Варианти за "преместване" от Щатите в Канада?
Варианти за "преместване" от Щатите в Канада?
Имаме приятел, който от години живее в Щатите, вече има и гражданство, и който търси вариант да се прхвърли в Канада. Живее в малък град с много малко възможности за намиране на работа, а синът му завършва средното си образование догодина и трябва да продължи образованието си и затова се замисля за преместване към Монреал или Торонто.
Аз се сещам за няколко варианта, но не знам кой е най-подходящ и доколко са възможни:
1. Да кандидатства по федералната процедура (не знае френски за процедурата на Квебек), но дали има шанс при положение че е сам с дете на 17 години, висше образование, признато в щатите с разрешително за работа като учител и колко време би му отнело.
2. Да си търси работодател, като шофьор например, защото има американска книжка за професионален шофьор, ако изобщо важи в Канада.
3. Като придружител на учащ се - дали детето му може с американската си диплома, която е за 12 години а не 13 да запише университет в Монреал и той да го придружи с право на работа. А как стои въпросът ако детето запише някаква специалност в колеж, той може ли пак да го придружи с право на работа.
Сигурно има и други варианти.
И още един въпрос относно работата като механик на автомобили, има си диплома от България, но дали му трябва някакъв документ за да работи в Квебек като механик. Има ли някакви по-специални изисквания към собственика на автосервиз освен регистрацията на фирмата.
много ще ми е от полза ако знаете някакви сайтове в които да поровя за повече инфо
Аз се сещам за няколко варианта, но не знам кой е най-подходящ и доколко са възможни:
1. Да кандидатства по федералната процедура (не знае френски за процедурата на Квебек), но дали има шанс при положение че е сам с дете на 17 години, висше образование, признато в щатите с разрешително за работа като учител и колко време би му отнело.
2. Да си търси работодател, като шофьор например, защото има американска книжка за професионален шофьор, ако изобщо важи в Канада.
3. Като придружител на учащ се - дали детето му може с американската си диплома, която е за 12 години а не 13 да запише университет в Монреал и той да го придружи с право на работа. А как стои въпросът ако детето запише някаква специалност в колеж, той може ли пак да го придружи с право на работа.
Сигурно има и други варианти.
И още един въпрос относно работата като механик на автомобили, има си диплома от България, но дали му трябва някакъв документ за да работи в Квебек като механик. Има ли някакви по-специални изисквания към собственика на автосервиз освен регистрацията на фирмата.
много ще ми е от полза ако знаете някакви сайтове в които да поровя за повече инфо
Re: Варианти за "преместване" от Щатите в Канада?
Честно не разбирам смисъла. Ако "детето" дойде да учи като чуждестранен студент в Канада, ще плаща много повече, отколкото е in-state tuition-а в много американски учебни заведения. Дори и да успеят да имигрират за нула време, пак не виждам защо, тъй като има много държавни (щатски) университети, където таксите са подобни на тези в Канада (изключвам Квебек). На съпрузи на студенти се полагат work permits, но не и за родители, още по-малко на (почти) пълнолетен мъж.
Ако търси повече пари, има щати, където икономиката е в бум - Оклахома и Тексас например - и пак не виждам смисъл да се мести в Канада.
Edit: Извинявам се, ако звуча малко грубо, но въпреки че имам добри приятели сред тях, болшинството от спечелилите зелена карта от лотария не мога да ги понасям (завист може би
). Особено тези, които после решават, че Америка не им харесва. Като стана дума, какво стана с оня муфц, не се е обаждал напоследък?
Ако търси повече пари, има щати, където икономиката е в бум - Оклахома и Тексас например - и пак не виждам смисъл да се мести в Канада.
Edit: Извинявам се, ако звуча малко грубо, но въпреки че имам добри приятели сред тях, болшинството от спечелилите зелена карта от лотария не мога да ги понасям (завист може би

Марто, целта не са парите а да се махне от мястото където е живял повече от 12 години и спомените, които му пречат да започне живота си отначало. Предпочита да се премести при приятели, но за съжаление сме в Торонто и Монреал. Ако е вярно това, че само съпрузи имат право да придружават студент и да работят, тогава варианта с ученето на сина му отпада.
Четейки за федералната програма стигам до извода, че не може да мине и по нея. Чета в момента и за провинциалните програми но и по тях няма надежда.
Остава единствено варианта с намиране на работодател готов да го наеме и до колкото разбирам след 3 години работа може да кандидатства за перманент резидент.
Искаше да отвори автосервиз в Щатите, но трябва да има тамошна тапия за монтьор, затова и се интересува как е при нас. Дали може да регистрира фирма в Канада и да почне да работи?
Четейки за федералната програма стигам до извода, че не може да мине и по нея. Чета в момента и за провинциалните програми но и по тях няма надежда.
