Измама с документи

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Daisy2

Re: Измама с документи

Мнение от Daisy2 »

Таня, и аз нещо такова си помислих - все пак това са ценни документи. Вероятно може да се ползват подправени някак. Ама си викам, параноята ме гони :)

А и не стана ясно дали Пъпид са пратили оригинали. Изискванията на провинцията са за заверени копия.

All legal documents have to be submitted as notarized copies. Please ensure that these copies
include the contact information of the notary.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

tanyatais написа: А и просто може да искат да си измият ръцете ,че не харесват даден кандидат . Както и да е ,за да стане валидна една обява и да може да се търси чужденец в Канада за дадена позиция е нужно работодателят да е адвертайзвъл тази работа поне 3 месеца в Job Bank и никой канадец да не се е явил като желаещ . Но когато се явят няколко стотин кандидата ,след трите месеца, работодателя може и да избира и тогава става неприятното ако не си в листата :(
Успех !
Сетих се друго - изискванията на провинция Юкон ги има в интернет. В тях пише много точно какво трябва да направи работодателят, за да кандидатства за позиция за чужденец към териториалната програма и първото нещо е:

A2. Employer Documents:
Proof of local AND national recruitment efforts; minimum advertising requirement
consists of:

 National Job-Bank http://www.jobbank.gc.ca"
 YuWin http://www.yuwin.ca"
 Advertising must clearly specify the duties of the position, the hours per week, the exact
wage and the NOC (National Occupational Code), the position title(as per NOC)
 Minimum advertising time is four weeks during the three month period prior to receipt of
the application; advertising requirements must be satisfied prior to submittal of
application
 The number of job applications from Canadian or permanent resident workers and the
reasons you did not hire them. Do not submit their résumés with your application, but do
keep them on file for at least two years, in the event this documentation is requested by
a Service Canada Officer. Employers must continue with their advertising efforts until the
application is approved.

От така подадената информация от Пъпид не става ясно дали техният потенциален работодател е минал по тази процедура и дали те са знаели за това към момента на изпращането.

Искам да кажа, че е непочтено работодателят да им иска документите ПРЕДИ да е минал по процедурата. Почтеният работодател ще мине по процедурата, ще види, че няма местни желаещи, и след това ще иска документи на чужденци. Ако пък знае, че има местни желаещи, а иска по-евтини вносни, си търси адвокати и вратички в закона. Но за това чужденците-кандидати е редно да бъдат уведомени преди да пращат каквото и да било.

От друга страна, кандидатстващите трябва да знаят процедурата и правилата, и да следят работодателя си, а не да разчитат на неговата почтеност. Което ми се струва, че сред БГ гражданите е рядко явление - не знам защо живеещите в тази държава са убедени, че ние, българите, сме изобретили измамата ;) Не мисля, че сме толкова надарени :lol:

Между другото, в онази старата тема имаше предупреждения в този аспект от живеещи в Канада. Но как да е, станалото станало. Жалко за усилията и надеждите на Пъпид.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Мисля, че раздувките за откраднатата самоличност нямат практически смисъл в този случай, тъй като хората нямат никакви канадски документи. Значи аз ако имам дипломата на г-н Чан Чун от полувисшия институт по ориза в град Чин Чан, провинция Чън и свидетелството му за съдимост от същия град, коя канадска банка ще ми даде заем на негово име ???

Питам втори път - фирмата само един телефон ли има ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

Много ме кефят коментарите на Дейзи2 :rock: :rock: :rock: :rock: :rock:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Широко си скроен - затова 8)
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
tanyatais

Мнение от tanyatais »

Пуснете запитване от друг мейл /акаунт търсейки фирмата или проучете нещата заобиколно. :call:
"Защо пък не? – В мечтите няма цензура,
мечтите греят с синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш."

Никола Вапцаров
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Дай номерата да звъним солидарно

2 юни 2012, budtel
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

optics написа:Мисля, че раздувките за откраднатата самоличност нямат практически смисъл в този случай, тъй като хората нямат никакви канадски документи. Значи аз ако имам дипломата на г-н Чан Чун от полувисшия институт по ориза в град Чин Чан, провинция Чън и свидетелството му за съдимост от същия град, коя канадска банка ще ми даде заем на негово име ???
А защо трябва да е канадска банката? Европейски банки няма ли :) - не знаеш с кого работи тази дама, къде пътува, какви контакти има.

И ако не е заради самоличността, защо според теб са им поискали един куп документи, без изобщо да им подадат кандидатурата? Не стана ясно дали са им искали оригинали, обаче. За мен е странно и обяснението мързел не е логично. Но пък може и да греша - на база на така подадената информация малко неща са известни.

Таня, за измиването на ръцете - не е ли по-просто да кажат "намерихме друг, по-подходящ?" - какво ще им стане от това?
tanyatais

Мнение от tanyatais »

Daisy2 написа:
optics написа:Мисля, че раздувките за откраднатата самоличност нямат практически смисъл в този случай, тъй като хората нямат никакви канадски документи. Значи аз ако имам дипломата на г-н Чан Чун от полувисшия институт по ориза в град Чин Чан, провинция Чън и свидетелството му за съдимост от същия град, коя канадска банка ще ми даде заем на негово име ???
А защо трябва да е канадска банката? Европейски банки няма ли :) - не знаеш с кого работи тази дама, къде пътува, какви контакти има.

