tonich написа:Поредната тема "Отзад - напред".

Абсолютно!
Silvestar99 да споделя и аз моето виждане по въпроса. От постовете ти става ясно, че нямаш конкретна причина да се насочиш точно към Канада. Преди да помислиш в кой град ще се установите помисли за следните неща:
1. Както ти е писал Коко - точковатa система. Покривате ли изискванията за професиите и събирате ли точките?
2. Не знам дали обърна внимание в 2-3 от предните постове на цифрите 2г. +1г. Ако събирате точките трябва да си отговорите на един много важен въпрос: „Можем ли да чакаме около 3 – 4 години процедура? Ако сте нетърпеливи и бързате да се махнете час по-скоро от България може да си получите удар докато например чакате да ви осребрят втория чек или след 3г. и половина, очаквайки да си получите поканата за визи получите писмо, че са ви изгубили медицинските и трябва наново да ги правите. Имайте предвид, че само събирането на първоначалния комплект документи ще ви отнеме мин. половин година а най-вероятно около година.
3. Следващият, вярно по-маловажен въпрос, (ако на горните два сте отговорили утвърдително) е: Mожем ли да поемем финансовите разноски по процедурата? Дали разходите са големи или малки е много субективно. Съвсем ориентировъчно процедурата с всички такси, куриери, уроци по френски, английски, изпити за сертификати, преводи на документи, нотариални заверки и т.н. ще ви струва около (не съм ги смятал точно, защото мразя да правя такива сметки а и сумите варират) около 10 000лв. След това трябва да имате едни около 4 000лв. за самолетни билети и да имате едни примерно около 10 000 DCA като за начало в Канада.
Ако на горните три въпроса отговаряте положително можете да почвате да събирате документите. Както ви е написал Коко ще ви се наложи доста да почетете. Четейки обаче ще натрупате доста информация с която ще си отговорите на въпросите и за данъците и за градовете за живеене и за много други неща.
Ако някоя от горните три точки „не ви кефи” имате алтернативи:
I алтернатива
Има фирми (и тук във форума понякога има обяви) които набират хора за работа в Канада. Хубавото е че процедурата там е около година. Цената е съизмерима с тази на горната процедура, документите са несравнимо по-малко, но получаваш работна виза и в Канада трябва да започнеш процедура за постоянно пребиваване. Минусите са, че трябва да отидеш в точно определен град, при определен работодател, където да работиш примерно две години. Основният минус обаче е че обикновено се търсят няколко професии (готвачи, дърводелци, масажисти, козметици, фризьори, шофьори...може да има още няколко които пропускам).
II Алтернатива,
която Коко ти е казал и която на мен лично най-много ми харесва. Чакаш още 2 месеца и 23 дни, палиш гумите и отивaш да работиш в Европата. На твое място още от сега бих започнал да си търся работа.
Лично моето мнение е че (вече) човек трябва да има някакъв особен сантимент към Канада за да тръгне натам. Примерно това да ти е детската мечта или да имаш там леля (чичо) милионерка.
Сори за дългия пост. Това са нещата накратко.