скоро не съм сядал да пиша понеже бях много зает, но получавам писма от много хора и реших. че ще е по-добре да обобщя някой неща, вместо да ги пиша всеки път наново.
Както винаги това, което пиша е от мой собствен опит, не от разказите на други, който да преразказвам и да се опитвам да блестя с познания за места които не познавам
потърсете из старите теми от форума, там има много ценна информация. Това , което мога да допълня е -
1) дискове с комп. програми, всякакви, ще си спестите много пари, ако си ги носите от Бг.
2) ако можете вжемете си дори комп. - цял или на части, поне някой от по-скъпите части.
3) вземете си трибандов моб. телефон. В една от по-старите ми теми бях разгледал по-сериозно въпроса за тел., по-долу има препратки, чрез които можете да ги прегледате.
4) Вземете си кокото се може повече препоръки от истинските ви работодатели , ако нямате много стаж по специалността, която сте работили в Бг., или тази която искате да работите тук, то си изкарайте фалшиви препоръки.
5) ако смятате, че ще ви е трудно веднага да започнете работа по вашата специалност, то тогава бих ви посъветвал да си изкарате док. доказващи трудов стаж за последните няколко години поне, по професии които не сте работили, но се търсят тук - с две думи фалшив трудов стаж. Примерно, ако имате 10г. трудов стаж в Бг. като учител по история, трябва да ви е ясно, че тук няма как да стане да работите това, така че си подгответе фалш. препоръки за последните 5г. поне като сервитъор, склададжия, строителен работник, бояджия и т.н. Освен това, бих посъветвал мъжете да изкарат шоф. книжки за ТИР, т.е. всички категории от Бг., и то не точно преди да тръгнете, а по-рано и след това да си изработите фалшив стаж като шофъор, това може да ви е много от полза. А за стажа е важно да го имате, понеже никой няма да иска да ви вземе като шофъор без опит, и сами ще се убедите в това, ако се поразроеите из интернет и разгледате обявите за работа.
Засега не се сещам какви полезни съвети да ви напиша, и ще продължа по малко по-различна тема. Новите ми впечатления от Ванкувър. Тези от вас,мкоито са чели предишните ми разкази, знаят че съм тук от 6 април 2004, знаят какви бяха първите ми впечатления, а след това и следващите ми.
Сега вече съм повече от три месеца тук, три месеца през които имах възможност (благодарение на работата ми) да обикалям стращно много, да се срещам с невероятно много хора, да създавам много контакти, да разговарям с голям брой хора, и то далеч не само имигранти, а най-ваче канадци родени тук.
Някой мислеха, че с течение на времето ентусиазмът ми ще спадне, аз също се опасявах от подобно развитие на нещата, понеже въпреки, че съм на 25г. и имам присъщият на младите хора оптимизъм, съм пътувал доста, по доста различни краища на света, и нямах илюзиите, които имат болшинството имигранти, поради тази причина и нямаше начален шок на разочарование,както при някои.Колкото повече време минава, колкото повече навлизам в нещата, с кокото повече хора се срешам, кокото повече собствени проучвания правя, толкова повече се убеждавам, че Канада и по-специално Брит. Колумбия и Ванкувър, могат да ми предложат невероятно много възможности за развитие, за проф. реализация, за повишаване на квалификацията, за по-спокоен и сигурен живот, за по-приятно прекарване на свободното време, за по-сигурни старини, за по-достоен живот.
Наскоро прочетох набързо множество мнения из други теми, нямям намерение да ги коментирам, просто ще споделя моето виждане за нещата.
Какво ми харесва толкова в този Ван., ли?...

