Здравни вноски - освобождаване - формуляри по пощата
Здравни вноски - освобождаване - формуляри по пощата
"05 септември 2012 | 11:51
Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.
За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата."...
http://profit.bg/news/Bulgarite-v-chuzh ... 95153.html"
От сайта по-долу може да се изтеглят двата документа, които са необходими и да се изпратят по пощата до края на тази година:
1. Заявление за напускане на страната по чл. 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване
2. Декларация за български граждани, които отговарят на условията по чл.40а от ЗЗО, но не са подали заявлението преди напускането на страната (по § 19п от ПРЗ на ЗЗО)
http://schetovoditel.com/plugins/links_ ... php?cat.22"
Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.
За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата."...
http://profit.bg/news/Bulgarite-v-chuzh ... 95153.html"
От сайта по-долу може да се изтеглят двата документа, които са необходими и да се изпратят по пощата до края на тази година:
1. Заявление за напускане на страната по чл. 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване
2. Декларация за български граждани, които отговарят на условията по чл.40а от ЗЗО, но не са подали заявлението преди напускането на страната (по § 19п от ПРЗ на ЗЗО)
http://schetovoditel.com/plugins/links_ ... php?cat.22"
- roumensp
Re: Здравни вноски - освобождаване - формуляри по пощата
Ако някой знае нещо повече, два въпроса:
Въпрос 1: Едната форма изисква документ за самоличност. Дали е ОК да се впише БГ документ с изтекъл срок ? Или канадски ? Аз имам валиден БГ паспорт, но жена ми няма.
Въпрос 2: Адресът за кореспонденция трябва ли непременно да е в БГ-адрес? Вероятно да, но аз да питам ...
Въпрос 1: Едната форма изисква документ за самоличност. Дали е ОК да се впише БГ документ с изтекъл срок ? Или канадски ? Аз имам валиден БГ паспорт, но жена ми няма.
Въпрос 2: Адресът за кореспонденция трябва ли непременно да е в БГ-адрес? Вероятно да, но аз да питам ...

Данните от канадския паспорт едва ли ще им свършат работаroumensp написа: Въпрос 1: Едната форма изисква документ за самоличност. Дали е ОК да се впише БГ документ с изтекъл срок ? Или канадски ? Аз имам валиден БГ паспорт, но жена ми няма.

Или данни от бг паспорта или на личните карти. И да са изтекли те все още са в системата и би трябвало да свършат работа.
За адреса според мен, каквото ти пише на бг личната карта като постоянен адрес. Аз не смятам да ги уведомявам за канадския си адрес. Може би затова искат имейл за да могат да контактуват, едва ли ще ти изпратят писмо до Канада

От това което са написали най-важното е да напишеш точната дата на която си напуснал - ден месец година.
- roumensp
Горе-долу и аз така виждам нещата.
Много се чудя дали изобщо трябва да се занимавам ...
Като си проверя статуса на сайта на НАП, излиза "ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА" и отдолу един списък с всички месеци на последните 12 години.
Преди години поне пишеше някакви суми, сега - нищо. Дали най-после не са се отказали ?
Много се чудя дали изобщо трябва да се занимавам ...
Като си проверя статуса на сайта на НАП, излиза "ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА" и отдолу един списък с всички месеци на последните 12 години.
Преди години поне пишеше някакви суми, сега - нищо. Дали най-после не са се отказали ?

- mortigur
- Обратна връзка:
Аз се отписах директно в офиса на НАП в Бургас. Подадох си декларацията и ме помолиха като се върна в България ако оставам да живея повече от 180 дни да се впиша пак.
Да в офиса на НАП за здравните осигуровки....
Да в офиса на НАП за здравните осигуровки....
Taxation is theft.
- roumensp
Мога да потвърдя, че освобождаването по пощата работи. Преди около месец пратих двете форми по пощата и днес видях на уебсайта, че статуса ми се е променил на "ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, СЧИТАНО ОТ 26.07.2000, ПОРАДИ НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА".
На кой адрес ги прати?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
- Bistra
- Напуснал форума
То пише отдолу на формулярите:
Централно управление на Националната агенция за приходите
гр. София, бул. "Дондуков" N 52
Централно управление на Националната агенция за приходите
гр. София, бул. "Дондуков" N 52
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Мерси, не го бях видяла. Как пишете адреса с латинеца или кирилица? Може би с двете ?
п.с. Малко се обърках с пощенския код . На едно място го виждам 1000, а на друго 1040 . Вие кой писахте? Аз мисля да пиша 1000, че това е централна поща, а и булеварда реално се казва Княз Александър Дондуков. Нещо на документа не им е пълен адреса.
п.с. Малко се обърках с пощенския код . На едно място го виждам 1000, а на друго 1040 . Вие кой писахте? Аз мисля да пиша 1000, че това е централна поща, а и булеварда реално се казва Княз Александър Дондуков. Нещо на документа не им е пълен адреса.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин
- Bistra
- Напуснал форума
За пощенски код писахме: 1000
За адреса. Получател: България на латиница, другото на кирилица.
Твоят адрес (върху плика) Монреалския - на латиница, разбира се.
И бул."Дондуков" да напишеш пак ще стигне. Ние нашите декларации ги изпратихме вече.Успех!
За адреса. Получател: България на латиница, другото на кирилица.
Твоят адрес (върху плика) Монреалския - на латиница, разбира се.
И бул."Дондуков" да напишеш пак ще стигне. Ние нашите декларации ги изпратихме вече.Успех!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

А не мога ли да им ги пусна на имейла 

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Не е лошо всички да си проверят ЕГН-тата. При нас моята съпруга е с прекъснати права, докато мен ме водят с неплатени вноски от момента на напускане на страната. Подали сме едновременно декларации, но явно са намерили начин да събират пари. Чисто и просто са "изгубили" докумнентите или просто някой е сменил данните на хората. От всичките ни познати из цял Свят, само трима се оказаха с прекъснати права. Имаме приятел, който е емигрирал през 1991г в Канада и в бг-то му търсят здравни вноски...
Колкото и далече да си от онова място, то то все ще намери начин да ти напомни засебе си
Колкото и далече да си от онова място, то то все ще намери начин да ти напомни засебе си

не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
Youppi,
На наши приятели дъщерята е родена тук но си е извадила българска ли4на карта и сега и на нея и търсят осигуровки, а никога не е живяла в България.
На наши приятели дъщерята е родена тук но си е извадила българска ли4на карта и сега и на нея и търсят осигуровки, а никога не е живяла в България.
Тия хора искат де сме им длъжници или да се откажем от гражданство.. 
Все едно новите канадци да се окажат длъжници за периода в който още ги е нямало в Канада.

Все едно новите канадци да се окажат длъжници за периода в който още ги е нямало в Канада.

Embrace your climate change!
Какъв ви е проблема ,бе хора?Вадите си европейска здравна карта и сте пей сърце
Ето това е образеца:
http://www.ezok.bg/card_sample.html"

Ето това е образеца:
http://www.ezok.bg/card_sample.html"