивай на друго място или почвай да се жалваш.
Ама на кой новобранец му е ясно и изобщо дали му стиска да почне да се бори със системата още с идването си? Отговорът е пределно ясен. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Toto_K написа:Лошото на цялата тази дискусия е, че се отклони доста от въпросите, заради които започнах темата.
Вече ти беше отговорено възможно най-точно на основния въпрос колко доход да декларираш за да бъде приет за достатъчен. Минимум 3х наема или 3к месечно / 36к годишно. Няма гаранция, че подобно деклариране ще бъде прието на доверие и няма да поискат документи за доказателство.
Toto_K

Мнение от Toto_K »

pumpy написа:Каквато и кредитна карта да си направиш, забрави да "събереш" достатъчно кредитна история за този конкретен апартамент.
Отношението ти към собственика на апартамента е некоректно. Никой не те кара на сила да наемаш каквото и да било. Ако ти трябва жилище, ще трябва да се съобразиш с изискванията на собственика. Пробвай кижижи и/или някакви локални сайтове за жилища под наем. Разбирам, че си от "голямото добро утро" и искаш ти да определяш правилата, но това не винаги е възможно. Ако наемите не ти харесват, можеш да си купиш жилището, където ти се живее и проблема е решен....
BTW Кебек сигурно се доближава доста до примерна Франция по регулация на пазара на наемни жилища - питай съответно кебекарите в какви бунгала живеят.....(имам предвид тези, който могат да си позволят масите)

Pumpi, хич не разбирам какъв е Вашия проблем? Да не сте наемодател, или какво?
Кой Ви каза, че искам да определям правилата?!? Това което искам е някой да прояви малко разум и да не търси кредитна история от току що пристигнал на континента човек. Ако търси - да я потърси от банките в Европа.
На този специално наемодател хич няма да му се натискам. Обясних му каква е ситуацията, предложихму други "успокоителни" за съня му и ще изчакам да видя дали ще останат праволинейни глупаци, или ще се възползват от шанса да дадат бързо жилището си на платежоспособни и приятни наематели. Малко разум трябра от тяхна страна, но да видим. Ако си мислите че ще им се моля - излъгали сте се. Вие когато плащате не искате ли да определяте вие правилата? :)

Ако искате да сте полезен с нещо, може да ми обясните как се трупа кредитна история. Речите Ви в защита на наемодателите не са ми от полза по никакъв начин.
speedy

Мнение от speedy »

За кредитна история - това което вече си споменал. Изваждаш една кредитна карта и започваш да я ползваш за всичко, което можеш и да си я изплащаш 100% всеки месец. След няколко месеца ще имаш кредитна история. Ще ти трябва за още много неща.

Наистина малко се палиш - такива са стандартните проблеми при наемане на апартамент. Както вече някой споменава по-горе - парен каша духа. Така е е наемодателите. Искат по-малък риск, точно както и ти. И определяния като тлъст, частник едва ли помагат. Търси други обяви и им обяснявай от самото начало какво ви е положението. Успех в търсенето!
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Toto,
Не е въпроса в това да защитаваме работодателите или системата като цяло щото ни е важно да я изкараме "добра" понеже сме се заселили в нея. Просто системата е такава каквато е и няма да се нагоди към твоите мераци. Ако ти не се нагодиш, ще си останеш с мрачни мисли по време на целия престой (докато си тръгнете разочаровани обратно за Франция). Погледни обективно на ситуацията. На никой тука няма да му стане по-добре от това какво ти е написал и/или как са се развили нещата с вас. Гледай да извлечеш полезното от каквото ти пишат. А то е - системата е различна - приеми я и не се тормози. След известно време ще разбереш дали си я приел и по сърце (не само по разум) и ако да - може да решите да поостанете. Ако не - ще се махнете.
За кредитната история - затова е история защото трябва да мине време че да се понатрупа (половин година поне, бих казал аз, за да има практически смисъл, но никъде няма да намериш точен отговор. Има си рейтинги които рейтинговите агенции изчисляват на основата на това какви заеми си получавал и дали си ги връщал навреме. Рейтингът винаги може да си го провериш безплатно, той е едно число, което нищо не ти говори, е да горе долу се знае кое се има за високо и кое за ниско, но ти никога не може да си 100% сигурен дали даден рейтинг е достатъчно добър за определена цел.
Най-тривиалният начин за трупане на кредитна история е като имаш кредитна карта, ползваш я редовно и я плащаш навреме.
Защо били искали история от новопристигнал и да били потърсели зад океана - от твоя гледна точка е точно така ама погледни малко и от тяхна - защо трябва да им пука че си току що пристигнал и защо трябва да си правят труда да проверяват зад океана ? Повтарям - не ги защитавам, просто ти помагам да се отървеш от мисълта - "тук всичко е пълна кретения и няма никакъв смисъл"
:handshake:
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

Toto_K написа:...... или ще се възползват от шанса да дадат бързо жилището си на платежоспособни и приятни наематели. Малко разум трябра от тяхна страна, но да видим. Ако си мислите че ще им се моля - излъгали сте се. Вие когато плащате не искате ли да определяте вие правилата? :)

Ако искате да сте полезен с нещо, може да ми обясните как се трупа кредитна история. Речите Ви в защита на наемодателите не са ми от полза по никакъв начин.
Това първото е спорно, ако се съди от коментарите ти тук. Хората имат бизнес и го движат както намерят за добре. Това далеч не е основание да са наричани "глупаци" и всичко останало, което прочетохме по техен адрес.

