Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор

Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

Мнение от optics »

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от Marto »

Така средностатистическото българско семейство, вече с едно дете, може да оцелява с известни компромиси с качеството си на живот, но само при още едно условие - че има наследено собствено жилище.

Средностатистическите българи няма как да започнат живота си на чисто, да закупят свое ново собствено жилище, да изплащат ипотека или дори да живеят под наем в София, ако получават средна работна заплата
.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

А какво да кажем ние, родените по времето, когато даже и в София беше нормално да нямаш кола, смартфон, кабелна, втори чифт обувки и панталон, козметика, памперси, а електроуредите се свеждаха до печка, бойлер, хладилник и радио.

Който имаше Жигули беше баровец.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

Сега да чакаме плодовата градина с мухите и батката да ни заобясняват как това не е вярно и в Канада е още по-куцо, никога няма да можем да си изплатим бунгалото, ламарината и гнусния мокет.
Все си мисля каква ракия пият в тази БК да си взема и аз от нея та да "прогледна"......
jovani

Мнение от jovani »

Доста по-сериозно е положението на средностатистическото канадско семейство, което в момента виси средно с -27,000 долара потребителски кредит и допълнително с рекордно висок жилищен кредит... Българите имат още какво да догонват.

http://www.cbc.ca/news/canada/story/201 ... -debt.html
The average Canadian's consumer debt load hit $27,485 at the end of 2012, a six per cent increase over the previous year's level and the first time the figure has been above $27,000.

http://www.huffingtonpost.ca/2013/04/18 ... 11268.html
Besides suggesting that Carney is leaving just as his legacy is about to take a hit, Chandler also seemed to be suggesting that Canada is in for a reckoning over sky high household debt levels.

As evidence, he pointed to a chart from JPMorgan that shows Canadians are taking on more debt even as consumers in other countries are paring down theirs. Canadian household debt hit a record high of 165 per cent of average household income last month, according to Statistics Canada, and Canadians are now among the most indebted people in the world.

Изглежда, че и средностатистическото Канадско семейство е живяло с -300 долара на месец в последните... седем и половина години. Отгоре на ипотечните кредити.
27,000 / 300 = 90
90 / 12 = 7.5
Последно промяна от jovani на Вто Май 07, 2013 2:52 pm, променено общо 1 път.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
pumpy

Мнение от pumpy »

Защо ли си мисля, че има разлика между дълг за новия Айфон и това да си платим парното и/или 10 годишната кола. Имаче всички харчат повече от колкото получават, но и между другото в Канада съществува механизма на банкрута, което не съм сигурен се случва в България.
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:Защо ли си мисля, че има разлика между дълг за новия Айфон и това да си платим парното и/или 10 годишната кола. Имаче всички харчат повече от колкото получават, но и между другото в Канада съществува механизма на банкрута, което не съм сигурен се случва в България.
И в България хората имат възможност да обявят банкрут, дори си мисля че в Канада е доста по-трудно, особенно за тези, които имат някакви доходи.
Също така, ако в България повечето хора имат наследствени имоти (затова и е една от първите страни в света по процент на населението, притежаващо собствен имот), то първото поколение имигранти няма как да получат имот по наследство...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:И в България хората имат възможност да обявят банкрут, дори си мисля че в Канада е доста по-трудно, особенно за тези, които имат някакви доходи.
Източник, където можем да погледнем подробности?
С бързо търсене не успях да намеря въобще има ли закон за персонален фалит/банкрут в България - така че дай да намерим закона първо и после да говорим дали е по-лесно или по-трудно в Канада.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Няма да намериш, a и там никой не дава заеми без покритие. На българин вече се падат по два-три наследствени имота, повече от всяка друга държава може би :!:, но пак на принципа на статистиката за яденето на свинско със зеле :hai: ...
Циганите - на Сатурн !
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:И в България хората имат възможност да обявят банкрут, дори си мисля че в Канада е доста по-трудно, особенно за тези, които имат някакви доходи.
Хехехе, тук вече изби рибата със засилка. В Канада това може и да е трудно, но за сметка на това в България е просто НЕВЪЗМОЖНО, защото все още няма такъв закон (в това отношение сме една от малкото "прогресивни" държави). Миналата година се въртеше някаква петиция за приемането на Закон за несъстоятелност на физическите лица, ама познай дали нещо е мръднало в тази посока. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
jovani

