Canada (Quebec) vs USA стандарт на живот

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
mwanza
Обратна връзка:

Re: Canada (Quebec) vs USA стандарт на живот

Мнение от mwanza »

Как ще сравниш една провинция с 52 щата не ми е много ясно, ама айде...
newcomer

Мнение от newcomer »

ivandaman написа:От прочетеното досега разбрах че в съревнованието за стандарт на живот между САЩ и Канада печели .... България..

Иначе сериозно и по темата, както вече съм споменавал живял/работил съм и в двете държави и по-принцип САЩ предлага повече разнообразие и възможности от всяка една гледна точка. Климатична, Възможности за работа, дестинцации за живеене, Цени, Стоки и т.н. Аз дори имах и здравна застраховка от работодателя. HMO май се казваше. За щастие никога не ми се наложи да я ползвам така че не мога да споделя какво е качеството на здравните услуги..

Като цяло обаче Канада ми допада повече ама пусти студ и дъжд ... и а у Коста Рика.. ;)

EDIT:
Ах, забравих нещо... Само човек който не е излизал от магистралата може да твърди че Лос Анжелис е грозно.. Там има за всекиго по нещо колкото и грозни неща има има в пъти и хубави неща и отлични райони за живеене.. Аз обожавам Калифорния.. ама явно съм балък и нищо не разбирам..
Тук може да си направите една виртуална разходка из прелестния ЛА.Само на няколко мили западно от даун таунЛА и южно от Бевърли Хилс как се дърпа нефт,а пък как смърди.Аз лично съм минавал няколко пъти не виртуално
http://maps.google.com/?ll=34.000785,-1 ... 2.82,,0,13"
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

mirkaa написа:
ivandaman написа:Аз дори имах и здравна застраховка от работодателя. HMO май се казваше. За щастие никога не ми се наложи да я ползвам така че не мога да споделя какво е качеството на здравните услуги...
и това е много индивидуално, за голямо съжаление. Аз имах това "щастие" да изпитам американската здравна система, и то доста сериозно. Имах супер голям късмет, че фирмата ни осигуряваше с една от най-добрите застраховки, безплатно, с опции да ходим на който доктор поискаме, когато си поискаме, и в която и да е болница, без рефърълс и прочие. Бях в болницата дето се лекуват Клинтън и от сорта хора, когато им се наложи. Ами кво да кажа, нямам думи... всичко беше топ ъф дъ топ. Докторите върха, лечнеията и те, и само първия път чаках 3 месеца да се вредя до специалиста който исках. С две думи, Америка за богатите (или добре осигурени) си е супер, но за тези без затраховки е страшно. Имам такива познати, с години са без застраховки и не могат да идат на доктор, а ако решат да идат, цените са страховити. Да не говорим, че докторите като чуят, че си без застраховка, изобщо не искат и да те видят. И така се влачат с години, с хронични проблеми, нелекувани, които преминават в много сериозно, като не са лекувани на време. :(

За Канадската не знам още... :^)
Тук се чака много. 3-те месеца ще ти се видят кратък период. Ако допълнителна застраховка или си готов да плащаш, за накои изследвания можеш да минеш по бързо.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
todor73

Мнение от todor73 »

simeonovi написа:
На мен като че ли ми допада по -селската Америка. Чарлстон Южна Каролина, Савана, Оустин и много приятен е Нешвил.
Симеонов много ме заинтригува с този Чарлстон, та го проверих с реалтор.ком, направо неможах да повярвам на очите си. На 5-10 км от брега на океана малките талашитки започват от 15 000$ гледах, не са като от американската мечта, но е показателно все пак за цените на имотите. Гледах в вики-то града е 120 000 жители, та примерно като Троа Ривиер, но там талашитка за 15 000$ не можеш да намериш.

http://www.realtor.com/realestateandhom ... n_SC/sby-1"

Можеш ли да споделиш какво ти хареса там, какви са хората ...
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

