Здравейте, в момента събираме документите, за да подадем молбата за сертификат и изникна 1 въпрос. Собственик съм на малка семейна фирма с дейност в 1 от търсените области. Имам и диплома в областта от преди по-малко от 5 години, но нямам стаж по нея и не се осигурявам във фирмата. Не съм управител, работя на друго място, което пак си е квалифицирана работа, даваща точки за стаж, но не по специалността. Иначе фирмата е действаща и плаща данъци.
Въпросът ми е, има ли смисъл:
1 вариант - да изпратим документите на фирмата + обяснение, че работя в нея вечер и в почивните дни, без да се осигурявам, без да взимам заплата 1 вид. Не съм убедена, че собственикът има такова право по нашето законодателство

Ако някой е запознат, ще съм благодарна, да ми обясни.
2 вариант - да започна да се осигурявам като допълнителен трудов договор на 2 или 4 часа и след няколко месеца да пуснем документите, заедно със справка от НОИ/НАП, от която да е видно това?
3 вариант - нищо не споменаваме и изпращаме за фирмата и доказваме само другия стаж. Ако ни викнат на интервю, тогава се обясняваме повече?