Остава единствено варианта с намиране на работодател готов да го наеме и до колкото разбирам след 3 години работа може да кандидатства за перманент резидент.
Искаше да отвори автосервиз в Щатите, но трябва да има тамошна тапия за монтьор, затова и се интересува как е при нас. Дали може да регистрира фирма в Канада и да почне да работи?
A, не предвидих, че може да има и лични причини.
По принцип за американски граждани режимът, поради НАФТА, е облекчен донякъде и намирането и започване на работа е по-лесно. Но просто с регистрация на собствена фирма не става.
Това, което ме тревожи най-много е цената на образованието. Като чуждестранен студент ще плаща като поп. Имам един колега, който е американски гражданин и му отпуснаха кредит за учене в Канада от американска банка, така че това е една възможност. Но пък специалността му беше от тези, за които се отпускат лесно кредити за учене, а и това беше преди кризата.
По принцип за американски граждани режимът, поради НАФТА, е облекчен донякъде и намирането и започване на работа е по-лесно. Но просто с регистрация на собствена фирма не става.
Това, което ме тревожи най-много е цената на образованието. Като чуждестранен студент ще плаща като поп. Имам един колега, който е американски гражданин и му отпуснаха кредит за учене в Канада от американска банка, така че това е една възможност. Но пък специалността му беше от тези, за които се отпускат лесно кредити за учене, а и това беше преди кризата.
Е разводът е тежък период за веки, но чак пък да сменя държавата вместо да смени мястото с друго ненатоварено с негативни спомени ми се струва, че ще го отнесе в меко казано зона на допънителен дискомфорт. Приятелите са добра подкрепа, но при този начин на живот тук, а и там не остава много време за срещи. Емоционалната подкрепа може и по телефон и интернет да я осигури човек при добро желание. Такъв огромен допълнителен стрес едва ли му трябва на човека точно сега. Разбира се той в момента не мисли логично, объркан е и се опитва физически да избяга от нещо, което носи като болка в душата си. Смяната на мястото за съжалание не ни отървава от неприятните спомени и като цяло от миналото ни. Само времето лекува, а и втори шанс винаги се намира, за който ги търси.
anitsa написа:Марто, целта не са парите а да се махне от мястото където е живял повече от 12 години и спомените, които му пречат да започне живота си отначало. Предпочита да се премести при приятели, но за съжаление сме в Торонто и Монреал. Ако е вярно това, че само съпрузи имат право да придружават студент и да работят, тогава варианта с ученето на сина му отпада.
и в канада за да отвори автосервиз му трябва тапия.ако има проф шоф книжка от щатите в канада не се признава,трябва да се явява на изпити за сътветната категория
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.
От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.
От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
След като вече има и гражданство, значи е легален в щатите - за какво му е таралеж в гащите, да почва процедури и да чака гражданство в Канада от нулата. Ако иска да се махне, да отиде в голям град на другия край на щатите - хем повече възможности за работа, хем далече от старото място. За мен лично, да се мести в Канада ще му докара повече проблеми, отколкото ще му реши (включително и емоционални такива).anitsa написа:Марто, целта не са парите а да се махне от мястото където е живял повече от 12 години и спомените, които му пречат да започне живота си отначало. Предпочита да се премести при приятели, но за съжаление сме в Торонто и Монреал. Ако е вярно това, че само съпрузи имат право да придружават студент и да работят, тогава варианта с ученето на сина му отпада.
За автосервиз в Канада е същата работа като в щатите - пак трябва тапия.
Благодаря за съветите. И аз стигам до извода ровейки по сайтовете и прехвърляйки вариантите, че преместването е възможно само ако си намери работодател тук, което ми се струва също трудна задача.
Написали сте ми че му трябва тапия за да отвори сервиз, това след като се установи тук разбира се, но каква по-точно, не съм чувала да имат ордер и си мислех, че може да си приравни дипломата от БГ в краен случай.
Колкото и да изглеждат безнадеждни нещата, сигурно има някакъв начин и се надявам да го изровим
Написали сте ми че му трябва тапия за да отвори сервиз, това след като се установи тук разбира се, но каква по-точно, не съм чувала да имат ордер и си мислех, че може да си приравни дипломата от БГ в краен случай.
Колкото и да изглеждат безнадеждни нещата, сигурно има някакъв начин и се надявам да го изровим

http://www.ase.com/about-ase/ase-at-a-glance.aspx"anitsa написа:Благодаря за съветите. И аз стигам до извода ровейки по сайтовете и прехвърляйки вариантите, че преместването е възможно само ако си намери работодател тук, което ми се струва също трудна задача.
Това е за там сигурно той го знае . Един изпит + две години опит.
За тук.
http://www.ontarioimmigration.ca/en/wor ... CH_CM.html"
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק