Квартали Монтреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
the_coach

Re: Квартали Монтреал

Мнение от the_coach »

Ако бях избрал Монреал пред Ванкувър, бих искал да си пия кафето с Бистра вместо с някои други хора 8)
newcomer

Мнение от newcomer »

fighter написа:Ако бях избрал Монреал пред Ванкувър, бих искал да си пия кафето с Бистра вместо с някои други хора 8)
а женати дали го споделя това мнение :D
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Как ги обобщавате така тези квартали не знам. Във всеки квартал съм виждал и добри и не чак толкова добри райони за мен, но за някой друг може да е дори обратното. Най-важното е ти къде ще избереш за да се чувстваш добре. Едва ли един мангал ще си е на мястото в Уестмаунт например.
anitsa

Мнение от anitsa »

Няма хубав или лош квартал, всеки си има преимущества и недостатъци, но има някои важни неща, които ще ви улеснят живота.
1. близост до метро (на максимум 3-4 спирки с автобус е добре, малко по-настрани от самото метро)
2. като начало нямате много голям избор на квартири, но не се навирайте в бейсмънт.
3. колкото по-настрани от центъра, толкова по-евтино, избягвайте източните най-северни квартали, там няма метро, а и в някои части населението е доста "пъстро"
4. гледайте сградата да е по-новичка, нещо рядко тук, и да не мирише странно по коридорите
5. една зона, която добре познавам и мога да ви препоръчам е в източната част на града около зеленото метро, на изток от boul St-Michel, на север от boul Sherbrooke като стигате максимум до 40-та магистрала, на изток до последната спирка на зеленото метро Honoré-Beaugrand (след 25-та магистрала), в кварталите които са около последните 4 спирки на зеленото метро (Cadillac, Langelier, Radisson i Honoré-Beaugrand) може да се търси и нещо под boul Sherbrooke.
6. най-добрият начин за търсене е да се разходите в квартала и да видите къде има табели за под наем, можете да питате на място, хем ще ви видят, друг вариант са библиотеките с вестниците за деня, които са безплатни за четене. Не е лошо да оглеждате с Gogle мястото преди да се разходите.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

yahoo написа:Как ги обобщавате така тези квартали не знам. Във всеки квартал съм виждал и добри и не чак толкова добри райони за мен, но за някой друг може да е дори обратното. Най-важното е ти къде ще избереш за да се чувстваш добре. Едва ли един мангал ще си е на мястото в Уестмаунт например.
Да бе, да!...Отново на "баба ми хвърчилото"! Е, аз имам един въпрос: Как би изолирал "добрите" от лошите части, особено ако има "добре развит транспорт" за удобно преместване на бъмовете от една точка в друга?...Дето викаше една позната: "Ние живеем в ново кондо в хубавата част на Хошлага, ама вие като идвате на гости, за всеки случай - без кола."..."Е, що, бе?"..."Ами, щото докато дойде полицията ще бъде употребена вече за трамплин от 5 хулигана, а ти ще я отгледаш от балкончето на "хубавото" кондо" ...и в добавка "Общината в последните години направи много за подобряване на облика на района-построи много детски площадки и т.н, и т.н.:D
Та същата работа и с Вердън.
И що мангалът да не си е на мястото в Уестмаунт, не разбрах? Ако заплащането му е такова, дето много българи не могат и да видят в най-смелите си сънища, що пък не? ;)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Присъщо на човешката природа е несъзнателно да защитаваме решенията които сме взели като правилни, дори когато изборът е бил повлиян от такива странични фактори, че ако ги нямаше решението би трябвало да се изтълкува като тотално грешно.

Изборът на квартал при новопристигащите обикновенно зависи от меатоживеенето на посрещачите. Те от своя страна обикновенно си имат причини, коренно различни от нуждите на новопристигащите.

Ние например by default се нанесохме до нашите посрещачи, а те от своя страна скоро след това си купиха къща и се изнесоха в спокойно предградие на северния бряг. И на тях не им бил харесвал квартала, ама като идвали им били казали, че бил много подходящ за новопристигащи. Побеснях.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
newcomer

Мнение от newcomer »

