Пролетна сесия - Март/Април 2013

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Montre

Re: Пролетна сесия - 19 Март до 6 Април 2013

Мнение от Montre »

Май...има логика. Доскоро това беше най-късата процедура по имиграция ( по стандартен път, без предложение от работодател ). И това съвсем естествено мотивира хората да се ориентират към Кебек, дори да трябва да започнат френския от нулата. Сега, след голямото забавяне ако на всички им отнема по средно 2,5 - 3 години, за да заминат, това по-скоро би разколебало новите ентусиасти. Но, ако въпреки забавянето има процент на обработени досиета в приемливи срокове, реномето на процедурата ще се запази до някаква степен. Все пак Кебек има нужда от имигранти и не би искала да отблъсне бъдещите такива с безумни срокове.
Виена : 25.10.2011
Интервю : 04.11.2013 - CSQ
Нова Скотия: 04.12.2013
Баркодове : 30.01.2014
Покана за медицински : 24.04.2014/28.04.2014
Втора покана за медицински : 13.03.2015/17.03.2015
Покана за визи: 25.05.2015
bond007

Мнение от bond007 »

Към Карелия: второто семейство също са подали октомври 2011, но нямат покана. И аз не знам по какъв начин ги пращат поканите. Второто и третото семейство са подали по едно и също време, но... А на тези с поканите(третото и четвъртото семейство) не им знам професиите, не се познаваме лично. Малко объркано стана, знам, с тези n-семейства, но няма как, като не са регистрирани хората.
16.06.2011-Виена
14.02.2012-accusé
08.04.2013/13,30-интервю - изчакване
23.05.2014 - сертификати
11.06.2014 - Сидни, Нова Скотия, получени на 18.06.2014
09.09.2015г. - медицински изследвания
21.10.2015г. - получени визи
19.07.2016г. - полет за Монреал
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Честито на получилите покани :)
Успех на всички останали.

Относно статистиката, мога да кажа, че има получена покана от семейство, подали началото на май 2011-та - втора кандидатура със сертификати за френски, покриващи заявените нива. Датата е 28.03.

Игнорирайки лотарията, във връзка с реда на обработка и покани искам да попитам аудиторията: вие как смятате - дали един човек обработва всички получени досиета? В отговора на този въпрос е отговора защо едни получават покани преди други, които са подали преди тях документи (като изключим търсените професии). Получените документи се разпределят на Х-брой служители, които отварят досиета, обработват и правят първоначална оценка на досието. Като изходим от презумцията, че всяко досие е с различен брой документи и съдържание, които следва да бъдат прегледани и евалюирани и от факта, че всеки човек работи с различна скорост, може да се каже, че например 100 досиета, получени в един и същи ден, разпределени на 10 служителя, ще се наредят в различен от реда на получаване ред в списъците за интервю и най-важното - в различно време (като може да има разлика и от по 6 и повече месеца). Отделно от това - ако се е наложило да изискат допълнителни документи, срока се увеличава - до получаването и оценката им все едно че не сте подавали документи, а списъците за интервю в това време се пълнят). Ако вече сте в списък за интервю и изпратите допълнителни документи - например нова диплома, досието се преразглежда, но не знам дали се връща на същото място в листата.

За хората, които не пишат - те са към 60% от всички кандидатури (по наблюдения от 2009-та насам). Наистина има хора, които четат и не пишат, но вие с нищо не можете да ги принудите да направят това. Много хора се страхуват да не бъдат "разпознати" от работодатели, колеги, приятели, роднини и т.н., защото крият намериянията си от околните и най-вече от работодателя. Също така има и хора, които изобщо не знаят, че форума съществува - аз лично срещнах 3-ма, които са подали документи, минали са процедурата с помоща на приятели и роднини, които са тук, чели са официалните страници и не са стигнали изобщо до форума.

Така че статистиката никога няма да е пълна. Погледнете я във Викито и си отговорете на въпроса колко ли кандидатури чакат покани, при положение, че само регистрираните сте близо 200. Според мен има поне още 250-300 чакащи кандидатури. Факт е, че кандидатурите от бг се увеличиха драстично точно през 2011 (по обясними причини, разбира се) и намаляха след въвеждането на новите изисквания. За справка- погледнете статистиките от предишните сесии - максимум 50 регистрирани, а 2010-та и 2011-та имаше само по 1 сесия.

