Канадско гражданство статус
Re: Канадско гражданство статус
Генно модифицирана сюмга. Познайте от раз коя държава ги произвежда. Първа в света. Започва с К.
аз бих искала да прочета нещо по-официално по въпроса ако може, щото според мен им е сто пъти по-евтино да ловят дива или да гледат в развъдник. Сега ако развъдника го тъпчат с ГМО ... бих искала да прочета, моляumeiko написа:Генно модифицирана сюмга. Познайте от раз коя държава ги произвежда. Първа в света. Започва с К.

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
krimon написа:аз бих искала да прочета нещо по-официално по въпроса ако може, щото според мен им е сто пъти по-евтино да ловят дива или да гледат в развъдник. Сега ако развъдника го тъпчат с ГМО ... бих искала да прочета, моляumeiko написа:Генно модифицирана сюмга. Познайте от раз коя държава ги произвежда. Първа в света. Започва с К.
http://www.salmonnation.com/fish/gefish.html""According to the Canadian government, in the past decade nearly 400,000 farm-raised Atlantics escaped into British Columbia waters and began competing with wild species for food and habitat. (That number relies primarily on escapes reported by fish farmers; environmentalists put the actual figure closer to 1 million.)"
Barcott, B. (2001). Aquaculture's Troubled Harvest, Mother Jones, November/December.
http://www.huffingtonpost.ca/2013/02/13 ... 79911.html"
На първо четене, когато потърся GMO SALMON...
На първо четене, когато потърся GMO SALMON...
Meрси, а къде пише, че Канада е първата страна ?
Между другото, когато купувам в магазина сьомга, замразената "дива" поне според опаковката, е поне с 1 долар/ кг по-евтина от тази в развъдниците. Някаква идея защо ? Защото не е прясна ?
По принцип имам дилема, коя риба да купувам - дива или от развъдник. "Дивите" съдържали много тежки метали, а питомните се хранят, сега разбирам и с ГМХ, с лайната си включително. Да не говорим, че били "депресирани" поради тесните пространства
Вие какво мислите, коя риба трябва да предпочетем - питомна или дива ?
Спомням си преди две години купих прясна пъстърва от развъдник под Рилски манастир. Рибите нямаха място да дишат в каменното корито, вадеха с ръце, все едно береш гъби. Едва ли са ги хранили с ГМХ, ама това па ако е риба ...
Между другото, когато купувам в магазина сьомга, замразената "дива" поне според опаковката, е поне с 1 долар/ кг по-евтина от тази в развъдниците. Някаква идея защо ? Защото не е прясна ?
По принцип имам дилема, коя риба да купувам - дива или от развъдник. "Дивите" съдържали много тежки метали, а питомните се хранят, сега разбирам и с ГМХ, с лайната си включително. Да не говорим, че били "депресирани" поради тесните пространства

Спомням си преди две години купих прясна пъстърва от развъдник под Рилски манастир. Рибите нямаха място да дишат в каменното корито, вадеха с ръце, все едно береш гъби. Едва ли са ги хранили с ГМХ, ама това па ако е риба ...
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Чухте ли, че са се появили и скариди самоубийци? Оня пич дето вдигна данданията за оръжията при Пиърс Морган го каза....
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Генномодифицирана не значи къде се гледа, а от какви яйца/хайвер се излюпва. В този смисъл ГМ сьомга може да има и пусната из океана - т.е. - дива.krimon написа: аз бих искала да прочета нещо по-официално по въпроса ако може, щото според мен им е сто пъти по-евтино да ловят дива или да гледат в развъдник. Сега ако развъдника го тъпчат с ГМО ... бих искала да прочета, моля
А промишленото отглеждане на сьомга е такова, че хайвера се излюпва в контейнери на сушата и после се пуска в развъдници в океана. Нищо не пречи хайвера да е генно-модифициран предварително, за да се излюпват риби, които да растат бързо и да стават по-големи от тези с естествени гени. Всъщност целта на ГМ е точно по-високи добиви и от там, по-високи приходи и печалба за производителя - все пак рибата се продава на тегло

Пише, че най-големият производител на култивирана атлантическа сьомга е Норевгия, а в ЕЮ/ЕЕА ГМО са все още забранени (по-точно силно рестриктирани и наблюдавани). Дали и как се спазва и контролира, не знам.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aquacultur ... tic_salmon"
http://en.wikipedia.org/wiki/AquAdvantage_salmon"
Всъщност ГМ сьомга в Канада май все още няма, но всеки момент ще има според тази статия от януари 2013:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-21078731"
US biotechnology firm AquaBounty is at work in Canada harvesting eggs from genetically modified Atlantic salmon. Once grown (in onshore tanks based far away in Panama) the AquAdvantage salmon will look like their natural cousins, but reach full size in half the time.
AquaBounty has been working for 17 years to get approval for the fish to reach your dinner table. Now it's getting close.
The US food regulator, the Food and Drug Administration (FDA), has just declared that transgenic AquAdvantage salmon have "no significant impact", which is usually the last step before the final approval.
If it comes, the salmon will become the first genetically modified (GM) animal approved for human consumption.
Мисля, че норвежката сьомга е добър избор все пак

