Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
newcomer

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от newcomer »

мен пък изобшо се чудя какво трябва да ме интерисува тази статистика.мен ме интерисува колко изкарвам аз на месец,а не колко е средностатистическата заплата в българия.дали е нето 627 лв или 1627 лв на месец това по никакъв начин не влияе на стандарта ми на живот.той се определя единственно от моите реални доходи,а не от някаква статистика.
за момента дохода ми в българия е 2/3 от този който имах в канада,но неотменимите/неизбежните ми разходи за живот са 2 пъти по ниски от тези в канада,като разликата идва основно от липсата на плащане на наем/ипотека,по ниските цени на храна,алкохол и цигари които употребявам ежедневно,както и по ниските цени на редица услуги като нет,телефон,кабелна тв,а също и за застраховка на колите,ремонт,както и по малка нужда от ползване на гориво заради малките разстояния/на месец въртя по 100-150 км,разстоянието ми от дома до работа е точно 650м./

на база всички тези фактори съотношението ми на настоящите ми доходи към канаските ми такива аритметично може да се измери с пропорцията 5/3 ,5 към 3 в полза на българския ми доход спрямо канадския,което се изразява в по вече свободни средства в българия които да ползвам за развлекателни нужди.като прибавим и много по голямото свободно време което имам тук,то съвсем спокойно мога да пропорционирам качеството си на живот което имам в българия спрямо канада на 2/1, 2 към едно,т.е. два пъти по добре.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ablood написа:При прехвърлянето на кредит доверието е несравнимо по-голямо, отколкото при взимането на такъв.

Не знам с цената на какво си получила 0% лихва и 0% трансфер, но като се има впредвид, че банката е загубила няколко процента от инфлация и обслужване явно си била изключително апетитен клиент. Струвало си е да похарчат няколко стотин $ заради шанса да им станеш клиент. ;)
Ъ, чак сега го видях, че се зачетох в Джованините писания...Не е било прехвърляне на кредит, а прехвърляне на пари от една сметка в друга. Трябваха ми накуп, защото после написах чек за цялата сума и ги трансферирах на друго място. А за трансфера "без такса" се разправях дълго. При първият служител нямаше пробив и го изработих, че нямам подръка информация за банковата си сметка. На следващият ден беше друго момче на телефона и при него номерът мина. Нищо не спечелиха от мен, вярно е. Аз спечелих само отлагане на плащането. Не знам дали съм "апетитен" клиент, по-скоро - "добре правещ си сметката", :D ама такъв е живота.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

newcomer написа:мен пък изобшо се чудя какво трябва да ме интерисува тази статистика.мен ме интерисува колко изкарвам аз на месец,а не колко е средностатистическата заплата в българия.
Така е, но единичните случаи не дават обективна представа за положението в дадена страна затова се ползват статистически методи за измерването на средни показатели. Иначе навсякъде си има уредени и изнемогващи или кретащи.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

jovani написа:Мога да ползвам 0.99% лихва за 1 година без каквито и да било такси - и не става дума за прехвърляне на кредит, а за депозит по банковата сметка ако искам.
Както и 0% за 1 година с 1% такса при прехвърляне (антиципативна лихва) от друга институция.
Трета пък ми предлага 1.99% и така. Примерите съм дал във низходяща степен спрямо изгодността им за мен. Не знам какво толкова се учудваш - всеки с кредитен скор над 780 получава подобни оферти.
Бъркаш оферта с реклама.

Не казвам, че ти конкретно няма да получиш такъв кредит, но тези "оферти" ги получава всеки, което не значи, че одобряват всеки.

Аз първата си година в Канада звънях, разпитваха ме и накрая ми отказаха. Сега разбира се ще ми дадат, но вече нямам нужда.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Мисля, че става дума за промоционални чекове по кредитни карти, което не е никаква реклама, ами си е жива оферта и е твърде добре да се ползва. Спокойно могат да се въртят едни 20-30К с по 1% лихва вместо да се плаща ипотечната такава. Освен ако и ипотеката ви не е на 1% де, но това не съм го виждал даже и при ДСК през 80-те :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
pumpy

Мнение от pumpy »

jovani написа: Във вторият пример, който си дал идеята ти е, че всеки си има собствен моргидж - както родителите, така и децата. Ако детето се откаже от наследството няма да отиде на улицата, а ще си остане със собственият моргидж. Ами какво ти пречи и в България да направиш така?
Това, че в България нямаш собствена ипотека. Ако не си прочел статията, хората са назад 300 кинта, преди изобщо да са си помислили за ипотека. Или сега започваме пак от начало да разсъждаваме по казуса ?
newcomer