Не че искам да ви разочаровам, но няма как всички да получите покани. Знам как се чувствате и че сте изнервени от чакането, разходите, ученето и т.н., но няма смисъл да си късате нервите, заради неща, които не зависят от вас. Когато излезе графика за есенната сесия 2010-та и видях, че няма да има такава в бг, изпаднах във вашето емоционално състояние за известен период от време (когато ние подадохме докса процедурата беше 1 година до визи, но ние я минахме за почти 2- двойно се удължи времето и на етап сертификати и на етап визи) . Освен че бях с високо кръвно, нищо друго не се случи. А и вие трябва да сте били наясно със забавените срокове в момента на подаване на документите - точно на интервюто март 2011 бяха поканени хора, подали преди година-година и половина документи. Повечето от вас са подали след март. т.е. трябва да сте били поготвени за забавяне от година и половина-две. Добрата новина е, че възстановиха есенната сесия. Така че бъдете реалисти и не се изнервяйте излишно. Който е наред да получи покана, ще я получи. На останалите пожелавам още една сесия преди есента - май-юни например.

Надявам се да съм хвърлила малко светлина по въпроса със сесията и съжалявам, че не мога да ви дам надежда, че всички ще сте на сесия март-април.

Желая успех и скорошно развитие на процедурата на всички. :y:
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
zigi

Мнение от zigi »

Мда, много точно казано, Емили. А относно тези, на които децата са им станали на възраст за училище, радвайте се, защото проблемът със субсидираните градини все още го има, макар и не такъв като преди 3-4 години да речем, докато за предучилищна и първи клас такива проблем няма ;) Успех на всички, повече търпение и учете езиците (с риска да стана досаден). :rock:
Shenia

Мнение от Shenia »

Благодаря, Емили ! както винаги един много издържан, компетентен, аргументиран, разумен и спокоен отговор, който връща настроенията и мислите в правилната посока и винаги помага :y: :)
DCS: 11.07.2011
CSQ: 12.09.2013
Sydney: 19.02.2015
Visa: 11.12.2015
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

De rien :)
А за спокойствието и връщането в правилната посока мога да кажа, че се получава като се оставят настрани страстите (демек емоциите и въжделенията) и се обърнем към размислите, без да си вкарваме паранои. От личен опит знам какви емоции и мисли му минават през главата на човек, който е в очакване да се случи нещо, което не зависи от него и особено когато чакането е толкова дълго. Завиждам на хората, които имат търпение да изчакат нещата да се случат, без да се втелясват. За съжаление и аз, както и повечето съфорумци, не сме от тях. И като пример за себе си мога да дам последните 20-тина дни, в които си вкарах какви ли не мисли и притеснения, чакайки нещо тук да се случи. И мога да кажа, че днес нещата се случиха и всъщност се оказа, че параноите от последната седмица са били напълно излишни и в крайна сметка само ми навредиха на съня и на качеството на работа.

Мога да кажа следното - това, което трябва да се случи, ще се случи. Ако не се е случило, не бива да съжаляваме за това - всяко зло за добро, както се казва. Това беше и моето мото като разбрах (естествено след като си накъсах нервите от забавянето), че няма да имаме есенна сесия навремето и сега смятам, че наистина е било по-добре за нас. Е - и моите деца порастнаха и сега щерката ще трябва да завършва средно в училище за възрастни, но тава едва ли ще и попречи да се развива (даже мисля, че за нея е по-добре, че е в среда на възрастни вече почти година във францизацията). Само напред и нагоре - това е пътя, а дали е в Канада, в България, в Европа, САЩ или Австралия - всеки сам си преценява.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Shenia

Мнение от Shenia »

:y: От сърце желая, на теб и семейството ти, успех и за напред !!! :) :*:
DCS: 11.07.2011
CSQ: 12.09.2013
Sydney: 19.02.2015
Visa: 11.12.2015
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Благодаря, и нека успеха споходи и теб, и всички останали, тръгнали по нелекия път на имиграцията. :)
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Misho76
Изгонен от форума

Мнение от Misho76 »

Въпросче към хората с покани:Можете ли да копирате изречението в което ви искат документи от местоработата/тите за да видим как точно са го написали и колко години назад/от подаването или към настоящият момент/
Благодаря на хората,които ще се отзоват!

Иначе по темата!За мен поне ключов момент винаги е била възраст,набелязани цели и идеи как да се постигнат.Много е важно на колко години ще влезете в една страна.Желанието,искането е заложено в програмата на всички ни.Но когато хладилницте са празни и сметките са неоправдани в БГ какъв оптимизъм за евентуално дочакани дати и невероятно бъдеще!Все едно слушам нашите управляващи!
Не можем да се оплачем имаме хубава работа и тук все още Слава Богу,въпреки че в хода на процедурата ме съкратиха най-неочквано и трябваше много бързо да се ориентирам и ако мога от опита на годините да кажа нещо то то би било:Годините летят,ако искате да имате европейско самочувствие примерно и достоен живот в сегашната ситуация не бихте го постигнали тук.За 2013 година съкращенията в БГ ще са в още по-голям процент от миналата година.С две думи нека реалноста надделеее над емоциите и всеки да избере за себе си!
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
Аватар
Victualia
Обратна връзка:

Мнение от Victualia »

Misho76,
относно въпроса ти - виж по-долу:

- les originaux de toutes vos attestations de travail de chaque emploi occupé au cours des cinq (5) dernières années précédant la présentation de votre DCS (et d’emplois récents non mentionnés, le cas échéant) accompagnés, s’il y a lieu, des titres de séjour de travail relatifs à ces emplois.

