Интервю Октомври 2012г.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
sugar4e
Мнения: 106
Регистриран на: Чет Окт 09, 2008 2:48 pm
Местоположение: Montréal

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от sugar4e »

Здравейте отново, ще се опитам да разкажа колкото мога по-подробно как протече нашето интервю вчера.
Водещия кандидат с икономическо образование - 1 бакалавър и 2 магистратури и стаж по бакалавърската и магистърските дипломи. Френски език 5/5, английски 5/5.
Придружаващ кандидат (т.е. аз) - Бакалавър Туризъм с 1 г. и малко стаж по специалността. Френски 5/5, английски 9/9
Интервюто продължи 45-50 мин.
След като влезнахме и заехме позиция, мосю Alcide ни попита дали говорим френски - ние да. После поиска паспортите и свидетелството за брак. Попита мъжа ми откога сме женени и после зададе въпрос на английски към него - Къде живеем? Той каза Варна, и тогава втория въпрос беше да разкаже нещо за града (пак на английски). На второто изречения каза ОК и оттам интервюто продължи на френски.
Следващия въпрос беше защо искаме да имигрираме и на третото изречение някъде каза пак ОК т.е. не искаше да развиваме прекалено много въпроса. След това започнаха въпросите за образованието, като наблегна само на магистратурите на мъжа ми. Кога е учил първата, кога втората магистратура, наименованието на специалностите. Какво може да работи в Кебек с тези дипломи. Поиска да погледне обявите за работа, които е намерил. Хвърли един поглед, без да се задълбочава и ги върна.
Попита мен защо искам да имигрирам в Кебек, аз започнах да говоря и на 2-3-то изречение каза, че е достатъчно. Пита ме дали съм ходила в Кебек - аз да. Понеже имам 2 ходения в Канада и обясних на кратко защо и как съм ходила. Не ме пита нищо на английски. Пак се обърна към мъжа ми с въпроса къде сме избрали да се установим - Монреал. Защо? - кратък отговор с нашите мотиви. После подхвана за работата и мисля, че отдели най-много време на това. Попита няколко пъти за това кога е започнал всяка една от работите си. Сверяваше казаното със справката за платените социални осигуровки и атестации за работа. Според мен държеше много да си знаем точната дата на започване на работа и колко трудов стаж имаме за всяка една заемана длъжност. За всяка работа изрично питаше - А имате ли платени социални осигуровки? Преводачката не се е намесвала в разговора ни с Мосю, единствено като стигнаха до справката от НАП, даже на едно място помогна като обясни в разминаването на датите от започване на работата и датата посочена в трудовата книжка. Аз слушах внимателно дали това, което превежда е така и мога да кажа, че всичко си беше точно. Тук отварям една скоба, по повод на предишните мнения. Не зная наистина от какво зависи, но специално ние не сме имали проблем с преводачката. За другите кандидати съжалявам, че се е получило така, сигурно чувството е било доста неприятно :sweat:
Имаше след това период на тишина и мълчание, докато въвеждаше данните в компютъра. През това време подхвърляше по едно-две въпросчета, все пак да не забравим че сме на интервю :) Например женени ли сте (нищо че в началото бяхме дали свидетелството за брак). Явно това е начина, да проверят дали пък някой не иска да излъже нещо. Но ние с усмивка си отговаряхме на всичко. А да, попита и мен къде работя в момента и от колко време, каква длъжност. После за образованието ми, каква специалност, къде, период от - до. Атестацията от работа, справката от НАП.
Малко след това принтера започна да разпечатва документите и аз силно се надявах това да са сертификатите, а не някой допълнителен документ за попълване. Усмихна се и ни подаде сертификатите с думите Поздравления! Вие сте одобрени за Кебек :party:
Аз вече не знаех къде съм от притеснение и понеже имах чувството, че това интервю продължи не 50 мин, а 2 часа, набързо си събрахме документите, грабнахме сертификатите и тръгнахме. Естествено му благодарихме на него и на преводачката.
Единствено взе атестациите от работа на мъжа ми и академичните справки. Аз попитах за другите документи дали трябва да оставим нещо, но той каза че не му трябват.
Пак да наблегна на момента, че мосюто говореше заваляно и ние така се бяхме наострили да слушаме, че само мога да си представя как сме изглеждали отстрани :-D Благодарна съм за това, че имахме голям късмет и не сме се обърквали във въпросите. Бяха ни зададени точни и конкретни въпроси, без увъртане и подвеждане. Сигурно някой ще си каже, ами да след като сте взели сертификати ще сте доволни и щастливи, но аз наистина смятам, че мосюто се отнесе добре с нас. Както всеки човек и той си има начин и маниер на говорене и държане и си мисля, че ако на някого му е излеждало странно държането му това не е било насочено към тях, а човека си е такъв. Не зная дали предварително е решено кого ще пуснат и кого не, но в нашия случай мисля че беше по-скоро за сверяване на оригиналните документи и да поговорим на френски. Нямам представа какви нива на френски ни е писал, защото не ни е казал и не ни е дал някаква табличка с точките, които е писал за всеки критерий.
В общи линии това беше. Надявам се и другите кандидати да имат подобен късмет и да сбъднат мечтите си :)

P.S стана доста дългичко, но се надявам да е от полза тази информация
26.01.2011 - Изпратени документи Виена
16.10.2012 - Интервю (CSQ)
20.04.2013 - ВИЗИ
11.06.2013 - Полет Монреал
sundance
Мнения: 210
Регистриран на: Нед Юни 26, 2011 3:15 pm

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от sundance »

Здравейте!
Поздравления за успешно преминалите интервюто и успех на тези, на които им предстои явяване!

На мен не ми стана ясно кой стаж гледат в крайна сметка - този до момента на подаване на документи или до момента на интервюто?
Получени в Монреал - 21/12/12
Акюзе - 6/03/13
CSQ - 23/10/15
Получени в Сидни - 18/01/16
Баркодове - 26/02/16
Mедицински - 4/05/16
Покани за визи - 27/06/16
Полет - 4/09/16
Zlatkovi
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 6:05 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от Zlatkovi »

Сигурно ще ме изядете с парцалите, но все пак искам да питам хората, на които са им намалили точките за език. Вие лично как си оценявате нивото на езика? Правили ли сте някакъв обективен тест, който да в потвърди, че нивото е толкова високо, колкото сте го заявили? Говорехте ли на интервюто свободно и гладко?

Все си мисля, че някои колеги са подценили подготовката по езика, въпреки че са имали по година и половина, а после обвиняват офицера, че ги е орязал. Все пак въпросите за интервюто не са неограничено много и при достатъчно мотивация може да се подготви човек.

Честно казано, аз ако съм оценяващ и някой ми мрънка отсреща и ползва преводач, а не може да се изрази на езика на страната, в която отива, много не бих му повярвала. Пък нека ми говори колко е кадърен и адаптивен.

И за майчинството не виждам къде е драмата - 2 години майчинство, взимат ти 2 точки за стаж, дават ти 4 за дете. Ако е водещ мъжът, нищо не му взимат и сте на плюс.

Нищо лично към никого, не ви познавам, просто мисля, че както са писали по-горе, важното е всичко да е документално подкрепено и с високо ниво на френския.
Документи Монреал - 12.2012
Искане за допълнителни документи - 07.2013
Сертификати - 05.2014
Документи Нова Скотия - 07.2014
Баркодове - 09.2014
Медицински - 09.2015
Визи - 01.2016
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от Misho76 »

inn4o 15.10.2012:Аз на обяд ходих да си взема сертификатите и мосюто хич не беше на кеф
Каза ми, че има проблем с името ми и не може да ги разпечата-да ги чакаме по пощата от Монреал


sugar4e 16.10.2012 Успешно! Честитоооо :party:

След като вчера е работел принтера/очевидно/ защо inn4o са разкарвани 2 пъти до Радисън за сертификати и на финала пак по пощите да чакат...нещо няма логика...Нали принтера работи?Нали имат телефони за контакти и e-mail на кандидата?
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
Iris
Мнения: 169
Регистриран на: Вто Сеп 14, 2010 5:04 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от Iris »

Misho76 написа:inn4o 15.10.2012:Аз на обяд ходих да си взема сертификатите и мосюто хич не беше на кеф
Каза ми, че има проблем с името ми и не може да ги разпечата-да ги чакаме по пощата от Монреал


sugar4e 16.10.2012 Успешно! Честитоооо :party:

След като вчера е работел принтера/очевидно/ защо inn4o са разкарвани 2 пъти до Радисън за сертификати и на финала пак по пощите да чакат...нещо няма логика...Нали принтера работи?Нали имат телефони за контакти и e-mail на кандидата?
Проблем с името?
ДА не би, ако си жена да имаш диплом на моминско име и после друг с фамилията на съпруга?
Може да се даде бележка от ЕСГРАОН За идентичност на имената.

Може би кандидатурите се обработват в КАнада и от там му казват на човека какво да каже.

Оставам с впечатление, че има силно желани кандидатури, които веднага ги вземат=> принтерът работи.
Друг, които са на кантар/изчакване => вземат диломи за проверка или принтерът спира да работи.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
inn4o
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 01, 2010 4:00 pm
Местоположение: Montreal, Canada

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от inn4o »

Не съм на 100% сигурна, но си мисля, че проблема е в дължината на името ми-фамилията на съпруга ми е с тире към моята. :lol: Аз съм имала и друг път подобен проблем, защото в електронните формуляри има ограничение за броя на символите в полетата.
На самото интервю в интерес на истината той каза, че има проблем с разпечатването на сертификатите, но не спомена, че проблема е в принтера. Аз си извадих тези заключения, защото преди това не беше успял да пусне сертификатите на Roni Bonboni, които бяха преди нас. Явно погрешно съм го разбрала.
Аз много се притесних в понеделник като ми каза, че ще ги получим по пощата, но той явно видя притеснението ми и ми обясни, че всичко е наред, че сме минали успешно, но заради името ми не може да ги разпечата (каквото и да значи това).
Дипломата ми за висше образование е с фамилията ми след брака-не мисля, че това е проблема.
Другия месец ще видим какви сме ги сътворили ;)
П.П. Нищо не е споменавал за допълнително разглеждане на досието ни в Монреал или някакъв проблем с документ или недостиг на точки. На интервюто няколко пъти пусна сертификата, гледа го нещо и после го скъса-това се повтори 2 пъти и накрая се отказа.
И накрая, не годините в живота ви се броят, а живота в годините ви.
borkoo
последно предупреждение за БАН
Мнения: 166
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2011 1:35 am
Местоположение: Montreal

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от borkoo »

inn4o

Да не те отчайвам,но не разчитай много на това,че сертификата ти ще дойде другия месец.Най вероятно тоя пич ще води 3 или 4 седмична сесия в Киев,която започва на 29 октомври.После ще се прибере и гаранция ще излезе почивка,която му се полага след такава дълга командировка.Като се върне ще започне да си оправя бакиите,които сътвори тука с една камара неразпечатани сертификати,дооточняване на точки и взети за проверка дипломи и като прибавиш факта,че в Киев ще ги надроби същите,сещай се за кво ти говоря.Дано греша,но по-добре се настройте,че ще видите сертификатите след нова година.Съжалявам,ако съм ви разочаровал,но тия пичове хич не бързат и това си личи от начина им на работа.
niki 78
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Авг 31, 2011 1:27 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от niki 78 »

Здравейте и от нас,ние не можем да се похвалим със сертификат,за нас беше нагласен най лошият сценарий за интервю.Моето досие беше объркано и се обращам с молба за съвет какво да правим?Нашето интервю протече по следния начин:Влязохме в точния час и мисюто изглеждаше в добро настроение и ни каза здравейте заемете вашите места и разбрахте ли какво ви казах ние естественно отговорихме положително и следващия въпрос беше в какво се изразява вашата работа поправка на самолети,при което аз се учудих и му отговорих че аз работя с автомобили и машини за пластмаса тои ми зададе същия вапрос и погледна вече с друга ядосана физиономия отговорих му по сащия начин а той ми каза че не разбирам френски и гневно ми поиска дипломите и паспортите,дадохме му ги и настъпи страшното напрежение след 5 минутен разговор с преводачката и каза кажи им го на Български и тя започна с "ами станала е следната грешка във вашето досие вие сте със диплома от средното си образувание като механик на автомобили а тук сте записан като авио-механик и поради това са били тези въпроси и да отбележи че ще ми намали с 10 точки поради разликата в дипломите и стана да се съблече изглежда от нерви му стана горещо,седна и започна 45 минутна поправка на досието със вапроси единственно към преводачката която държеше всички документи пред нея и си правеха справки между тях,след това като сварши попита жена ми какво работи тя му отговори че е фризьорка се обърна към мен да кажа за ценностите на квебек казах ги и от там на татък започна едно мънкане не си отваряше устата не го разбрах въпроса погледнах преводачката никаква реакция обърна се към жена ми и същото към нея,и тя не го разбра след което каза че не ни достигат точките заради грешката в дипломите.И сега изкарайте сертификат за фрнски Б1 и за английски А2 и подайте отново.Кажете къкво да правим,виновни ли сме платили за разглеждане на кандидатурата сме загубили година и девет месеца в чакане пък те са я объркали и за това ми се прецака цялото интервюто и селекцията.Моля пишете ни със съвети
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от Misho76 »

niki78 Ами оставам без думи!Трудно ми е да опиша сега и тук какво изпитвам като ви чета.
:devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :swear: :swear: :swear: :swear:
Иначе пак ще изляза расист.
Понеже преди мен писаха други хора как всичко е в документите,сега ги приканвам ТЕ да ти напишат какво мислят!!!

Zlatkovi: Нищо лично към никого, не ви познавам, просто мисля, че както са писали по-горе, важното е всичко да е документално подкрепено и с високо ниво на френския

Според мен,а и не само самото местене на офиса от Виена в Монтреал е довел до пълна каша с документите и за това си трябва яка жалба до Монтреал :envy:Най-вероятно и не бих се учудил да са размествани досиета и документи към тях.

niki78 Трудно е да ти дам съвет дали да опитате отново!Знам какво ни костваше като решение да го направим на нас.Ако имате интерес и решите опитайте за Европа,има варианти.Само до следващото интервю ние ще направим 2 години от подаването на докс.Ако имаш тези 2 години подавай и чакай,до тогава ще сменят правилата още 5-6 пъти,ще променят таксите,а може да замразят процедурата.Но по-бързо няма да стане,вярвай ми.А до самата виза ще минат още 12-18 месеца.И така,ако имаш излишни 3.5 години от живота си давай смело!
Последно промяна от Misho76 на Сря Окт 17, 2012 9:27 am, променено общо 3 пъти.
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
borkoo
последно предупреждение за БАН
Мнения: 166
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2011 1:35 am
Местоположение: Montreal

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от borkoo »

niki 78

Какво значи изкарайте еди си какви езикови нива и подайте наново?Аз го разбирам като абсолютен отказ.В такъв случай или изкарвате нужните нива и подавате отново с новите такси т.н или се отказвате и продължавате живота си.Тука много хора ще те посъветват да обжалваш.Не си губи времето с обжалване,нищо няма да стане.Ако искате да опитате пак,не губете нито миг.Изкарвайте нужните нива и подавайте документи.Знам,че ви е яд,но грешката е чисто техническа и така или иначе точките пак нямаше да ви стигнат.Вие не сте били добре с езика,защото ниво като Б1 не е нищо особено и бих казал,че е задължително за човек,който отива на интервю за селекция за Квебек.От мен успех и сигурен съм,че ще успеете.Нивата които ви искат не са високи и са напълни постижими за кратко време.
borkoo
последно предупреждение за БАН
Мнения: 166
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2011 1:35 am
Местоположение: Montreal