Чарлстон и Савана, супер. А не си ли се притеснявал по тези места от расова омраза и свързаните с нея изстъпления?
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

todor73 написа:
simeonovi написа:
На мен като че ли ми допада по -селската Америка. Чарлстон Южна Каролина, Савана, Оустин и много приятен е Нешвил.
Симеонов много ме заинтригува с този Чарлстон, та го проверих с реалтор.ком, направо неможах да повярвам на очите си. На 5-10 км от брега на океана малките талашитки започват от 15 000$ гледах, не са като от американската мечта, но е показателно все пак за цените на имотите. Гледах в вики-то града е 120 000 жители, та примерно като Троа Ривиер, но там талашитка за 15 000$ не можеш да намериш.

http://www.realtor.com/realestateandhom ... n_SC/sby-1"

Можеш ли да споделиш какво ти хареса там, какви са хората ...
Тоше, нали знаеш, че безплатен обяд на тоя континент НЯМА. Тия 15 бона са цената на земята само (талашитката и за дърва за огън не става). Ерията на талашитката според някои изследвания се води 13-тата най-опасна ерия в щатите. Т.е. и пари да ти дават, за да я вземеш - пак не трябва ;)
Но иначе си прав - Канада отдавна задмина щатите по скъпотия на къщите, начело с извънземните цени във Ванкувър, следвани доста близко от цените в Торонто.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Учудвам се, че все още има хора, които мислят, че такова нещо като хубаво и евтино е възможно.

Познавам българи със зелена карта, които прекараха 6 месеца в едно такова "чудесно", евтино място в Луизиана и след това си се върнаха в България и напълно забравиха за зелените карти.

А на Батката бих казал, въпреки че не съм фен на LA, ако наистина беше толкова лошо в тоя район, нямаше повечето артисти, певци и т.н. да се бутат там, нали ... Това е огромен метрополитен, над 100 км в диаметър и в района има и лукс и мизериии, кой каквото може да си позволи.
todor73

Мнение от todor73 »

Chomsky написа:Чарлстон и Савана, супер. А не си ли се притеснявал по тези места от расова омраза и свързаните с нея изстъпления?
Верно бе благодаря много, значи освен индийт-а и реалтор-а трябва да чеквам и на вики-то, направо ми настръхна косата, много афро-американ там, в Савана-та белите са 30 и нещо процента, минорите демек.

Съгласен съм с мнението на руменсп, ама не е баш така, аз пък с пистолет опрян в главата пак не бих купил къща във Ванкувър, просто нечовешко е. :D

И друг път съм го казвал, един инженер на "държавна" работа независимо от мястото мах-а които може да стигне е 85 000-90 000, ама като за начало е по скоро 50 000 - 60 000, което си е към 3000 чисто. Двама да сте стават 6000 семеен доход чисто, както ги смятахте в другата тема едно 4000 на месец за къща излиза във Ванкувър, е сега с останалите 2000 таман ще я втасам ...
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

todor73 написа:И друг път съм го казвал, един инженер на "държавна" работа независимо от мястото мах-а които може да стигне е 85 000-90 000
Може, но в частните фирми (само някои, признавам) нещата не стоят точно така.

Ако тепърва идваш във Ван и кеша, който носиш не е с 6-цифри, доста ще се узориш за къща, вярно е. Преди 7-8 години, когато аз купувах, цените бяха доста по-поносими.
Но кондота има на доста по-приемливи цени. Много хора започват именно с кондо и след години го заменят с къща.

Но ако си инженер с прилично-дълъг стаж в Канада, винаги ще намериш нещо в Щатите (TN виза се вади доста безпроблемно). Проблемите идват, ако решиш че искаш да останеш там за постоянно - първо ще трябва да убедиш работодателя ти да те спонсорира, и второ - ще си му "крепостен селянин" за поне няколко години.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

todor73 написа:
Chomsky написа:Чарлстон и Савана, супер. А не си ли се притеснявал по тези места от расова омраза и свързаните с нея изстъпления?
Верно бе благодаря много, значи освен индийт-а и реалтор-а трябва да чеквам и на вики-то, направо ми настръхна косата, много афро-американ там, в Савана-та белите са 30 и нещо процента, минорите демек.

Съгласен съм с мнението на руменсп, ама не е баш така, аз пък с пистолет опрян в главата пак не бих купил къща във Ванкувър, просто нечовешко е. :D

И друг път съм го казвал, един инженер на "държавна" работа независимо от мястото мах-а които може да стигне е 85 000-90 000, ама като за начало е по скоро 50 000 - 60 000, което си е към 3000 чисто. Двама да сте стават 6000 семеен доход чисто, както ги смятахте в другата тема едно 4000 на месец за къща излиза във Ванкувър, е сега с останалите 2000 таман ще я втасам ...
Трябваше не само да гледаш най-евтините къщи ами да почнеш от high to low. :D
Май най-скъпата за продан беше 20 милиона. Но както виждаш от 15К до 20 милиона не се качват изведнъж. Има избор за всеки джоб.

Този град беше по-едно време hot spot за богати северняци и няма нищо общо с Алабама,Луизиана Мисисипи и подобни които са едни от най-бедните в УСА.

Преди години се запознах с един американец който нямаше никаква идея от география.
Като му показах на карта къде е България този почна да се кефи че сме били толква заобиколени от вода(морета)
Пита ме дали имало много Boating в района след като сме били толкова нa близо дo толкова вода.
Смях му се на ум.

Та за там е нещо нормално в уикендите да си с лодка по океана, езерата, реките.

И както добре си ги изчислил за Ван, май трябва да си милионер да си с нормална къща, лодка, трък , две коли ;нещо напълно нормално за там.

Южняците са известни с голямата си гостроприемност. Направо ще ти ближат задника.
Ако видиш някой намръщен веднага знаеш че е от НЙ. :D

Абе всеки си знае. Най-добре е да пообиколиш и да видиш какава е хавата.

П.П.
Няма град в Америка който да няма гето.А Савана е супер и хората са мили до безобразие.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
todor73

Мнение от todor73 »

Благодаря симеонов, че се включи да си защитиш писаното, защото се бях отчаял :) явно тия къщи за които говорих са в някакво гето.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

todor73 написа:Благодаря симеонов, че се включи да си защитиш писаното, защото се бях отчаял :) явно тия къщи за които говорих са в някакво гето.
Това е най-малкия проблем. Както написа руменсп зелената карта не е подарък освен ако не я спечелиш от лотарията.
Доколкото знам само с определени професии + бакалавар се имигрира чрез работа.
Така че не е лесна и не e за всеки.
Не съм запознат много с имиграцията им но май родените в Канада се третират по различен начин от имиграционните.
А такива като нас "канадци" се нареждат на опaшка. :)
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
todor73

Мнение от todor73 »

Някой може ли да ми даде смислено обяснение на това
http://www.realtor.com/realestateandhom ... sby-1?ml=3"

Преди това пробвах Тампа също, това в Канада не може да се случи, с реалтора за Монреал от лоу то хай първата еднофамилна къща излиза на 150 000.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

simeonovi написа:
todor73 написа:Благодаря симеонов, че се включи да си защитиш писаното, защото се бях отчаял :) явно тия къщи за които говорих са в някакво гето.
Това е най-малкия проблем. Както написа руменсп зелената карта не е подарък освен ако не я спечелиш от лотарията.
Не съм запознат много с имиграцията им но май родените в Канада се третират по различен начин от имиграционните.
Аз съм запознат и няма разлика дали си канадец или българин. Единствено Индия, Китай, Мексико и Филипините са в по-кофти позиция в определени моменти. Всички останали държави са в един кюп.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

roumensp написа:
simeonovi написа:
Аз съм запознат и няма разлика дали си канадец или българин. Единствено Индия, Китай, Мексико и Филипините са в по-кофти позиция в определени моменти. Всички останали държави са в един кюп.
Тогава каква е ползата че сме канадци.след TN пак трябва H1B и Labor certification.
5 години пак не ни мърдат.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Публикувай отговор