най добрият квартал е тоя дето ти е на 5-10 мин с кола до работата.кво значение има локацията на бъмовете,уайт траш,реднек пийпъл и мангалите от азия и африка които практически са си навсякъде след като голямата ти час от денонощието си я прекарваш в трудовия лагер.така ,че от основно знаение е колко време губиш от спалнята до лагера.всеки магистрал час ти губи от свободното време,изяжда ти силите като на всичко отгоре не е и платен.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Мене силно ме интересува децата ми сред какви приятели растат.
Племенникът ми беше единственото бяло дете в класа си в Cote des neiges. Изртъпвам при мисълта, че някоя от дъщерите ми може бъде забрадена някой ден и да върви 2 крачки след господаря си.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

newcomer написа:най добрият квартал е тоя дето ти е на 5-10 мин с кола до работата.кво значение има локацията на бъмовете,уайт траш,реднек пийпъл и мангалите от азия и африка които практически са си навсякъде след като голямата ти час от денонощието си я прекарваш в трудовия лагер.така ,че от основно знаение е колко време губиш от спалнята до лагера.всеки магистрал час ти губи от свободното време,изяжда ти силите като на всичко отгоре не е и платен.
Батка, батка, как не разбра, че не за всички хора Канада е трудов лагер???? Аз знам, че хората съдят за другите по себе си, но това не е цялата истина.
thehellgirl

Мнение от thehellgirl »

Колкото хора - толкова мнения. Ние живяхме във Вердън и първоначално не ми хареса атмосферата, дупките и да много от хората по улицата. После обаче оцених и положителните неща - метрото до колежа ми, магазините на пешеходно разстояние от квартирата, супер парка в който познати от Кот Де Негрос идваха всяка събота ... да има и градини ... има и ресторанти ... има и достъпни крартири за новодошли ...
Вече не живея там а в квартал в какъвто исках, с къщи и по-малко цвят. Е и цените са други. Все още си купувям подправки от арабския магазин във Вердън. И повечето ми приятели живеят там. На мен Вердън ми харесва, но ако имам дете в средно училище бих се замислила и квартал в който не бих искала да учи е Ласал ... Не мога да коментирам квартали в които не съм живяла, така че това е моето пристрастно мнение. И поне Вердън не е пълен с чернилки и забрадки.
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Дълго време й (да се чете като "И" с ударение) се "радвах" на тази тема ...
Бях решил да не пиша повече, но ...

Côte-des-Neiges, поне частта която се коментира тук (булевард България и българския блок) в действителност не е лош квартал за новопристигнали, които мислят да се "доизучат".

Предимства:
Може да живееш без да се налага да купуваш кола от първия ден.
Аз знам за две места, където може да се учи по COFI.
Два от университетите (за хуманитарни и за инженерни науки) са на около 20-30 мин. пеша.
Не малко търговски магазини с не високи цени.
Училищата (визирам école primaire) действително са пълни с емигранти от къде ли не, но не забравяйте, че нашите деца също са емигранти и техния начин на поведение е доста различен (за добро или за лошо) от този на местните.
Има и много недостатъци, но голяма част от тях вече са посочени тук.
С две думи: Ако знаеш къде да не "попадаш", Côte-des-Neiges става за старт.
Аз изкарах три година на H3S2E9, учих една година френски (COFI) в Université de Montréal, няколко месеца френски в Centre Pauline-Julien и два триместъра в École Polytechnique de Montréal.

Колкото до училищата, никъде не е казано, че secondaire трябва да е в махленското такова.
На много от познатите ми децата им учат в публичното École internationale de Montréal или в частното Collège Notre-Dame, дори и в небезизвестното Collège Brébeuf.

В момента живея на H4E1R2 и след преместването се оказа, че малкия създава проблеми с поведението си.
Сред емигрантските деца поведението му бе приемливо, но определено не е свикнал да се "снишава" като кебекарчетата.
Дъщеря ми продължава да ходи в не лош secondaire, приятелите й са от там и на "кръжок" ходи в Westmount, а не в квартала.
От махалата бих казал, че тя не познава никого.

Аз лично, не бих напуснал Острова.
Часовете чакане сутрин и вечер за преминаване по някой от мостовете не си заслужават разликата в цените на жилищата.
Да оставим на страна, че не добрият обществен транспорт ограничава децата само в махалата.
И после се чудим, защо детето по цял ден е пред компа - ами къде да отиде, като в новопостроения Quartier DIX30 например, все още няма нищо (по мое субективно мнение).

Така че, хайде като сравняваме квартали, да помислим кой ги сравнява и на каква основа ги сравнява.
Аз бях в Côte-des-Neiges три години и не съжалявам.
Сега съм във Ville-Émard и също се чувствамЕ (имам предвид цялото семейство) добре.
За по-нататък ще видим.

Преди време, когато търсех апартамент да се преместя, приятели, започнали и те от Côte-des-Neiges/Outremont, имащи семейна къща в Brossard ми казаха, че не могат да ми помогнат с инфо, не защото не искат, а защото не знаят.
С времето човек се откъсва от проблемите на новопристигналите емигранти и се чуди защо се набутват в "скапани" квартали.