Мнение от jovani »

MrGeek написа:
Хехехе, тук вече изби рибата със засилка. В Канада това може и да е трудно, но за сметка на това в България е просто НЕВЪЗМОЖНО, защото все още няма такъв закон (в това отношение сме една от малкото "прогресивни" държави). Миналата година се въртеше някаква петиция за приемането на Закон за несъстоятелност на физическите лица, ама познай дали нещо е мръднало в тази посока. :D
И като нямаш пари да си платиш заемите в България какво правиш?
Вие на това ли разчитате в Канада - да обявите банкрут в някакъв момент - и после отначало?
Темата беше за това, че средните доходи в България не покриват един "нормален" стандарт на живот - личен автомобил, мобилни телефони, кабелна телевизия и прочие.
Отговорът, който аз дадох е че и в Канада е така - и посочих сериозни източници (и всички ние знаем какво е официалното дебт-то-инкъм рейшио).
Обаче, видите ли в Канада можело да се обяви банкрут. Ами супер. Аз не съм много запознат (и дано не ми се налага да се запозная) с условията по банкрутите, но съм чувал че се правило консумър пропозъл, чакало се 10-12 месеца (през което време лихвите си текат), ако имаш дори и 2000 долара доход на месец ти се отнема автоматично от банковата сметка и евентуално ще ти отиде кредит историята на кино в следващите 8 години.
И това не помага при ипотека на имот - имота се отнема за сметка на лиен-холдърите.
Значи, според отговорите в момента - разликата м/у България и Канада е, че в Канада можело да се обяви банкрут, а в България не можело (в което аз не съм убеден че е така, нито ме интересува, че да проверявам). Всичко останало е едно към едно.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Вие на това ли разчитате в Канада - да обявите банкрут в някакъв момент - и после отначало?
Ние на нищо не разчитаме. Просто внасяме единствено яснота по фактите относно твърдението ти колко лесно било да обявиш банкрут в България, за разлика от Канада. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
pumpy

Мнение от pumpy »

Не стигат около 300 лева дори без да включваме разходи за почивка, култура, професионално усъвършенстване, забавление, цигари, алкохол, ипотечни кредити, лизинги и каквито и да било разходи за бяла и черна техника, мебели и други несвързани с оцеляването стоки
Наистина, няма никаква разлика между българите и канадците в причините за потъването в дългове, никаква разлика......
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:
Не стигат около 300 лева дори без да включваме разходи за почивка, култура, професионално усъвършенстване, забавление, цигари, алкохол, ипотечни кредити, лизинги и каквито и да било разходи за бяла и черна техника, мебели и други несвързани с оцеляването стоки
Наистина, няма никаква разлика между българите и канадците в причините за потъването в дългове, никаква разлика......
Като се има в предвид, че процента на хоум оунершип е 97% и всичко останало си идва на мястото - остават пари и за лизинги, техника и мебели.
pumpy

Мнение от pumpy »

Интересно четене на "Евангелието"
Хората са на минус с 300 кинта преди всякакви "екстра" разходи, включително и ипотека. Последната не е необходима, защото си имали наследствени жилища, в които не живеят по 2-3 поколения едновременно. И им оставали пари за глезотии. "Остават" им пари като се вече на червено с 300 кинта. Е това не го разбирам, но явно аз не мога да чета въпросната статия и статистиките за канадски дълг......
За всеки, който живее в Канада е повече от ясно, че местните задлъжняват не от невъзможност да си платят тока/парното, а поради глупавата вяра, че "утре" ще могат лесно да си платят кредитната карта, защото утре ще е по-добър ден от днешния. Поради невероятното желание за консумация тук и сега. Също е факт, че поради кредитните бюра задлъжняването се държи в някакви "разумни" граници и въпреки него хората изплащат къщи, карат коли и ходят на почивки. Освен това имат избор. труден изборм но го имат да изчистят дълга си и да почнат наново. В България дългове се наследяват.....И не им спират тока посред зима, поради неплатени сметки. И не се налага да се палят по улиците заради монополите, които им "обират" парите.
Публикувай отговор