Къде я продават тази норвежка сьомга в Канада или да си я поръчваме по интернет ? Последният път в магазина видях сьомга от Мексико
Освен това, изобщо не мога да се сетя кое е по-малкото зло - дива сьомга пълна с тежки метали или ГМО сьомга

Освен това, изобщо не мога да се сетя кое е по-малкото зло - дива сьомга пълна с тежки метали или ГМО сьомга

май не били компютри, ами компоти, umeikoDaisy2 написа:Всъщност ГМ сьомга в Канада май все още няма, но всеки момент ще има според тази статия от януари 2013:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-21078731"

umeiko написа:Генно модифицирана сюмга. Познайте от раз коя държава ги произвежда. Първа в света. Започва с К.
Не знам - съжалявам. Аз не живея в Канада, просто темата за ГМО ми е интересна и се старая да чета какво се случва в света по този въпрос. В БГ ходих на протест срещу ГМО преди 2 години.krimon написа:и къде я продават тази норвежка сьомга в Канада или да си я поръчваме по интернет. Последният път в магазина видях сьомга от Мексико![]()
Мисля си, че би трябвало да има вносна норвежка сьомга в Канада - но не мога да го твърдя.
За тежките метали - каква е тази сьомга и откъде са се взели тези метали в нея?
Освен това технологията е щатска и фирмата-производител - също. А сьомгата я отглеждат в Канада като хайвер, а после ще я отглеждат като риби в Панама - в окенаски ферми. Така че въпросът за националността на тази сьомга е споренkrimon написа:май не били компютри, ами компоти, umeiko
umeiko написа:Генно модифицирана сюмга. Познайте от раз коя държава ги произвежда. Първа в света. Започва с К.

Последно промяна от Daisy2 на Вто Мар 05, 2013 9:58 am, променено общо 1 път.
ми от океана, това все пак е всеобщоизвестно ... даже тези дето най-много се грижат за здравето си, избягват големите риби и ядат малки, защото в тях се натрупва по-малко олово, цинк, живак, кобалт, барий и т.н. Най-много натрупват рибата тон и сьомгата от планктона, с който се хранят и тинята, където се заравят преди да хвърлят хайвера си.
В целия световен океан? В смисъл - къде има измерени концентрации над допустимите, кога, кой ги е мерил и т.н. Не съм чела за това. Питамkrimon написа:ми от океана, това все пак е всеобщоизвестно ... даже тези дето най-много се грижат за здравето си, избягват големите риби и ядат малки, защото в тях се натрупва по-малко олово, цинк, живак, кобалт, барий и т.н. Най-много натрупват рибата тон и сьомгата от планктона, с който се хранят и тинята, където се заравят преди да хвърлят хайвера си.

Ето какво намерих за норвежката сьомга:
http://www.bellona.org/aquaculture/arti ... avy_metals"
The most recent monitoring results show that the content of heavy metals in Norwegian farmed salmon lies under threshold values by a good margin.
За аляската сьомга:
Mercury and other toxic heavy metals build up over time in fish and marine mammals. The short life span of salmon precludes them from building up heavy metals like mercury. Coho salmon spend just 18 months at sea before returning to spawn, and king salmon just 24 to 36 months.
With such a short life span, Alaska Wild Salmon do not contain unsafe levels of mercury that may occur in larger, older aged-fish or sea mammals. Alaska Wild Salmon is safe to eat! See this report by the Alaska Department of Public Healt
http://www.goodsalmon.com/c5/health_benefits_of_salmon/"
А дали е така, не знам

Последно промяна от Daisy2 на Вто Мар 05, 2013 10:07 am, променено общо 2 пъти.
Чела съм много и от години наред, но не съм си запазила връзки. Ако искаш ще се поровя по-късно и да ги пусна тук. За съжаление замърсяването на световния океан е вече на такова ниво, че не можем и да си го представим. Има цели острови от пластмасови отпадъци, които плуват ... само последният ураган ли беше, тайфун ли беше в Япония е нанесал такива непоправими щети на другия край на света, че е просто неописуемо 

Ок, ще ми е интересно да прочета - няма спешно, когато можешkrimon написа:Чела съм много и от години наред, но не съм си запазила връзки. Ако искаш ще се поровя по-късно и да ги пусна тук. За съжаление замърсяването на световния океан е вече на такова ниво, че не можем и да си го представим. Има цели острови от пластмасови отпадъци, които плуват ... само последният ураган ли беше, тайфун ли беше в Япония е нанесал такива непоправими щети на другия край на света, че е просто неописуемо

- roumensp
Сега остава и някой да обясни какво общо има сьомгата с канадското гражданство.