ivandaman написа:Аз дори имах и здравна застраховка от работодателя. HMO май се казваше. За щастие никога не ми се наложи да я ползвам така че не мога да споделя какво е качеството на здравните услуги...
и това е много индивидуално, за голямо съжаление. Аз имах това "щастие" да изпитам американската здравна система, и то доста сериозно. Имах супер голям късмет, че фирмата ни осигуряваше с една от най-добрите застраховки, безплатно, с опции да ходим на който доктор поискаме, когато си поискаме, и в която и да е болница, без рефърълс и прочие. Бях в болницата дето се лекуват Клинтън и от сорта хора, когато им се наложи. Ами кво да кажа, нямам думи... всичко беше топ ъф дъ топ. Докторите върха, лечнеията и те, и само първия път чаках 3 месеца да се вредя до специалиста който исках. С две думи, Америка за богатите (или добре осигурени) си е супер, но за тези без затраховки е страшно. Имам такива познати, с години са без застраховки и не могат да идат на доктор, а ако решат да идат, цените са страховити. Да не говорим, че докторите като чуят, че си без застраховка, изобщо не искат и да те видят. И така се влачат с години, с хронични проблеми, нелекувани, които преминават в много сериозно, като не са лекувани на време.
За Канадската не знам още...