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от borkoo »

Мишо,нищо няма да последва от жалбата.Ще им се извинят за техническата грешка.И ще им обяснят,че точките им са преизчислени правилно от агента и не им стигат,защото то напрактика точно това е станало.Това ще стане.Но,ако им се губи време,могат да си пишат колкото си искат,това е тяхно право.
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от Misho76 »

borkoo знам,че е така :y: ,но нека опитат хората,знае ли човек?Може пък интервюиращият да им играе номера.Виж,че на всички отказани им играе номера с дипломите.
Те не виждат според мен какво той чете и няма как да са убедени в тоталното си объркване от случващото се,че чете тяхната кандидатура.Нека да изчакат точките от отказа.Там е ключа. :y:
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
mmp
Мнения: 84
Регистриран на: Чет Фев 11, 2010 1:59 pm

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от mmp »

niki 78 Според мен първо трябва да си получите официалния отказ, в който се виждат точките за всеки критерий. Едва тогава може да се мисли за изход от ситуацията.

И нещо в тази връзка... няма да навреди, а може и да помогне - колегите, които не са получили сертификати, могат да изпратят в Монреал доказателства за повишаване на точките. Например тези, които се чувстват ощетени с езика - сертификат за по-високи нива или поне декларираните, за тези с орязан стаж - доказващи стажа справки от НАП, разбити по месеци и години, в които е видно броя на осигурителните месеци. За стажа имайте в предвид, че те са запознати с 45 дневния болничен преди раждане, затова и да го премълчите в служебните бележки, пак ще ви го махнат. Ще кажа защо : Наши познати от сесията март 2012 не получиха сертификати, беше им отказано. Миналия месец получиха писмо от Монреал, че след направена ревизия на интервюто им, се оказало, че офицера ги е ощетил с 6 точки. След като им ги прибавили към общия сбор, установили, че минават границата от 63 т. за селекция. В резултат, след 10 дни си получиха сертификатите по пощата и близките дни пускат втория пакет документи към Сидни.
Хората нито са се жалвали, нито пък са пращали нещо допълнително, дойде им като гръм от ясно небе, тази приятна изненада.
Изпратете всичко, което би ви помогнало в случая. Свързано е с допълнителни пари, но не се знае, кое ще натежи в оценката на кандидатурата ви.
11.2009 - Виена
05.2010 - интервю-Неуспешно
10.2010 - Виена-ІІ път
03.2012 - интервю-УСПЕШНО!!!
04.2012 - док. Сидни, Нова Скотия
05.2012 - баркодове
07.2012 - мед.формуляри (получени 06.08 )
09.2012 - ОК на мед.
10.2012 - покана за визи
11.2012 - визи
5kov
Мнения: 122
Регистриран на: Вто Юни 08, 2010 8:55 am

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от 5kov »

Niki78,какво разбираш под "объркано досие"?Имате ли копия на молбата за селекция и дипломите с преводите,които сте пратили преди година и половина?Там какво сте попълнили и как ви са преведени дипломите?Пишете,че в досието фигурира дипломата за средно образование "Механик на автомобили",а ТУК сте записан,като авио-механик.Кое е това ТУК?Не става ли въпрос за досието.Изяснете си за вас къде е станала грешката,дали при имиграционните или при преводите.
„Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.” Уинстън Чърчил
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Canada

Re: Интервю Октомври 2012г.

Мнение от karelia79 »

Присъединявам се към мнението на mmp. :y:
5kov, и аз това щях да питам. Да не би при превода да си ги превели нещо от рода на авио механик. Тогава изобщо не може да става въпрос за грешка при имиграционните.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Публикувай отговор