Като гледам, тази тема е доста подходяща и за мойто мнение
Не е лесно да се каже с няколко думи само, но ще се опитам. Все пак това са съвсем първи впечатления. След 15 год в НЙ, и 6 месеца тук, още съм в лек културен и икономически (най-вече) шок
Първо, имам чуството, че съм се върнала около 20ина години назад в времето!! Градчето не е неприятно, но като цяло е на години назад след САЩ. Не знам как е точно в другите провинции. И не че казвам нещо ново, но цоциализЪма се усеща доста силно. Стара инфраструктура, старо строителство, изобщо...нямам думи

Такъв трафик и такива пътища, не качество, а структура на пътища, не съм виждала никъде по света.

Изглежда все едно Монтреал е останал някъде в 1980та, когато е бил в разцвета си и толкоз, там си е заспал. Малко и стари магазини, стоките доста зле, а за цените да не говорим - баснословни в сравнение с тия на юг.
С две думи - цените на стоките са доста по-високи от тия в САЩ, а заплатите са в пъти по-ниски. Верно, други разходи тук са по-ниски, но не знам дали се уравновесяват нещата.
Възможности за реализация в white collar jobs - малко, или почти никакви. Иначе бачкане предполагам има. Зависи много от индустрията, но връзкарството, което по принцип върви почти на всякъде, тук е на изключителна почит. Хората са си прави все пак - пазят си добре малкото свестни работи. В разцвет са всякакви видове тъмни бизнеси, защото е доста трудно да се изкарват някакви пари по нормалния начин, освен ако нямаш частен бизнес.
Това е, което съм видяла за сега. Мен не ме касае много, защото не работя много с локални, но....живеещите от дълго тук знаят как се пробива сред местните на по-високо платен пост.
Прави ми още впечателние, че хората са супер агресивни и outright mean, и това го казвам идвайки от НЙ - ужас.
Надявам се впечатленията ми да се променят към по-позитивни за в бъдеще, току виж съм свикнала и ми харесало.

Ако не, ще ги изкараме все някак си тия 3 год, и после на топло

А от социалните придобивки така и не съм се възползвала още. Дано и да не ми трябват много.
Не че САЩ са цъфнали и вързали. Проблеми много и там има. Както се е дискутирало много пъти - всичко е въпрос на лична ситуация и възможности. И двете места си имат плюсове и минуси.
Но това е основното, на което ми е трудно да свикна - колко назад е този град и най-вече как разни монополни корпорацийки се опитват преко сили да забавят развитието на града още повече с цел изсмукване на още пари от нещастните си клиенти. Пример - Бел, мобилни оператори, етс..