Въпрос за пълномощно

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
AsicsFan

Въпрос за пълномощно

Мнение от AsicsFan »

Привет,

Проблема е следния: Трябва да направя пълномощно на роднина в България, а никога не съм правил и не знам как. В България знам че принципно двамата ходите при нотариус и сте готови. Добре де, ама тук няма как двамата да идем.

Как се прави?
Мерси
Winners train, losers complain.
Sofia=>Toronto 2010-07-28
Citizenship 2014-11-13
Toronto=>Sofia 2021-04-28 (Завърнал се)
pumpy

Re: Въпрос за пълномощно

Мнение от pumpy »

Има два вида пълномощни:
- заверка на подпис - можеш да го направиш навсякъде и в България ще го преведат и заверат във външно и готово;
- заверка на подпис и съдържание - прави се пред български консул и готово;

Ако живееш там където има консул, то тогава е супер просто. Написваш си пълномощното, взимаш си български документ за самоличност и се разхождаш до консула.
Последно промяна от pumpy на Нед Май 12, 2013 12:06 am, променено общо 1 път.
def34

Мнение от def34 »

За упълномощаване на дадено лице е необходимо присъствието само на упълномощителя, упълномощенето лице може и да не присъства.Пълномощното се съставя в свободен текст,като се изписват всички данни на упълномощителя и упълномощеното лице.Ако не се касае за прехвърляне на вещни права/ пълномощно за разпореждане с недвижими имоти или коли/ не е необходимо нищо друго.В противен случай се изискват попълване на специални декларации.Пълномощни се заверяват в Българското консулство в Торонто, като консулът има удостоверителна роля / изпълнява функциите на нотариус/.Повече по темата:
http://www.bgconsultoronto.info/useful_info.php#8"
Ако имаш проблеми ми пиши на лични и мога да ти изпратя текст на едно примерно пълномощно стига да не се касае за прехвърляне на вещни права.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Няма нужда да ходите двамата, отиваш само ти.
Консулствата в Отава и Торонто ги извършват тия услуги и на сайтовете има обяснено какво да си носиш, а ако случайно няма - обади се по телефона.
От мен само един съвет - разпечатай си повечко екземпляри на пълномощното, щото в него не бива да има поправки и там ако сбъркаш нещо, да извадиш резервно. Тоя съвет съм го давал редовно на познати и приятели и после са ми благодаряли колко полезно че имали разпечатани резерви.
(Оппа. По въпроса за консулствата са ме изпреварили с няколко минути)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
AsicsFan

Мнение от AsicsFan »

Мерси много. Топлофикация ми прави проблеми искат да ги напляскам, та не е нищо специално, но няма как да ида в БГ да ги напляскам лично та се налага да упълномощявам роднини.
Winners train, losers complain.
Sofia=>Toronto 2010-07-28
Citizenship 2014-11-13
Toronto=>Sofia 2021-04-28 (Завърнал се)
dea

Мнение от dea »

Ако българското консулство ще заверява пълномощното, на български ли се съставя?
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
def34

Мнение от def34 »

Съставя се на езика на който ще се ползва, в случая на български.. :)
dea

Мнение от dea »

Благодаря за отговора :y:
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
Публикувай отговор