Мерни единици в Канада !

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
IRA
Съсел

Re: Мерни единици в Канада !

Мнение от IRA »

Ми и аз нищо не смятам, знам за каква сума сипвам на седмица. Хич не ми е интересно да следя колко километра с колко литра съм минала.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ivandaman написа:
Иначе приблизителната формула доколкото си спомням е следната:

Температурата във Фаренхайд минус 30 делено на две.
Например:

100F = 35C
80F = 25C
60F = 15C

И т.н.
Тази формула е двърде приблизителна.

Или се отнася за английски Фаренхайт, не за американски.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Формулата е приблизителна за френския Целзий, но точна за английския :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ablood написа:Или се отнася за английски Фаренхайт, не за американски.
:rofl:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

miteto написа:
ablood написа:Или се отнася за английски Фаренхайт, не за американски.
:rofl:
Имайки впредвид отношението ти към мен едва ли би демонстрирал че харесваш моя смешка.

Така, че вероятно в момента и двамата си мислим, че другият е много смотан. Парадокс.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ablood написа:Имайки впредвид отношението ти към мен едва ли би демонстрирал че харесваш моя смешка.
Ама естествено че е смешка ;)
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Аз пък температурата я меря по daisy dukes скалата.
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

Преполагам повечето са го чели и го знаят, но такъв батак е бил с имеприалистичната система, че един фут например е имал различна дължина в различните области, села и паланки.
Някои от антропомотеричните единици като стъпката на краля, разстоянието между палеца на изпънатата напред ръка на Хенри I и носа му се променяли с идването на по-напористи нови монарси, които имали по-дълги или по-къси ръце или крака като промените бавно се просмуквали от столицата към перфиериите и точно тези били пълен батак в англия и колониите. Да не говорим, че в западна Европа имало много крале по всяко едно време. Та се е случвало и в 20ти век един ярд да значи две различни неща в две съседни села :).
Виж една десетомилионна част от разстоянието между екватора и северния полюс на земята е много по малко променлива величина, затова метър си е метър навсякъде ;), да не говорим по точните дефиниции.
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

А тук, чули, недочули как се мери температура си направили живачен термометър и го разграфили от 1 до 100, отчитайки размразяването на сняг в който са пикали и кипенето на водата на нивото на езерото Онтарио (помислили го за океан). ;)

Заради тях преди трийсетина години европейците минали на Целзий, опитвайки се да оставят опорочения Сантиград на преселниците, ама...
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

Абсолютно, ама каква е връзката с канада и онтариската басейнова дирекция :), Целзий е швед и Карл Линеи също...
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Pointzero

Мнение от Pointzero »

ivandaman написа: В Щатите е много дразнещо че използват Фаренхайд и Мили вместо километри..
:y:
ivandaman написа: Иначе приблизителната формула доколкото си спомням е следната:
Температурата във Фаренхайд минус 30 делено на две.
а точната формула е: (F-32)/1.8
50 F - 32=18/1.8=10 C

Обратното: (C x 1.8 ) +32
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Chomsky написа:Абсолютно, ама каква е връзката с канада и онтариската басейнова дирекция :), Целзий е швед и Карл Линеи също...
Целзий си няма много общо със съвременния термометър. Неговата скала е показвала 0 при кипене на водата.

Французинът (вероятно с квебекарски произход :lol: ) Жан-Пиер Кристин е създател на съвременния термометър, с точка на топене 0 и кипене 100 сантиграда. На сантиградусите започват да им викат градуси по Целзий неотдавна и възмутително нечестно спрямо табарнашкия изобретател. :drunk:
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Pointzero написа:
ivandaman написа: В Щатите е много дразнещо че използват Фаренхайд и Мили вместо километри..
:y:
Дразнещо е отначало, но като поживееш 2-3 години там и почваш да мислиш в мили, футове и Фаренхайт. С всичко се свиква след време ... но с унциите им така и не можах. Интересно защо още я държат тая система, нали цяла революция са имали, за да се откъснат от Англия и да се различават от тях ??
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Революцията е била не баш за това, ама както и да е. Фактът е, че за дълго време слънцето не е залязвало над империята на тея с футовете и либрите. Нито е попречило на Нютън да измъти колко ли не от основите на днешната наука, нито на Джеймс Уат да изобрети парния двигател щото е мерил температурата на водата с Фаренхайт.

И честно, освен ванкувърците не виждам какво ви бърка останалите. Минус 40F = минус 40 C :D
Pointzero

Мнение от Pointzero »

ablood написа:
Chomsky написа:Абсолютно, ама каква е връзката с канада и онтариската басейнова дирекция :), Целзий е швед и Карл Линеи също...
Целзий си няма много общо със съвременния термометър. Неговата скала е показвала 0 при кипене на водата.

Французинът (вероятно с квебекарски произход :lol: ) Жан-Пиер Кристин е създател на съвременния термометър, с точка на топене 0 и кипене 100 сантиграда. На сантиградусите започват да им викат градуси по Целзий неотдавна и възмутително нечестно спрямо табарнашкия изобретател. :drunk:
Интересно ми стана от този пост (признавам не съм запознат с историята на термометъра) и поразрових...
В общи линии разбрах, че:
първи опити за измерване на температурата е провел.. Галилей (1593). Той обаче не е ползвал съвременните методи на "течност в епруветка".
Пръв го е направил Grand Duke of Tuscany, Ferdinand II, 1654.
Но първият "истински" термометър със стандартизирана скала е на ... Daniel Gabriel Fahrenheit (1714 - живачен термометър)
Шведския астроном Anders Celsius през 1742 създава нова скала - "centigrade" скала, т.е. стойностите се делими на 10. (нещо като десетичната система в математиката. Едва 1948-ма тази скала се приема за стандарт за темепратура.
През 1848, Lord Kelvin пък представя своята нова скала - градус келвин, която и до сега се използва (само) в науката за точни изчисления.
Който го интересува, най-накратко горното е описано тук: http://inventors.about.com/od/tstartinv ... ometer.htm

П.С. никъде не видях цитирания от аблъда Жан-Пиер
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Публикувай отговор