Мнение от newcomer »

преди 10 дни дадох една кола под наем на семейство млади холандци които гостуват на тяхна позната белгийка която от 10 години живее в българия.преди малко ми я върнаха като с тях беше и белгийката та се заговорих с нея.жената е живяла 3 години във варна и после са си купили селска къща за някакви смешни пари в едно разградско село.жената е очарована от българия и казва кой твърди ,че българия била лошо место за живеене,даже напротив природата и климата и са прекрасни,хората на село добродушни и гостоприемни,живота евтин и храната хубава.
занимава се с това с което се е занимавала и преди-преводач от английски на флемиш/дъч само,че сега си го прави онлайн/дистанционно от селската си българска къща и няма да плаща ипотека и ауто лоън,а си разкарва новия тоарег платен кеш от икономиите които е направила от високите белгийски данъци,такси и доживотната ипотека от която се е оттървала.
жената беше на видима възраст около 45-50 год ,а не някоя белгийска пенсионерка която се издържа с пенсията си.а и да добавя,мъжа и е от холандски произход роден в канада/едмънтън и до 30тата си годишнина когато са се срещнали е живял там,но нито тя нито той макар,че тя е живяла няколко години с него в канада не са си помисляли,че могат да живеят там,просто не им е харесвало,а сега си били намерили от 10 години и рая тук.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

pumpy

Мнение от pumpy »

Батка, както ти казаха по-горе, това че ти или някоя белгийка живеят по-добре в България (пише се с главна буква), отколкото ти в Канада нищо не означава все още. И аз правя 4-5 пъти повече пари в Канада, отколкото в България, но и това нищо не значи и не означава за средния канадец или българин. Значи единствено, че зъболекар в Канада прави повече пари, отколкото в България. Или че "рентиер" в България разполага с повече свободни пари от рентиер в Канада. Все още обаче средното българско семейство е с 300 кинта назад преди ипотека и "глезотии"
newcomer

Мнение от newcomer »

човек в софия с образование,професия и занаят неоправен не съм видял.беден доктор или зъболекар още по малко,всички карат коли за по 50-100К лева.
627 лв на месец вземат касиерките и продавачките в мола и момчетата по автомивките,ама то и в канада е така
виж в провинцията и по малките населени места с висока безработица не е точно така и на 600 лв се радват,но пък живота там е по евтин

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

В Монреал жилищата станаха безбожно скъпи според мен. До нас сега строят хиляди апартаменти ако искаш двустаен т.е две спални ( под 100 кавадрата) е над 450 000 , кондо таксите са над 300 долара на месец, общинските такси също са високи. Това е прекалено много дори за хора със средни доходи. Къщите по покрайните са мин. 350 000 и за тази цена трябва да й правиш основен ремонт. И тук си става много скъпо за жалост.

Иначе леля ми е лекар, във военна болница ,работи към частен кабинет също. Ами не е богата. Преди време беше в Кувейт ,но й се наложи да се върне заради проблем. На нея там не й харесва, но сега пак отива, плащат им по добре отколкото в България. чичо ми е хирург ортопед и той не кара кола за 100 000,а жена му е анестизиолог. Лекари около мен колкото искаш никой не е супер богат.
Последно промяна от IRA на Сря Май 08, 2013 11:23 am, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

newcomer написа:човек в софия с образование,професия и занаят неоправен не съм видял.беден доктор или зъболекар още по малко,всички карат коли за по 50-100К лева.
627 лв на месец вземат касиерките и продавачките в мола и момчетата по автомивките,ама то и в канада е така
виж в провинцията и по малките населени места с висока безработица не е точно така и на 600 лв се радват,но пък живота там е по евтин
Риъли? Точно се сетих за моят съсед.....(да не споменавам имена, затова оставям точки)
Та посъседскому му викахме Доктора. Занимаваше се с изследване на жени за рак на гърдата. Не знам как се казва специалист по мамография ли, знам ли? Жена му също беше лекарка. И двамата Софиянци. Обаче мама и тати нямаха възможност да им помагат. Kупили си бяха апартамент по-малък от нашия и изцяло със северно изложение, щото е по-евтин. (блокът е ориентиран север - юг) Нашият например е чист юг и го платихме каш, докато приятелят взе кредит и вероятно все още го изплаща. Кара 10 годишен джип, но на каква цена? Жена му е също лекарка. Ами какво да кажа...Още докато си бяхме там...Нямаха почивен ден. Като им свършеха редовните часове в болницата отиваха на частен кабинет....А той беше претърпял и тежка операция след катастрофа, куцаше, ама какво да правиш...живот!
Не коментирам въобще неизолираният северен апартамент как перманентно беше мухлясал. Тук само при съмнение за молд евакуират цели билдинги....Бате, не говори наизуст, много моля! :tmi:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
newcomer

