Ето как протече нашето интервю:
Отиваме ние в 10:20 в Радисън и след насочване от рецепцията се запътваме към стаята. За наше щастие пред стаята имаше диванче на което можехме да изчакаме да ни извикат. Малко след като се настанихме и ШОК – токът спря! – като си помисля че можеше да заседнем в асансьорът , а точно в този момент само това ни трябваше!
След кратък интервал от време От стаята излезе господин който ни обясни че няма да има ток за около час и че можем да изчакаме в светлата част на коридора докато ни извикат. - май още тук ни оцени нивото на френски, което не е много високо(А2-В1).
След около 30-40мин закъснение ни поканиха в стаята.
Следва кратко представяне и въпрос – кога съм роден и т.н..
Тъй като при нас има промени в документите му предоставяме новите дьоманди и придружаващи документи. – попита защо не сме ги изпратили до Монреал, но не представляваше проблем че ги носим направо на интервюто.
Следваше много щателна проверка на оригиналните документи и съпоставка с изпратените преведени копия. – въпросите свързани с документите бяха много конкретни, изискващи отговори Да, Не или точна дата.
- Внимание! – голямата част от въпросите са към преводачката, на по-тих и по-бърз френски! – въпреки че жената беше много точна и определено помага много се случва (при нас на 2 пъти) да се обърка и да даде погрешна информация. – Дръжте изкъсо какво си говорят!
- искаше ми атестации от всички работни места за последните 7 години, а аз имах само за последните 5г. – наложи се да се разправяме малко, но определено е добре да носите по една служебна бележка от всеки работодател записан в Дьоманда при кандидатстването.
- трудовите характеристики и фишовете за заплати така и нямаше кой да ми ги погледне.(но ако нямате сл.бележка – ще иска фишове за заплати за конкретният работодател)
- справките от НАП са крайно необходими!
Проверка на английският – мотивация към водещият и като ми чу английският от тук нататък продължихме на английски.
Следва въпрос за CV по квебекски образец, при което изкарваме по една папка.
беше впечатлен че съм подготвил отделни CV-та за планове А и В , разглежда ги внимателно и започва да обяснява как ще бъде по-добре за професионалната ни реализация в Квебек, при което вече стана ясно че всичко е ОК.

По някое време мина пак на френски, че на преводачката и беше много скучно!

- попита ме за основните икономически отрасли в Квебек, големи градове, население, министър председател, а към придружаващият основните фирми в нейният сектор.
От тук нататък следваха разяснения и отпечатването на Сертификатите, което пожелавам на всички

И най-важното Даниел Льоблан оставя впечатлението, че е дошъл да дава сертификати.
Успех на Всички!