- La preuve documentaire attestant que vos expériences professionnelles ont été acquises légalement : l’historique de vos cotisations à la Sécurité sociale (CNSS, SSO ou l’équivalent) ou une preuve d’exonération de paiement des primes à la Sécurité sociale. Les documents fournis doivent être des originaux délivrés par l’organisme

- Les stages de travail : attestations de l’employeur ou de l’établissement avec la preuve que ceux-ci ont été rémunérés, effectués dans le cadre des études ou d’un programme officiel de pré-emploi ou d’initiation à la vie professionnelle;

- Les fiches de salaire de la dernière année de travail

- Si vous avez exercé une activité professionnelle à votre compte, en profession libérale ou commerciale, votre immatriculation au Registre de commerce mentionnant la date de début d’activité, ou une preuve actualisée de votre adhésion à un ordre ou corporation professionnel, ou un récent avis de cotisation à la Caisse de l’assurance sociale des non-salariés; vos trois (3) derniers bilans financiers et les avis d'imposition des cinq (5) dernières années ou la preuve d’exemption et, le cas échéant, une preuve de votre statut de conjoint collaborateur.

Това са изредили в поканата, но пише също да си носим попълнена нова DCS, която според новите правила върви заедно с чек-лист за всеки един документ, така че според мен трябва да се подготвят и документите според него, които не са споменати в поканата (напр. сещам се за livret de travail).
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... on-dyn.pdf"
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... fr-dyn.pdf"

ето това имам превид.
Дано съм била полезна :-)
DCS 25.10.2011
Визи 25.10.2013
Полет 25.08.2014

"Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune...
Misho76
Изгонен от форума

Мнение от Misho76 »

Благодаря много Victualia :y:
Нашата преподавателка ни каза тази сутрин,че семейство което готви е получило покана за 12.04,но не знам други подробности като професии,не са се явявали на езикови изпити.
Аз смятам,че ще има още покани :y:
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
Ivo_wind

Мнение от Ivo_wind »

Така като чета текста на поканата разбирам, че искат атестация от работодателите последните пет години преди датата на подаване, но се чудя справката от НАП дали и тя трябва да е пет година назад от датата на подаване или пет години назад от настоящия момент?
27.05.2011 - Vienne
zorryyy

Мнение от zorryyy »

Миналата година на мартенската сесия се явяваха наши познати и си бяха изкарали справката от НОИ от датата на подаване върнато 5 години назад. На самото интервю офицера им направи проблем, защото го искал към настоящия момент. Така, че е добре справката да е към месеца предхождащ интервюто.
Изпратени документи:27.06.2011г.
Акюзе:14.02.2012г.
veselqk

Мнение от veselqk »

martatabs написа:А, дали ръководството на Радисън са уведомели своевременно имиграционните, та да могат хората да предприемат нужните действия?

п.п. От друга страна, не виждам какъв е проблема интервюто да се проведе в някоя от стаите на хотела. :^)
... като например в спалнята на интервюиращия/та, би било много ефектно :D :rock:
DCS-Montréal-25.07.2013
Accusé de réception-04.10.2013
CSQ по пощата - 09.09.2015
Втори пакет документи-Sidney, NS, Canada - 22.10.2015
Баркодове - 18.01.2016
Медицински - 26.02.2016
Покана за визи - 02.03.2016
Визи - 22.03.2016
Аватар
Double Trouble

Мнение от Double Trouble »

Справката от НАП си я изкарайте за период започващ 5 години преди подаване и продължаващ до сега. Т.е. за период от 7 години или колкото там ви се получава сборно. Ние така направихме и нямахме никакви притеснения и проблеми в това отношение на интервюто.
Ако беше лесно, всеки щеше да го прави. Трудното го прави велико. (A league of their own)
DSC Виена - 06.04.2011
Accusé - 12.08.2011
Писмо изчакване - 19.06.2012
Интервю - 25.10.2012 - Успешно!
Док. до Сидни - 08.11.2012
Мед. формуляри - 29.01.2013
Публикувай отговор