Мнение от newcomer »

Bistra написа:
newcomer написа:човек в софия с образование,професия и занаят неоправен не съм видял.беден доктор или зъболекар още по малко,всички карат коли за по 50-100К лева.
Риъли? Точно се сетих за моят съсед.....(да не споменавам имена, затова оставям точки)
Та посъседскому му викахме Доктора. Занимаваше се с изследване на жени за рак на гърдата. Не знам как се казва специалист по мамография ли, знам ли? Жена му също беше лекарка. И двамата Софиянци. Обаче мама и тати нямаха възможност да им помагат. Kупили си бяха апартамент по-малък от нашия и изцяло със северно изложение, щото е по-евтин. (блокът е ориентиран север - юг) Нашият например е чист юг и го платихме каш, докато приятелят взе кредит и вероятно все още го изплаща. Кара 10 годишен джип, но на каква цена? Жена му е също лекарка. Ами какво да кажа...Още докато си бяхме там...Нямаха почивен ден. Като им свършеха редовните часове в болницата отиваха на частен кабинет....А той беше претърпял и тежка операция след катастрофа, куцаше, ама какво да правиш...живот!
Не коментирам въобще неизолираният северен апартамент как перманентно беше мухлясал. Тук само при съмнение за молд евакуират цели билдинги....Бате, не говори наизуст, много моля! :tmi:
личи ти ,че отдавна не си била в българия.един преглед в частния кабинет е 30-35 лв.на ден като претупа 10-20 пациента сама си направи сметката дали съм прав като ти говоря

автомеханикът който ми поддържа колите е спец по нафтовите помпи.като им се прецака софтуера взависимост от модела на колата взема от 300 до 500 лв работа за един час щото нова помпа струва 2000 лв.
ама кво да правиш,учили хората,знаят и могат.на общаците никой пари не дава,ама то така е и в канада.поне по мое време заплатат на касиерката в супер ц беше 1000 кинта нет,като си плати наема 500 кинта и карта за транспорта 100 и тя е 300 кинта назад преди ипотеката.
ъндърстейнд ми.

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Няма как да прегледат 10 -20 пациента. Повечето лекари са напълно работно време по болниците. Вчастния кабинет са за по 3-4 часа 2-3 седмично.
Все пак аз смятам ,че за един лекар е по лесно да отиде на работа някъде по арабския сят отколкото да се мъчи в Канада,там няма да го карат да приравнява.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

jovani написа:
Marto написа:
pumpy написа: В България дългове се наследяват.....
Ако не бях проверил в гугъл, нямаше да ти повярвам! :o :o :o :@
Оказва се, че законите в Канада и България са напълно еднакви по отношение на дълговете на починал платец.
И в двата случая размера на наследеният дълг не може да е по-голям от имуществото на починалият.
http://www.debtcanada.ca/news/archive/d ... ited-debts
Typically a will has control over the financial affairs of a deceased person. However, a will can only distribute assets, not debts. But, before any money can be distributed to heirs, all the proven debts must be paid. If there are not enough cash assets to retire the debt load, some things may be sold to pay the proven debts. After the debts are paid, the remaining assets are distributed amongst the beneficiaries.
В България можеш да наследиш дълговете на някой, който е нямал и стотинка активи. Не само че можеш, а ги наследяваш автоматически и дори да вземеш необходимите стъпки да се предпазиш (и то без гаранция, материята е мътна, а има и срокове) съвсем неподозиращи хора биват осъждани от кредитори и им запорират сметки заради наследени хиляди лева дългове.

Това тук просто няма как да стане. Просто е пълен абсурд.

Друг подобен пълен абсурд - който пак не можех да повярвам че може да бъде - беше забраната на правото да се пътува в чужбина заради необезпечени дългове. Не става дума за "навремето" а за нещо, което беше в сила докъм 2011.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

newcomer написа: личи ти ,че отдавна не си била в българия.
Е, отдавна? Какво значи отдавна? 4 години отдавна ли са? :^)...
Toчно мандатът на Герберското правителство, а чувам, че нещата са отишли към по-лошо...
Публикувай отговор