BTW по тези земи се счита, че човек през живота си сменя няколко жилища:
- голяма къща с мама и тати
- малък "студентски" апартамент
- малко condo за несемеен
- голяма къща като мама и тати
- не голяма къща (или апартамент) за двойка без деца
- апартамент в център за възрастни.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

klisurov написа:И после се чудим, защо детето по цял ден е пред компа - ами къде да отиде, като в новопостроения Quartier DIX30 например, все още няма нищо (по мое субективно мнение).
Ти сериозно ли? Айде, коментирай си там кварталите от острова, не навлизай в "зоната на здрача"! :D
И кой е рекнал, че точно в новопостроен квартал трябва да се набиеш? Има "стари" къщи във вече благоустроени и зелени квартали, които хич не са за подценяване.
Освен това един "+", който "градските" чеда явно не могат да оценят. Няма никакъв проблем с паркирането. Ако ти е кеф караш SUV, кеф ти Хамър, ако щеш...никакви проблеми.Местните не са глупави, че бягат по периферията.
Кот -де- Неж условно е разделен на еврейска част и циганистанска част. Нямам идея къде се намира "българският" блок, но това за транспорта е вярно. Баща ми имаше блок в циганистанската част и това беше най-печелившата инвестиция от трите, междувпрочем. Пакистанците не са чак толкова лоши наематели, стига да не живееш с тях, щото готвят миришещи лошо гозби и не си падат много по хигиената. За сметка на това си плащат без проблеми. :)
И аз съм живяла във Ville-Émard 2 години. Значително по-добър е от Вердън. Населен предимно от гръцки и италиански имигранти. Не е лошо за начало....Ама цял живот???
Не съм дуплекс - триплекс тип, да деля живота си с наематели. И аз си падам като Калифорнията по големи терени и уединение. За жалост, докато учат децата е неосъществимо. Гледам в нашето село по-рано нямаше никакви имигранти, а сега се мяркат чат-пат. Местните си продават имотите и бягат към полето, това е. Много добре си живеят и хич не им липсва големият град, вярвай ми. ;)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Bistra написа:
klisurov написа:... в новопостроения Quartier DIX30 например, все още няма нищо (по мое субективно мнение).
Ти сериозно ли?
Когато го споменах, има предвид J4Z 0K1
Bistra написа:
klisurov написа:... Не е лошо за начало.
Ами ние май като за начало говорим ... после всеки САМ си реша къде и защо да се установи.
И както вече бе написано:
ablood написа:... Не вярвайте, когато някой започне да ви хвали квартала си!!!!!!!!!! Той защитава субективна позиция.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ablood написа:... Не вярвайте, когато някой започне да ви хвали квартала си!!!!!!!!!! Той защитава субективна позиция.
Вярно е. Аз съм си чешит и имам определени виждания за живота, които могат да не съвпаднат с тези на някой друг. Заради това и нищо не хваля, само посочвам как би могло да се избере по-малкото зло. Това че има много българи във Вердън не го прави по-добър квартал. Само посочва, че българите не притежават първоначално достатъчно средства за да наемат нещо по-свястно. ;)
vio

Мнение от vio »

Хайде и моите 5 цента по темата:

1. ако разчитате на метро - особено за ходене на работа - зелената линия е зле. Тя е най-стара и най-често стават повреди, задържане по трасето и то в най-неподходящото време - като тичаш за работа или бързаш да прибереш детето от училище/градина.

2. Кот-де-Неж може и да е гаден като цяло, но ние си живеем тук от повече от 10 години и нямаме намерение да се местим в следващите 10.ще обясня защо:

децата ни ходят в частното френско училище Станислас, което ни е на 15 мин пеша от къщи. Близо сме до синята линия на метрото, а от там и до големи хранителни вериги - Лоблоус, Провиго, Ига. В същото време не плащаме яките наеми като за съседите на съседната улица, която се води Утрмонт. най-хубавото на квартала и местоположението - в подножието сме на планината и лятото температурите са с 2-3 градуса по-ниски отколкото долу при реката и няма никакви мухи и комари. А за последните гадинки скоро ще ви стане ясно защо е важно да живеете далече от реката.

3. за живеене на север или юг от острова въобще не го препоръчвам. както някой каза - това си е загуба на време в пътуване, което никой не ти плаща, а си далече от семейството, не можеш да правиш нищо по време на път освен да държиш крака на газта и спирачката и да псуваш задръстването.

Мога и още предимства да пиша, ама за сега стига - който може да се сеща.
Публикувай отговор