pumpy написа:Защо ли си мисля, че има разлика между дълг за новия Айфон и това да си платим парното и/или 10 годишната кола. Имаче всички харчат повече от колкото получават, но и между другото в Канада съществува механизма на банкрута, което не съм сигурен се случва в България.
Реших да повдигна тази тема, идеята за "банкрута", който беше дискутиран в нея.
Мисля, че е добре да се споделят някои факти, които да дадат по-ясна представа на един читател какво рискува един Канадец при обявяване на банкрут.
Ами например рискува никога да не може да си намери работа като квалифициран работник в държавният или частният сектор!
Информацията, че си обявил банкрут стои в кредитната ти история 8 години (а и не съм сигурен, нито искам да знам дали след тези осем години остава като информация, макар и маркирана по специален начин).
В Канада както потенциалните кредитори, така и (забележете)
работодателите имат право да изискват достъп до кредитното досие на потенциалният кандидат за работа. Веднъж обявил банкрут няма да може да бъдеш назначен като мениджър на публична компания (не че и някой от нас емигрантите е стигнал до там де), не само това но няма да можеш да си намериш работа дори като квалифициран професионалист - адвокат, софтуерен дивелопър, инженер и т.н. освен ако няма отчайващ глад за специалисти в тази сфера (нещо, което в Канада няма как да стане).
Остават алтернативите - общ работник по строежи, чистач, охрана, МкДоналдс и т.н. но и там конкуренцията е голяма.
Изобщо кредитното досие е еквивалента на "досиетата" в България, които бяха гореща тема до неотдавна - може да затвори много врати ако сгазиш лука, или ако системата допусне грешка и ти набие "греховете" на някой друг. Според мен работодателите не би следвало да получават информация за кредитната ти история (освен ако дадената професия е свързана с това да се управляват пари), най-малкото защото могат да научат много неща, които да бъдат използвани при преговарянето на заплата и условия за работа и прочие - за съжаление в Канада това е факт.
П.П. Причината заради която се върнах пак в тази тема е, че се замислих над възможните обяснения за продължителният период на висока безработица в САЩ, 4 години след последната рецесия. БВП расте, ФЕД печатат пари на поразия, но безработицата не се подобрява. Възможно ли е това да се дължи и на факта, че много хора в САЩ си загубиха жилищата през периода 2006-2011 и това да се е отразило в кредитните им досиета, правейки последващата им професионална реализация изключително трудна?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...