Харесва ми да гледам усмихнати, спокойни, щастливи хора, хора които през свободното си време се наслаждават на живота, обогатяват се емоционално и интелектуално. Какво имам предвит ли? Ами имам предвит деца, които са организирани от училищата си в свободното си време в ралични кръжоци, спортни турнири и лагери. деца, които след училище оставт и ораганизират футболни турнири, които в училище биват учени как да показват уважение към другите, към родителите, към инвалидите. деца, които като слизат от автобуса благодарят на шофъора. Харесва ми да гледам, как родители, след работа карат колела в парка с децата си, как ходят на излети сред природата, правят барбекюта, карат канута по езерата (любимият ми спорт за през свободното време), родители, които след работа ходят в спортните зали и играят тени, волейбол, събират на се в най-различни кръжоци - по плетене, по различни други хобита, по обсъждане на различни теми, които интересуват модерното общество. Харесва ми да гледам как пенсионери, облечени в бяло играят на онази игра с мет. топчета, говорят си смеят се и последното нещо за, което мислят като се прибират у дома с лъскавата си кола е дали ще имат пари за храна утре, нещо за което мисли моята баба, която сигурен съм е работила повече от тях, и също заслужава подобни достойни старини, но уви...
Харесва ми да се движа по улици без дупки, градините около дома ми да са като по списанията, около дома ми да има тенис игрища, на които следф работа да мога да играя безплатно. Харесва ми да има ред и законност, да знам, че каквото и да се случи полицията ще ми помогне и полицая нама да се притеснява от бнякоя скапана мутра, ами ще закопчее тоя, който създава непр., и ще му прочете правата, а на мен ще ми пожелае приятен ден. Харесва ми като се разхождам из парка да не се притеснявам от кучетата на другите, да не стъпвам по животински изпражнения (глобата е 2000$), А И ХОРАТА ИМАТ САМОСЪЗНАНИЕ.
Харесва ми като видя, че някой е разхвърлял боклуци по улицата, след някоко часа като мина пак оттам, вече да е чисто.
Харесва ми това, че дипломата и стажа, които бих имал тук се признават в целия свят, че с кан. паспорт съм гражданин на света, гражданин на една страна, която е обичана и уважавана в целия свят.
Има много неща, които ми харесват, има и такива,които не ми допадат, някои от тях споменах в предишния си постинг, други ще спомена по нататък.
Сега накратко по някои теми по които бих искал да изкажа мнение.
Някои казват, че здравеопазването в Квбек е безпл., а тук е платено и ако не плащаш си умираш. Първта година се плаща по 54$ на човек, за сем. таксата намалява с увеличаването на броя на членовете.Това е първта год., ако през тази година не си намерите добре платена работа, то от следващата се водите като Хора с ниски доходи и не плащате...
Някои казват, транспорта бил лош... странно. Какво да кажат хората от Оклахома Сити, който е със същото по брой население като Ван., а няма град. транспорт... Аз съм тук от три месеца, нямам кола, работата ми, досега, беше такава, че всеки път се налагаше да работя на различни места, из целия Greater Vancouver, и никога не съм имал проблеми с придвижването. Сега, човек трябва да знае как да се оправя, има си специални карт-разписания на град. транспорт, има си интернет сайт, на който човек може да провери автоматично кой е най-удачния маршрут по предварително зададени начална и крайна точка на пътуване, но ако някой е стоял твърде кратко ту, или не е имало кой да му ги обясни тези неща, или пък той не може да се оправя, то това си е негов проблем. Аз лично много се притеснявах от това, че ще съм без кола в началото, според приказките на други, но в момента нямям намерение изобщо да си купувам кола, нямам нужда. Е, ако бях семеен положените щеше да е по-ралично, разбира се, но тогава колата щеше да ми е необходима поради други причини.
Някой казват, че нямало работа, че езика не бил важен... Нямам думи за подобна безмислица!!! Работа има. Зависи все пак какво търсите, колко сте кевалифицирани, клко стаж имате, колко сте добри все пак в професията ви. Аз не съм срещнал истински трудности с намирането на работа - завършил съм Бизнес превод с фр. и итал и Бизнес администрация, имам кратък трудов опит в областта на туризма, от Бг. и Пасажерски кораб. Дойдох във ван. най вече заради климата и заради туризма. Аз не съм професионалист в тази сфера, не съм завършил специалност свързана с туризма, няма голям опит и въпреки това не срещам особени трудности при намирането на работа, просто избирам какво искам да рботя, къде да го работя (понеже кан. комп. ми предлагаха и работа в Ю. Америка;но когато се наложи ще работя и като общ работник правил съм го преди, ще го правя и пак), така че дали има или няма работа е много субективно. а ако вие сте по-големи специалисти, с повече трудов стаж... не виждам проблем.

колкото до езика... ами ако сте монтъор, чистач, готвач, или нещо друго при което няма да се налага да говорите много О.К., обаче ако ще имате достъп с клиенти, с бизнес партнъори - няма как да стане, без да знаете много добър англииски. В обявите за работа много често се среща фразата - Еxcellent verbal and written communication skills!!! няма какво повече да коментирам.
Някои казват, че било супер скъпо и в началото били необходими много пари... всеки според чергата си. Някои и в Бг. не могат да се оправят с по 1000 лв. на месец, други живеят и с по 250лв.

Засега толкова. дано съм помогнал на някой с информацията, която споделих с вас.
до скоро.
ивайло
това са линкове към мои по-стари теми, ако някой се интересува нека ги погледне.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=4219
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=4769
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=5303