И ако не е заради самоличността, защо според теб са им поискали един куп документи, без изобщо да им подадат кандидатурата? Не стана ясно дали са им искали оригинали, обаче. За мен е странно и обяснението мързел не е логично. Но пък може и да греша - на база на така подадената информация малко неща са известни.

Таня, за измиването на ръцете - не е ли по-просто да кажат "намерихме друг, по-подходящ?" - какво ще им стане от това?
Може би,защото след мълчанието подозират,че може да са предприели мерки и един телефонен разговор/мейл или друга кореспонденция би доказал,че наистина са направили оферта,а се е материализирало едно голямо нещо и носят отговорност.
При всички положения това е странно положение,защото сблъсквайки се с Канадската система за работни визи много неща ми се изясняват в двиижение и мога само да им съчувствам .
"Защо пък не? – В мечтите няма цензура,
мечтите греят с синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш."

Никола Вапцаров
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

Аз мисля 4е жената е била рекрутер и на нея и плаща работодателя на когото търси желания работник. Докато те4е процедурата по набавяне с документи, се е намерил друг 4овек за поста и ве4е кандидата от БТ не представлява интерес. :devil:
Аватар
Pupped87

Мнение от Pupped87 »

Е да де то ако се е намерил друг човек здраве да е, но да ни върне документите. То и ние не сме чакали само на нея и на добрата й воля и добре, че тръгнахме на някъде, защото сега все още щяхме да сме си в България и да се чудим парното ли да платим или храна да си купим.
Общо взето положението е следното:
Изпратихме оригинали на сертификатите от IELTS. Другото са преводи, които са заверени. Преводи на дипломи, договори за доказване на трудов опит в областта и прочие. Не знам с какво би ни навредила, не ми се и мисли, защото ми настръхва косата.
Факт е обаче, че парите, които дадохме са доста и времето, което изхабихме е безценно. Всъщност тези документи могат да са ни от голяма полза тук и за това ни се иска да си ги върнем, защото все пак още сме на ръба в Лондон и едни излишни разходи могат да ни върнат обратно към България.
Много въпроси има, не знам дали ще се сетя на всички да отговоря, но специално дали е пускала обявата и дали е имала кандидати си спомням, че когато я намерихме после следяхме периодично как излиза и как е излизала доста време обявата за шофьори. Намерихме я в jobbank и за това не се усъмнихме, че нещата са по процедура, а и самата жена ни обясни, че ще отнеме време да съберем пакета и после и самата процедура и ни уверяваше, че ще изчака колкото е нужно. Странното е, че когато ги пуснахме по куриера започнаха спънките. По тракинг номера видяхме, че пратката е там, а няма кой да я приеме и седи в тяхната поща, защото на адреса не намират никого. Звъняхме във фирмата и ни казаха, че са я търсили по телефона и тя казва, че ще я вземе, но не отива да я вземе или не е на адреса, когато са се разбрали. Общо взето около седмица и повече и пишехме да ги приеме, защото ще вземат да ги пуснат на обратно. После започна размотаването с подаването. Все трябваше да ги пусне другата седмица и така до края на ноември, когато ни каза, че ги е пуснала и започнахме да чакаме. И другото го писах вече. Последното, което ни писа е следното :
Mostlikely they will send confirmation by mail. If I get it back first I will let u know as soon as I do. Sorry for the delayed response I do not have internet at home at this time

Nicole Simard
В линкедин се е написала, че е мениджър на фирмата. Интересно, че си е сменила профила във фейсбук, не че съм си я добавяла, но просто я бях намерила. Сега има друг и аз и пратих едно съобщение там, но и там не ми писа. Не сме пробвали да звъним на други номера в интерес на истината, но просто не ни е и останало време да седнем и да ги запишем и да ги прозвъним.
Та това е общо взето, мислим в понеделник да звъннем на телефона на полицията, който ни изпрати служителката от имиграционните и ще видим какво ще ни посъветват от там.
Благодаря на всички за съветите и ако има развитие ще пиша.
„Обществото често прощава на престъпниците. Но не и на мечтателите.“
Оскар Уайлд

05.10 IELTS 6.5
19.10 документи до Whitehorse, Yukon
Аватар
Pupped87

Мнение от Pupped87 »

Ново инфо от преди малко. Сменила си е домашния телефон. Звъннах на телефона на фирмата, които ми излиза в интернет, някакво момче отговори, но нея я нямаше и му обясних, че се опитваме да я намерим и т.н. и да и предаде да си провери имейла, защото си искаме документите и понеже сме притеснени да не бъдем измамени следващата ни стъпка е да се обадим в полицията и да подадем жалба. Не знам дали правилно постъпих, но мисля даже още сега да позвъня на този номер и да питам какво ще ни посъветват и изобщо има ли някаква защита на кандидат емигранти, които реално си пращат документите на разни работодатели. :emo: :call:
„Обществото често прощава на престъпниците. Но не и на мечтателите.“
Оскар Уайлд

05.10 IELTS 6.5
19.10 документи до Whitehorse, Yukon
Публикувай отговор