Второто е относително времеемко занимание и няма да стане за месец, два, а по-скоро за година, две;
Не е нужно да ми пишеш на "Вие", още една ососбеност на Северна Америка/английския език: има само една форма "you", което прави живота много по-прост и лесен. Аз знам кой съм и без за се налага д се обръщат на "Вие" към мен.

Аз определям правилата когато ПЛАЩАМ. Имаше една истина за това, което не става с пари, става с много пари, нали ? Ако си готов да плащаш, до сега да си наел жилището, което искаш. Успех
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Мога да говоря от собствен опит в Квебек не знам дали е по-различно в другите провинции. Значи два пъти споменаваш, че ако намериш човек на който да преотдадеш апартамента, все още си вързан със задължения към собственика, провери дали наистина е точно така! В Квебек имаш две опции, да преотдадеш апартамента на трето лице(в този случай имаш задължения към собственика) , или другата възможност е да преодстъпиш договора на друго лице( в този случай наемодателя трябва да го одобри, но след като го направи ти вече нямаш никакви задължения към него!) Опита ми е пресен от това лято. Отне ми 2 месеца да намеря кандидат които беше одобрен. Т.е. ако бях във Франция щеше да ми отнеме 3 с предизвестие. Не се плаши гявола не е толкова черен... :-)
Dead Eyes See No Future
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Първо, ФРАНЦИЯ съвсем не е на нивото на Канада като доходи и покупателна способност (едно 20% в полза на Канада). Атлантическите провинции може да са изключение. Toва е "благодарение" на законите за защита на x, y и z, на социалните придобивки и куп други френски дивотии.

Всички провинции в Канада си имат закони за защита на наемателите на жилища. Както вече ти обясниха, това че са различни от това, на което си свикнал от ФРАНЦИЯ не означава, че са по-лоши. Най-близки - като ниво на намеса - са може би в Квебек и резултатите са предвидими - само опитай да наемеш камион за местене на 1 юли :rofl: И не е само това: колкото повече държавата почне да се бърка, толкова по-лош става сградовия фонд и по-високи цени на наемите.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

pumpy написа:
Не е нужно да ми пишеш на "Вие", още една ососбеност на Северна Америка/английския език: има само една форма "you", което прави живота много по-прост и лесен. Аз знам кой съм и без за се налага д се обръщат на "Вие" към мен.
На мен ми се стори, че изборът му на местоимения беше някакъв опит за сарказъм... както и да е.
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Toto_K написа:
pumpy написа:Каквато и кредитна карта да си направиш, забрави да "събереш" достатъчно кредитна история за този конкретен апартамент.

Pumpi, хич не разбирам какъв е Вашия проблем? Да не сте наемодател, или какво?
Кой Ви каза, че искам да определям правилата?!? Това което искам е някой да прояви малко разум и да не търси кредитна история от току що пристигнал на континента човек. Ако търси - да я потърси от банките в Европа.
На този специално наемодател хич няма да му се натискам. Обясних му каква е ситуацията, предложихму други "успокоителни" за съня му и ще изчакам да видя дали ще останат праволинейни глупаци, или ще се възползват от шанса да дадат бързо жилището си на платежоспособни и приятни наематели. Малко разум трябра от тяхна страна, но да видим. Ако си мислите че ще им се моля - излъгали сте се. Вие когато плащате не искате ли да определяте вие правилата? :)

Кредитна история ще имаш след минимум два месеца след като си извадиш първата кредитна карта. Така, че забрави за този вариант.

По-добре намери някоя организация за подпомагане на имигрантите. Те ще могат да те насочат към места, където биха ти дали апартамент по-лесно или може да потормозят наемодателя. Това открих онлайн, но сигурно има много други: http://www.isisns.ca/settlement/settlement-counsellor/" Освен това, накарай жена си да си извади писмо, в което да пише на какъв договор е и с каква заплата. Вземи си писмо от наемодателя на мястото, на което живееш в момента, в което да пише, че си един от най-добрите наематели на света. Не споменавай от колко време си в Канада, ако не те питат изрично и не си раздавай СИН номера наляво и надясно за проверка на кредитна история, която така или иначе нямаш.

А хазяина се интересува толкова много от платежоспособността ти, защото ако решиш да не плащаш (или ако не можеш да плащаш) наем, той много трудно може да те изгони от апартамента.
Последно промяна от kiro на Сря Фев 05, 2014 2:08 pm, променено общо 1 път.
Bulgayrian
Публикувай отговор